שתף קטע נבחר

 

הסרבן יונתן בן ארצי הורשע בסירוב פקודה

ההחלטה התקבלה בבית הדין הצבאי ביפו. השופטים קראו לוועדת המצפון של צה"ל לדון שוב בעניינו, וקיבלו את הטענה ש"הוא לא שיקר לגבי צפונות לבו". בן ארצי הביע שביעות רצון מההחלטה: "השופטים האמינו לי שאני פציפיסט". עד כה הוא ריצה 16 חודשים בכלא בגין סירוב פקודה

בית הדין הצבאי ביפו הרשיע אחר הצהריים (יום ד') את הסרבן יונתן בן ארצי בסירוב פקודה.

 

בהכרעת הדין ציינו השופטים בבית הדין הצבאי ביפו שהם סבורים שבן ארצי "לא שיקר לגבי צפונות לבו - ולא הגיע מתוך ניסיון לרמות או להשיג פטור". גזר דינו יינתן במועד אחר.

 

בן ארצי, אחיינה של שרה נתניהו, סירב לפני למעלה משנה להתגייס לצה"ל וטען כי הוא פצפיסט. "אנו מצפים לזיכוי הבן", אמר הבוקר מתניה, אביו של יונתן.

 

העונש המקסימלי על סרבנות הוא שלוש שנות מאסר בפועל, אולם בעבר עמד העונש על עבירת סירוב לשרת בצבא מטעמי מצפון - על חצי שנת מאסר. מעונשו של בן ארצי תקוזז תקופת מאסר של שנה וארבעה חודשים שכבר ריצה בכלא הצבאי.

 

 

בן ארצי, בנם של עפרה ומתניה, פנה לפני גיוסו ללשכת הגיוס בבקשה לקבל פטור מהשירות. בקשתו הועברה לוועדה הצבאית הדנה בבקשות אלה, שהחליטה לדחות את הבקשה. עם זאת דחתה הוועדה את מועד גיוסו בשנה תמימה.

 

בן ארצי הגיש לוועדה עוד שתי בקשות בעניין, אך גם הן נדחו. צה"ל הסביר כי כל רצונו של בן ארצי היה להמשיך ללמוד באוניברסיטה, שם השלים שנה לימודים שנייה בפקולטה ללימודי מתמטיקה ופיסיקה.

 

השופטים: עמידתו מלמדת על אידאולוגיה

 

הרכב של שלושה שופטים בבית הדין הצבאי ביפו, בראשות אלוף-משנה אבי לוי, אב בית הדין, הרשיע אמנם את בן ארצי בעבירה של סירוב פקודה, אולם בהחלטה המתפרשת על פני 78 עמודים, עולות שאלות קשות בדבר החלטת ועדת המצפון של צה"ל, שקבעה כי בן ארצי אינו פציפיסט, ולכן אינו רשאי לזכות בפטור משירות צבאי.

 

השופטים ציינו בהחלטתם כי הנאשם לא שיקר בוועדה, ולא בא בפניה על מנת להשיג פטור משירות צבאי, תוך הצגת טענות שווא. "עמידתו האיתנה של הנאשם עד כה, תוך ריצוי עונשי מחבוש, עמידה לדין פלילי והתעקשות חרף כל זאת על הימנעות משירות צבאי, למרות הצעות נוחות שהוצעו לו, מלמדת דווקא על אידיאולוגיה".

 

השופטים ציינו כי אינם יכולים להחליט במקום ועדת המצפון, ואף ציינו כי בכל שלוש הוועדות שהתכנסו נימוקי הוועדה היו שונים. עמדתם הייתה שעל הנאשם להופיע בפני הוועדה בפעם הרביעית, על מנת להחליט בעניינו. "טוב תעשה המערכת הצבאית אם תורה על הבאתו שוב של הנאשם בפני הוועדה".

 

סניגורו של בן ארצי, עו"ד מיכאל ספרד, היה שבע רצון מההחלטה. "השופטים דחו פה אחד את כל החלטות ועדת המצפון של צה"ל, וקיבלו את הטענה שיוני פציפיסט. ההרשעה היא טכנית לחלוטין. ישנה המלצה לתת ליוני להופיע שוב בפני הוועדה, והכדור נמצא כעת אצל הפרקליט הצבאי הראשי".

 

בן ארצי עצמו הגיע לבית הדין כשהוא מחייך ובמצב רוח מרומם. "ישנתי טוב בלילה", אמר טרם התחיל הדיון. בסופו אמר: "השופטים האמינו לי שאני פציפיסט. זאת הוכחה שאם התהליכים היו נעשים כנדרש על ידי הצבא, לא הייתי עומד היום בפני סיטואציה כזאת".

 

בן ארצי הסביר כי לפי אמונתו, ניתן לפתור הכל בדרכי שלום, והדרך הצבאית שבה נוקט צה"ל כיום אינה הדרך הנכונה. לדבריו, יש לאפשר לאנשים כמוהו מסלול שירות חלופי, בדומה לשירות הלאומי שמבצעות בנות דתיות.

 

הוריו של בן ארצי: הוא מורעל שלום 

 

טרם גיוסו עתר בן ארצי לבג"ץ, אולם השופטים לא מצאו לנכון להתערב בהחלטת צה"ל. ב-8 באוגוסט 2002 התגייס בן ארצי, אך המשיך במאבקו וסירב להתחייל בבסיס הקליטה והמיון. הוא נשפט ל-28 ימי מחבוש. מאז נשפט עוד שבע פעמים ונשלח למאסר בגין  סרבנות. בפעם השמינית הוגש נגדו כתב אישום לבית הדין הצבאי באשמת סירוב פקודה. בן ארצי עתר לבג"ץ בדרישה להישפט בבית משפט אזרחי, אך גם עתירה זו נדחתה.

 

בחודש פברואר השנה זומן בן ארצי לשיחה עם ראש חטיבת תיכנון ומינהל כח אדם בצה"ל אשר הציע לו שירות בבית חולים אזרחי, עם פטור מלא מלבישת מדי צה"ל ונשיאת נשק ואף ללא כל הכשרה צבאית. בן ארצי דחה את ההצעה.

 

מאז סירובו של בן ארצי להתגייס, הוא מרצה עונש מעצר. שבעה חודשים ישב בכלא צבאי לכל דבר, ואילו כתשעה חודשים במעצר פתוח, בתנאים מקלים.

 

עפרה ומתניה, הוריו של יונתן, תומכים במאבקו של בנם. "יונתן לא ניהל משפט לחינם, הוא מצפה לזיכוי וכך גם אנחנו", אמר הבוקר מתניה ל- ynet, "אנו מצפים שיכירו ביוני כפסצפיסט כפי שטען לאורך כל הדרך". מתניה סיפר כי הוא ואשתו משוחחים עם בנם מדי יום ומצב רוחו של יונתן טוב. "הוא במצב רוח מרומם, מאמין בצדקת דרכו והגיע הזמן שגם במדינת ישראל יאמינו בשלום. הוא מורעל שלום".

 

חמשת הסרבנים עדיין ממתינים להחלטה

 

בתוך כך, הסתיים אתמול (ג') בבית הדין הצבאי ביפו שלב הסיכומים במשפטם של חמשת הסרבנים - נעם בהט, חגי מטר, אדם מאור, שמרי צמרת ומתן קמינר. החמישה, בני 18, היו אמורים להתגייס לצה"ל לפני כשנה, אך סירבו על רקע התנגדותם לשרת "בצבא כיבוש", כלואים מאז בבתי כלא צבאיים.

 

בדיון ארוך טען סניגורם, עו"ד דב חנין, כי הצעירים מבקשים להמיר את תקופת גיוסם בשירות לאומי משום שיש להם "בעיה מצפונית אמיתית בכל הקשור לשירות במערכת התומכת ומשמרת כיבוש". עוד טען הסניגור כי "במקרה זה יש ליישם את המהפכה החוקתית של נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, בכל הנוגע לחוק כבוד האדם וחירותו".

 

החלטה לגבי החמישה אמורה להתקבל בתוך כשבועיים. העונש המקסימלי בעבירת סירוב פקודה - הוא שנתיים מאסר בפועל.

 

בצה"ל מתייחסים בחומרה לסרבנות. גורמים בצה"ל אמרו כי "מדובר בתופעה מסוכנת המנוגדת לחוק ופוגעת בדמוקרטיה הישראלית. התופעה פוגעת בחוסן הלאומי של מדינת ישראל ומנסה לכרסם בלגיטימיות של פעילות צה"ל נגד המאבק המזוין והטרור שיזמו הפלסטינים".

 

עם זאת מדגישים בצה"ל כי מדובר בתופעה שולית העומדת בניגוד מוחלט להתגייסות הגדולה והמוטיבציה הגבוהה, שמגלים המתגייסים הצעירים וכוחות המילואים. 


פורסם לראשונה 12/11/2003 10:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
פציפיסט. יונתן בן ארצי
צילום גלי תיבון
צילום: ארכיון ידיעות
קשר משפחתי לנאשם. שרה נתניהו
צילום: ארכיון ידיעות
מומלצים