שתף קטע נבחר

אפי לו פילו

בורקס טורקי אמיתי, משולשי חצילים ובקלאווה. דרור פינטו לומד לעבוד עם בצק פילו דקיק ומכין ממנו מעדנים ב-20 דקות עבודה

העצה היומית: לא לנסות לבד בבית. כדי להכין פילו - עלים דקיקים של בצק קל וטעים - נדרשת מיומנות גבוהה והרבה זמן.

 

הפילוֹ, הוא בצק הפכפך שמצליח להתאים את עצמו גם למליות מתוקות, גם לגבינות וגם לבשר. אומנם לוקח קצת זמן ללמוד לעבוד איתו, אבל ברגע שמתחילים, קל להתאהב בו. יתרון נוסף: לא צריך לרדד ולמלא את כל הבית בקמח - הוא מגיע מוכן לעבודה בצורת דפים. אם תשמרו על שני התנאים הבאים, לא יהיו לכם פשלות בכלל:

 

  • אם קונים את הבצק קפוא, יש להפשיר אותו במקרר במשך 24 שעות. לא על השיש, בשמש או לעבוד איתו קפוא. העלים עדינים ונוטים להישבר.

 

  • אל תתקמצנו בכמות השומן שמורחים על העלים. ככל שיהיה יותר שמן בבצק, המורכב ממים וקמח, כך יהיה יותר קל לעבד אותו מבלי שיישבר. אל תחשבו על דיאטה כשאתם מכינים, למשל, בקלוואה. בכל מקרה היא לא תהפוך אתכם לרזים.

 

השבוע נכין שלושה מעדנים טורקיים: בורקס, משולשים ממולאים בחצילים ובקלוואה מתוקה עם פיסטוקים.

 

בורקס טורקי אמיתי

 

כמה זמן: 20 דקות לתענוג

 

חומרים (ל-3 בורקסים):

9 עלי פילו

1/2 כוס שמן זית

250 גרם תרד טרי, קצוץ

200 גרם גבינת פטה, או בולגרית

1 ביצה, טרופה

אגוז מוסקט טחון

מלח ופלפל לפי הטעם

שומשום לקישוט

 

הכנה:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.

 

2. מברישים כל עלה בשמן. מניחים שלושה עלים, אחד על גבי השני.

 

3. מניחים כשליש מכמות הגבינה בקצה הרחוק של הבצק, ועליה שליש מהתרד. מפלפלים וממליחים בעדינות (הגבינה כבר מלוחה מאוד). מגלגלים את הבצק למעין רולדה ואותה מגלגלים לשבלול. ממשיכים כך עם שאר עלי פילו.

 

4. מברישים שוב בשמן ובביצה טרופה. מפזרים מעל מעט שומשום ואופים כ-10 דקות עד שהבורקסים מזהיבים. מגישים עם ביצי חמינדוס.

 

 

משולשי פילו בחצילים וצנוברים

 

כמה זמן: 20 דקות על השעון

 

חומרים (כ-25 יחידות):

חבילת בצק פילו

100 גרם חמאה, מומסת או 1/3 כוס שמן זית

2 חצילים, קלויים

100 גרם צנוברים

2 בצלים גדולים, קצוצים

מעט שמן זית לטיגון

1 ביצה, טרופה

אגוז מוסקט, טחון

מלח ופלפל לפי הטעם

 

הכנה: 

1. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.

 

2. גוזרים במספריים את הפילו לריבועים באורך 10 סנטימטרים כל צלע.

 

3. מורחים בשומן באמצעות מברשת. מניחים שני ריבועים אחד על גבי השני.

 

4. מטגנים את הבצל בשמן עד להשחמה, מסננים ומערבבים עם החצילים הקלויים והצנוברים. ממליחים ומפלפלים, טועמים ומתקנים תיבול.

 

5. מניחים מעט מהמלית במרכז הריבוע. מהדקים פינה עם הפינה הנגדית (כמו לבורקס) ואז שוב מהדקים את שתי הפינות הרחוקות לקבלת משולש קטן. מברישים שוב ובביצה טרופה. אופים עד להזהבה.

 

בקלאווה

 

אקדים ואומר שזו הגרסה שלי למעדן הטורקי, יש לו עוד אינספור גרסאות וטעמים.

 

כמה זמן: 20 דקות בול

 

חומרים (לתבנית בגודל 25X30 ס"מ):

חבילת בצק פילו

150 גרם חמאה, מומסת

300 גרם פיסטוקים (או אגוזים) קצוצים דק

 

לסירופ:

1 כוס מים

1 כוס סוכר

מיץ וקליפה מלימון אחד

מעט מי ורדים (לא חובה)

 

הכנה:

1. תחילה נשתעשע בעבודות גזירה: לוקחים את תבנית התנור, וגוזרים במספריים את דפי בצק לגודל התבנית, פרט לעלה אחד, שאותו משאירים בגודלו המקורי.

 

2. עורמים כמחצית מעלי בצק בתחתית התבנית. מפזרים את הפיסטוקים בשכבה אחידה. מכסים בעלי הבצק הנותרים. מעל הכל מניחים את העלה הגדול ותוחבים את שוליו בין דפנות התבנית לבצק (כמו כיסוי).

 

3. חותכים את השכבה העליונה של עלי הפילו בעזרת סכין חדה מאוד לרצועות ברוחב של 2-3 סנטימטרים. בזמן החיתוך מהדקים את הבצק באצבעות היד השנייה, כדי שלא יזוזו. יוצקים מעל את החמאה המומסת, כדי שתייצב את העלים במקומם וחותכים לכיוון השני ליצירת מעויינים.

 

4. אופים בחום של 200 מעלות כ-15 דקות עד שפני הבקלאווה מזהיבים.

 

5. בינתיים מכינים את הסירופ: שמים את כל המרכיבים בסיר ומביאים לרתיחה. מבשלים כ-10 דקות, עד שהסירופ מסמיך מעט. ניתן בשלב זה להוסיף מעט מי ורדים לסיר. את הסירופ יוצקים ללא קליפת הלימון על הבקלאווה, משהים קצת בטמפרטורת החדר, ומגישים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אל תתקמצנו בכמות השומן שמורחים על העלים
מומלצים