מבחן הקצפת: המיקסר הביתי חוזר
טרנד האפייה הביתית החזיר את כבודו האבוד של המיקסר הביתי, המאסיבי והיקר. בסיוע מכון חותם וקונדיטורית ידועה בדקנו איך מתמודדים 5 מיקסרים, ממותגים שונים, עם הקצפת ביצים ולישת בצק. התוצאות לפניכם
המיקסר המסורתי הכבד יודע תקופה של עדנה. ריבוי תוכניות הבישול בטלוויזיה הביאו להתעוררות בשוק המיקסרים המסיביים והיקרים יחסית, שוק שמרני שנחשב בעבר נטול חידושים. אפילו קנווד השמרנית, שלא שינתה דגמים עשרות שנים, נכנסה באחרונה לשוק הישראלי עם סוברין - דגם חדש ומעוצב שמיועד להתחרות עם המיצוב העיצובי של קיטשנאייד שהפך במטבחים מסוימים לאמירה, לא פחות מאשר מיקסר.
באזורים מסוימים בארץ הוא משמש כקישוט אופנתי למטבח, מסביר שרון מצוב, מנהל השיווק של רשת א.ל.מ. בדימונה ובבאר-שבע ממשיכים להצביע בגדול בעד המיקסר המסורתי של קנווד. לעומת זאת, באזורים מבוססים במרכז הארץ תופס הקיטשנאייד נתח גדל והולך, הוא אומר.
קנווד הוא עדיין המותג המוביל בענף, אבל החידוש הבולט השנה כחלק מהפיכת המטבח לחדר מעוצב ומסוגנן הוא ההעדפה למיקסרים מעוצבים שיתנו מענה עיצובי במטבח מלבד השימוש הפונקציונלי. מדובר במגמה שבאה לידי ביטוי גם במקררים, מדיחי כלים, מכשירי מיקרוגל, תנורי בישול ועוד, אומר שלומי אוחיון, מנכ"ל רשת סקאל-אלקטריק. אוחיון מצביע על עלייה של 20% במכירות המיקסרים בשנה האחרונה.
אבינועם כהן מנהל השיווק של ברימאג', יבואנית קנווד וניר הנדלר, מנהל השיווק של ניופאן, יבואנית קיטשנאייד ודה-לונגי, מדברים על גידול של 30% במכירות המיקסרים בשנת 2003. אגב, אבסורד ישראלי. חברת קנווד נמצאת בבעלות דה-לונגי והמיקסרים המוכרים בארץ כקנווד משווקים בארה"ב
תחת מותג דה-לונגי. בארץ לעומת זאת היבואן של דה-לונגי מייבא את המתחרה הגדול ביותר שלה - קיטשנאייד לבית ווירלפול. לדברי הנדלר על-פי החלטת הקונצרן האיטלקי שבחלק מהמדינות מפצל את שיווק מותגיו.
עושים קופה על חשבון הצרכנים
באחרונה נכנס לשוק שחקן חדש, אלי פיינה, שהחל לייבא, תחת מותג זקש מיקסר סיני המבקש להתחרות עם מחיר אטרקטיבי במותגים הגדולים והוותיקים השולטים בשוק. המחיר של המיקסר החדש שהוא מייבא עומד על 1,999 שקל, כולל שתי קערות. לעומת מחירים שחוצים את ה-3,000 שקל של המותגים הגדולים, קיטשנאייד וקנווד.
לקראת חנוכה עומד פיינה לפצוח במבצע במסגרתו ימכר המיקסר החדש ב-1,499 שקל ברשתות הום-סנטר ומחסני חשמל ובחנויות פרטיות. ראיתי שיבואני המיקסרים עושים קופה של מאות אחוזים על חשבון הצרכנים, ומרוויחים הרבה כסף על המיקסרים והחלטתי שאפשר להחזיר עטרה ליושנה.
השוק מוכן להחזיר את המיקסר למוצר שוועדי עובדים יקנו בכמויות כמו פעם, אם יימכר במחיר סביר. בקרוב אני מתכוון להכניס לשוק מאותה סדרה מיקסר בסיסי שיכלול מיקסר בלבד וימכר לצרכן במחיר של כ-780 שקל. עוד תראי שבעוד כמה חודשים גם קיטשנאייד וקנווד יורידו מחירים, לא תהיה להם ברירה.
איך נערכה הבדיקה
בסיוע מכון חותם בהנהלת עדה לבנון, הבאנו 5 מיקסרים כבדים למסעדת יהודית בגן-העיר המתמחה בדברי מאפה. הפעלנו את המיקסרים ב-3 קטגוריות: הקצפת ביצים ולישת בצק שמרים וקיצוץ ירקות במידת האפשרי. בצק שמרים, יש לציין נחשב לאבן המבחן הבעייתית של כל מיקסר.
לא בחנו את מכונות הבשר שממומשות על-ידי המיעוט השמרני של צרכני המיקסרים. הצוות בראשות יהודית שרון, בעלת המסעדה ועובדיה, עדה לבנון וגם אנחנו התייחס לפרמטרים הבאים: ביצוע, תוצאות, מהירות, רעש המיקסר בזמן הפעולה במהירויות הגבוהות ביותר. כמו כן בדקנו את נוחיות הרכבת המיקסר ופירוקו, ידידותיות ההפעלה בהתאם להוראות וקלות הניקוי. התוצאות שוקללו גם מול מחירי המוצרים. חשוב לציין שהתפקוד כמיקסר היה המכריע וזה מה שעמד בעוכריהם של המכשירים המשולבים של בראון ובוש שחזקים בקיצוץ הירקות, אבל חלשים יחסית בהקצפה ובלישה.
קיטשנאייד, 5 קיי.אס.אם, ארה"ב
הציון: 9
העוצמה: 0.5 כוח סוס
המחיר: 3,299 שקל
החלקים הכלולים: קערת נירוסטה, וווים ללישה והקצפה, מגן מזיגה, מטחנת בשר. מחיר קערה נוספת: 317 שקל
מבחינת הביצועים הוא המלך. דומה יותר למיקסר מקצועי מאשר למיקסר ביתי, קבעה יהודית שרון. הלישה מהירה מאוד גם הקצפת הביצים מעולה. נזקננו לדקה לצורך הקצפת 6 ביצים. הקערה גדולה (5
ליטר) ומצוידת בידית שמקלה על השימוש בה. הדגם שנבדק הוא דגם משופר שהתמודד עם נקודות התורפה של הדגמים הוותיקים. במקום מכסה-משפך קשוח יש מכסה מתקפל ונוח לאחסון. שופרה יכולת ההכנסה של ווי ההקצפה והלישה ובמקביל גם אפשרות הניקוי. מגיע בצבעים רבים. כל אנשי הצוות הסיכמו שהבעיה היחידה היא המחיר הגבוה של המוצר בארץ. ערכת הבסיס בסיסית מאוד, אם כי כוללת במסגרת מבצע מטחנת בשר. מרכיב פחות שימושי. אפילו את קוצץ הירקות יש לרכוש בנפרד.
קנווד, קיי.אם 502, אנגליה.
העוצמה: 1200 וואט.
המחיר: 3,590 שקל
החלקים הכלולים: קערת נירוסטה, וווים ללישה והקצפה, בלנדר 1.5 ליטר, קוצץ ומטחנת בשר. מחיר קערה נוספת: 399 שקל.
הציון: 8.5
לעומת דגמים קודמים יש שיפור משמעותי בעיצוב החיצוני של המוצר ובאפשרויות הניקוי. הקערה, שנפחה 4.5 ליטרים, מצוידת בשתי ידיות ונוחה מאוד. מכסה היציקה נוח מפלסטיק שקוף מונע נזקי התזה. את קצפת הביצים הפקנו אחרי 2.5 דקות וקיבלנו תוצאה בינונית. בצק השמרים לעומת זאת היה טוב מאוד.
חבל שהמיקסר רעד ממאמץ בזמן הכנתו. הקרסים מצופים טפלון שמקל מאוד על ניקויים. אם כי הוצאת הקערה והכנסתה קשה יחסית. המיקסר לא מכיל קוצץ ירקות בערכה הבסיסית, אלא בלנדר ששימושי בעיקר למשפחות עם ילדים קטנים או לחובבי קוקטיילים. קוצץ הירקות שימושי יותר.
בוש, אם.7150, סלובניה
העוצמה: 700 וואט.
המחיר: 2,490 שקל
החלקים הכלולים: קערת פלסטיק, ווים ללישה והקצפה, מטחנת בשר, מעבד מזון קטן שהוא גם קוצץ ובלנדר. מחיר קערה נוספת: 490 שקל.
הציון: 7.5
מכשיר משולב שיחידת המיקסר בו חלשה יחסית לשאר המרכיבים. הקערה גדולה מאד (6.3 ליטרים) מכסה נוח והיחידה מבין אלו שנבדקו העשויה פלסטיק עם יתרון נחמד - מכסה לקערה. המהירות לא מספקת, במיוחד כאשר מדובר בהקצפה. נזקקנו ל-3.5 דקות כדי להקציף 6 ביצים וקיבלנו תוצאה פחות מבינונית. בהקצפת שמנת, ברמה כזו יש סיכוי לקבל חמאה ולא קצפת, קובעת יהודית שרון. גם לישת בצק השמרים נמשכה 4 דקות והניבה תוצאה לא מוצלחת במיוחד. קוצץ הירקות קטן מדי למי שמרבה
בהכנת סלטים, אך יעיל מאוד. הרכבת החלקים ידידותית.
בראון, קיי.3000, גרמניה
העוצמה: 950 וואט
המחיר: 1,990 שקל
החלקים הכלולים: קערת נירוסטה, ווים ללישה והקצפה, בלנדר ומעבד מזון. אין מטחנת בשר ואי-אפשר לקנות תואמת. מחיר קערה נוספת: 230 שקל.
הציון: 7
הכנסת המקצפים וההפעלה בעת ההקצפה מסורבלת ולא ידידותית, עד כדי כך שהיא עלולה לגרום למפעיל לחשוב פעמיים לפני השימוש במיקסר. המהירות בינונית - נזקקנו ל-2 דקות כדי להקציף 6 ביצים עם תוצאה סבירה. מזיגת כמות גדולה של ביצים איננה נוחה. בצק השמרים לא היה אחיד וחלק וניכרו בו גושים. במהלך הלישה החל המיקסר לרקוד על השיש. להכנת הבצק נזקקנו ל-3 דקות. מגוון המהירויות גדול - 14 במספר. הקערה מכילה 4.5 ליטר. הרכבת חותך הירקות מעצבנת. השימוש לא ידידותי. ניסינו 2 דיסקטים , רק אחרי מאמצים הצלחנו להפיק גזר מגורד דק . חתיכות גדולות יותר קל יותר להפיק. הרעש בינוני.
זקש, אס.אם 245, סין
העוצמה: 800 וואט
המחיר: 1,999 שקל
החלקים הכלולים: 2 קערות נירוסטה, ווים ללישה והקצפה, בלנדר ומטחנת בשר.
מחיר קערה נוספת: 100 שקל
הציון - 6.5
המחיר אטרקטיבי מאוד. המיקסר מנסה לחקות בצורה ברורה את הגדולים השולטים בשוק, אבל המומחים הגדירו אותו כשמחת עניים. החל מהגימור, דרך הרעש - זה היה המיקסר הרועש ביותר וקשה היה לנהל שיחה במהלך הפעלתו. ההקצפה איטית ולא איכותית, הקצפת לא היתה אוורירית ושקעה. המכשיר שהיה הכי קשה איתו להגיע לבצק שמרים סביר. מכסה המגן לא היה נוח לשימוש התקפל ונפל שוב ושוב.
(נתונים: מכון חותם)
המחיר בארץ: פי 5 מאשר בארה"ב
הישראלי משלם הרבה יותר תמורת המיקסר האיכותי שהוא רוכש. מיקסרים של קיטשנאייד לדוגמה נמכרים בארהב במחירים שבין 250-215 דולר למיקסר, כלומר פחות מ-1,300 שקל.
בארץ נמכר המיקסר הבסיסי ב-3,299 שקל והנירוסטה מגיע עד ל-5,599 שקל. גם פערי המחירים בקערות הנירוסטה שנעות בין 499-100 שקל, לפי היצרנים השונים, גרמו לנו להרים גבה. אכן, יש בהחלט פערים באיכויות של נירוסטה. אבל פער של עד פי 5 במחיר? הרי כל עקרת בית יודעת שקערת נירוסטה נוספת, על הבסיסית בה מצויד כל מיקסר, איננה גחמה של מותרות.
בשוק האמריקני, שולט המיקסר של קיטשנאייד, שנמכר הרבה מאוד בחנויות כלים ומוגדר על ידן כלוסט לידר (כלומר מוצר הנמכר מתחת למחיר הסיטונאי - ש.ח.) כדי להכניס לקוחות לחנות.
ועל כן אי אפשר להשוות מחירים מול השוק האמריקני, טוען ניר הנדלר, מנהל השיווק של ניופאן. מה גם שעלינו מוטלות עלויות של הובלה ימית יקרה, אחסון, אחריות ל-3 שנים ודאגה לחלפים. הרוכשים גם מקבלים מטחנת בשר חינם, מה שאיננו כלול במחיר רכישה בארה"ב.
ולמרות זאת, אם אתם מעונינים במיקסר, ויש לכם אפשרות לרכשו בארה"ב פער המחירים מדבר בעד עצמו.