שתף קטע נבחר

"אפקט ז'נווה": אחרי שיחות לונדון - שיחות מדריד

בבריטניה נועדו אתמול לסבב שיחות אחרון נציגים ישראלים ופלסטינים, בהם ח"כ עמרי שרון וג'יבריל רג'וב. במדריד נערך בסוף השבוע סבב שיחות בין חברי כנסת ישראלים לאישים פלסטינים. באתונה הציגו חבר הכנסת ברונפמן ויאסר עבד ראבו את עקרונות ז'נווה. כולם מדברים על שלום, ואם אפשר - עדיף בחו"ל

האם מדובר ב"אפקט ז'נווה"? נראה שכולם נוסעים לחו"ל לדבר על שלום. סמוך לאוקספורד שבבריטניה נערך אתמול (ו') הסבב השני והאחרון במסגרת "שיחות לונדון". במקביל נפתחו "שיחות מדריד", ובאתונה הציגו חבר הכנסת רומן ברונפמן ויאסר עבד ראבו את עקרונות הבנות ז'נווה.

 

השיחות נערכות על רקע חתימתו הצפוייה של "הסכם ז'נווה" ביום שני הקרוב במעמד עשרות פוליטיקאים, אנשי ציבור סופרים ואמנים, מישראל ומהעולם. (לפרויקט מיוחד בנושא ההסכם שפורסם לראשונה ב-ynet - לחצו כאן).

 

בשיחות לונדון אמרו הפלסטינים שאם ישראל תפסיק את הכיבוש - הם יפסיקו את הטרור: "אתם תורידו התנחלויות, ואז אנחנו ניתן ביטחון", אמר היועץ לביטחון לאומי של ערפאת, ג'יבריל רג'וב. סמנכ"ל תקשורת במשרד החוץ, גדעון מאיר, אמר לרג'וב שדברים אלו סותרים את מפת הדרכים, "שמדברת על פעולה מיידית וללא תנאי לטיפול בטרור".

 

באחת הפגישות העלה ח"כ אפרים סנה את תוכניתו "פיילוט עזה": "אתם תעשו סדר ותמנעו טרור, ואנחנו בתוך שנה נהיה מחוץ לרצועה. הדברים האלה אינם סותרים את קווי היסוד של החלטות הממשלה".

 

סנה הציע לכונן "מנגנוני שיתוף פעולה עמוקים", שיובילו להסרת מחסומים, ולאחר מכן לפינוי הרצועה מנוכחות ישראלית. ג'יבריל רג'וב הגיב להצעה: "כאדם פרטי אני רואה הרבה הגיון בהצעה הזו, אך איני יכול לתת לכם תשובה רשמית על כך". בהתייחסו לזכות השיבה אמר רג'וב: "ניתן להגיע לנוסח מוסכם בנושא".

 

ח"כ יצחק הרצוג אמר בתום השיחות: "צריך להדגיש שהשיחות היו בעלות אופי אקדמי ולא שימשו כמשא ומתן משום סוג שהוא. השיחות איפשרו לנו לשוחח זה עם זה ברמה האישית, ונתנו חומר למחשבה. החשיבות של השיחות היא בעצם קיומן".

 

שיחות גם במדריד

 

גם במדריד מתנהלות בסוף השבוע פגישות לא רשמיות בין חברי כנסת ישראלים לבין אישים פלסטינים רמי דרג.

 

מהצד הישראלי משתתפים: יו"ר סיעת הליכוד, חבר הכנסת גדעון סער, חברי הכנסת דני יתום ודליה איציק מהעבודה וכן חבר הכנסת אחמד טיבי מחד"ש-תע"ל.

 

מהצד הפלסטיני משתתפים: שר העבודה, ע'סאן חטיב ושר הפנים לשעבר, מוחמד דחלאן. מהצד האמריקני משתתפים גורמים לא רשמיים, כמו השגריר לשעבר בישראל מרטין אינדיק. כמו כן משתתף שליח האיחוד האירופי לשעבר למזרח התיכון, מיגל מורטינוס.

 

הפגישות מתקיימות במטרה לנסות וליצור קרקע חיובית, שתאפשר את חידוש המו"מ המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית. הנציגים האירופים והנציגים האמריקנים הגישו למשלחת הישראלית ולמשלחת הפלסטינית טיוטות הצעה לפיתרון הסכסוך ולחידוש ההידברות בין שני הצדדים.

 

הפלסטינים: שרון מכיר בתפקיד ערפאת

 

ברשות הפלסטינית אמרו ששיחות אלה, המתנהלות במקביל לשיחות לונדון, מעידות על כך שראש הממשלה, אריאל שרון, מכיר בפועל בתפקידו של יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת ומבין שכדי להזיז את התהליך המדיני צריך לנהל מו"מ עם היו"ר ואנשיו. ברשות מציינים שכל המפגשים הללו מתקיימים בברכתו של ערפאת.

 

ברשות הביעו תקווה שהשתתפות עמרי שרון בשיחות לונדון והשתתפות גדעון סער בשיחות מדריד מעידות ששרון מבין שהקהילה הבינלאומית, מצפה ממנו להירתם ולהוציא את התהליך המדיני מהקיפאון שבו הוא נמצא.

 

עם זאת, גורמים ברשות הביעו חשש ששיחות לונדון ושיחות מדריד ינוצלו על-ידי שרון למטרות של יחסי ציבור, מבלי שיש בכוונת ראש הממשלה לקדם באמת את התהליך המדיני באמצעות ויתורים ובראשם פינוי ההתנחלויות.


פורסם לראשונה 28/11/2003 17:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
עמרי שרון וג'יבריל רג'וב בשיחות לונדון
צילום: יריב כץ
אפרים סנה. תוכנית "פיילוט עזה"
צילום: אלכס קולומויסקי
ח"כ גדעון סער. בשיחות מדריד
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים