שתף קטע נבחר

10 עצות לבחירת עורך-דין

השוק הרווי של עורכי-הדין מאלץ חלק מהם להציע שרותים בזול, גם בנושאים שאינם בתחום התמחותם. מה כדאי לבדוק לפני ששוכרים עורך-דין, על מה לא כדאי להתפשר וממה חשוב להיזהר. מדריך

בחירת עורך דין אינה בחירה קלה ועם זאת היא מאוד קריטית. תוצאת התהליך תלויה כמעט לחלוטין בטיב עורך-הדין שבחרת ובשם שקנה לעצמו. בישראל של שנת 2003 יש כ-26 אלף עורכי-דין פעילים. מדובר במספר גבוה שלא היה כדוגמתו. אם כך כיצד נדע איזה עו"ד לבחור? להלן מספר טיפים שיסייעו לכם בבחירה.

 

1. תחום התמחות. בחר עו"ד המתמחה בתחום בו אתה נזקק לייעוץ - מקצוע עריכת-הדין הוא מקצוע של התמחויות. כבר ממועד ההתמחות מתמקד המתמחה בתחום מסויים של המשפט וממשיך בו כעורך-דין. יש הבדל עצום בין עורך-דין שמתמחה בתחום האזרחי לאחר המתמחה בפלילי. גם בתחום האזרחי יש עשרות תתי-התמחויות. מי שעוסק בנזיקין לא עוסק בד"כ במקרקעין או בפירוקים וההפך. הבעיה היא שההצפה במקצוע גורמת לחלק מעורכי-הדין להתמחות בהכול בלי להתמחות בכלום. גרוע מכך, המצוקה במציאת פרנסה גורמת להרבה עורכי-דין לפלוש לתחומים בהם הם מעולם לא התמחו ולעיתים אף לגרום לנזק רב ללקוחות שחושבים שעצם היותם עורכי-דין מספיקה.

 

הדוגמה הטובה ביותר היא בתיקי תאונות הדרכים. מאחר וזה נחשב לתחום של "כסף קל", עורכי-דין שמעולם לא עסקו בתחום החלו לפתע לטפל בתיקים האלו וחלקם גורמים נזק אדיר ללקוחות שלהם. היו כבר מקרים של עורכי-דין שהתפשרו בפציעות חמורות על סכומים זניחים. כל זאת כדי להימנע מלהגיע לבית-המשפט, שם יאלצו להפגין ידע ולנהל את שלב הראיות.

 

2. זול זה יקר. היזהרו מעו"ד זול מדי - אל תתפתו לשכור עו"ד שמציע לקבל שכר טירחה נמוך באופן משמעותי ממחיר השוק. מובן שצריך להתאים את עו"ד לכיס הלקוח, אך שכר טירחה נמוך מדי צריך לעורר חשד. "אין בעניין הזה הפתעות גדולות", טוען עו"ד דן פרידמן ממשרד חיים צדוק. בכיר בלשכת עו"ד מסר לנו שלדעתו לעלייה המטאורית במספר עורכי-הדין יש השלכה ישירה על רמת הטיפול שלה זוכה הלקוח. הוא מסביר זאת בכך שעורכי-דין רבים להוטים למצוא עבודה ומוכנים להוריד את שכרם באופן משמעותי. כפועל יוצא הם נאלצים לקחת מסות של תיקים על מנת לא לפגוע בהכנסתם. אולם, במקרים רבים הם לא עומדים תחת הנטל של עומס העבודה ואז מתחילים לטפל באופן רשלני בתיקים של לקוחות. "במקרה הזה אומנם קיבלת עו"ד בשכר נמוך אבל גם העבודה שלו עלולה להתבצע ברמה נמוכה", אמר.

 

3. כימיה והבנה. חשוב לבדוק אם יש כימיה עם עורך-הדין. "לנהל תיק בית-משפט זה מסע", מציין עו"ד פרידמן. במסע הזה צריך לקבל החלטות וצריך לדעת אם מהמרים על כיוון זה או אחר. מדובר בקשר אינטנסיבי עם הלקוח הכרוך בהכרעות כבדות משקל ובשהייה של שעות רבות זה עם זה. אם נוצרה כימיה והחלטת שבחרת בעורך-דין הספציפי יש לוודא שהוא יטפל אישית בתיק, או לפחות יהיה מעורב בו והתיק לא ימסר לעו"ד פחות מנוסה מאותו משרד, העובד תחת חסותו של עורך-הדין שבחרתם.

 

4. קשרים והערכה. כדי לפתור את עניינך אין ספק שתזדקקו לעורך-דין מוכשר, אבל לא פחות חשוב הוא עורך דין שמקושר למקומות שבהם צריכים להחליט בעניינך ושהוא מוערך על ידם. לדוגמה, אם אתם עומדים מול חברת ביטוח רצוי שתבחרו באותם עורכי-דין שעובדים עם חברות הביטוח על בסיס יומיומי ושהם מוכרים אצל המבטחים. כאשר חברת הביטוח (שאמורה לשלם לך פיצויים) מכירה את עורך-הדין שלכם ומעריכה אותו, סביר להניח שעניינכם יסתיימו מהר יותר. גם כשהתיק מגיע לביהמ"ש יש חשיבות לעו"ד שמופיע מול השופטים. אין מה לעשות אבל יש עורכי-דין מוערכים וידועים באמינותם ומקצועיותם שזוכים ליותר הקשבה מצד השופטים. לעומתם יש אחרים המעוררים אנטיגוניזים באופן בו הם מנהלים את התיק.

 

5. קבלו המלצות. ההמלצה החשובה ביותר היא להסתמך על המלצות. הכי טוב לשאול אנשים שהיתה להם בעיה דומה לשלכם למי פנו והאם היו מרוצים. אין זו בושה לבקש מעורך-דין הוכחה על מקרים דומים שבהם טיפל ומה היה אחוז הצלחתו. בבירור שאתם עורכים חשוב גם לשאול על אמינותו של עורך-הדין. הערך החשוב ביותר המתקשר לעורך-דין הוא חובת האמון האדירה שצריכה להיות לו כלפי לקוחו. אולם הצצה חטופה במספר התלונות שהוגשו לועדת האתיקה השנה והסיפורים שמאחוריהן מלמדים שאמון הציבור ב"זקיפי החוק" נסדק. מספר התלונות שמוגשות כנגד עורכי-דין בשנה נאמד בכ-3,000 תלונות. רק במחוז ת"א הוגשו משנת 1998 עד 2002 כ-5,500 תלונות. רבות מהן נגנזות, אולם ברבות אחרות נמצא בסיס להעמדת עורך-הדין לדין. התלונות החמורות ביותר המגיעות לועדת האתיקה קשורות בגניבות ומרמה של עורכי-דין כלפי לקוחותיהם. אין ספק שהרוב המכריע ישר ואמין אבל תמיד כדאי לבדוק רק ליתר ביטחון.

 

6. סבב עוד. כדאי לפנות לכמה עו"ד. לא יהיה זה נבון לסגור" ישר עם העו"ד הראשון שאליו הגעת. לכל אחד יכולה להיות השקפה שונה על המקרה שלכם והסדרי שכר-טרחה שונים. כמובן שצריך לוודא שהפגישה הראשונית לא כרוכה בתשלום ואם כן כמה היא עולה.

 

7. ותיק או צעיר? לותק ולניסיון עורך-דין משקל רב בטיפול התיק. עורכי-דין ותיקים התמודדו כבר עם הרבה תיקים ומקרים שונים. ברוב המקרים הם יהיו פחות מופתעים מעורך-דין ללא ניסיון, יחד עם זאת לעורך-דין צעיר יש רצון עז להוכיח את עצמו, ולעיתים דווקא הרצון לעשות את הכול למען הלקוח יכולה לשבות את לבך כלקוח.

 

8. ניגוד אינטרסים. בידקו שעורך-הדין שאליו פניתם לא מייצג את הגוף אותו אתם מבקשים לתבוע. עורך-דין אתי כבר בתחילה יאמר לכם שעלול להיווצר ניגוד עניינים אם יקח את ייצוגכם. אולם יש גם כאלו שעלולים להצניע את העניין. לדוגמה, עו"ד שמתפרנס מחברות ביטוח ומייצג אותם מול תובעים, חייב לציין בפניכם את שם חברת הביטוח שהוא מייצג.

 

9. בדיקה בלשכה. רק לשם הזהירות - אם בחרתם בעורך-דין ללא המלצות- בררו בלשכת עורכי-הדין שאותו עורך-דין פעיל ולא הושעה מהלשכה או שרשיונו נלקח ממנו. הבדיקה קצרה והיא תחסוך בהמשך הרבה עוגמת נפש.

 

10. בלי טובות. בשל מספרם הרב של עורכי-הדין כמעט לכל אחד מאיתנו יש חבר או קרוב משפחה עו"ד. תמיד כדאי לשלם לבעל תפקיד שאתם שוכרים את שירותיו. אם מישהוא "עושה לכם טובה", סביר להניח שאיכות הטיפול תהיה בהתאם. אם מדובר בשירות קטן כגון חתימה על תצהיר, תמיד נחמד שיהיה מישהוא שיעשה זאת בחינם. אבל אם מדובר בתיק משמעותי כדאי תמיד לשלם ולדעת שאתם יכולים לדרוש לבצע פעולות שונות מבלי להרגיש לא נעים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים