שתף קטע נבחר

ארה"ב: המאחזים מתפנים לאט מדי, מצפים לפינוי מיגרון

גורם אמריקני בכיר: "מאחז הוא מאחז הוא מאחז. בין ישראל לארה"ב קיימת הבנה שכל המאחזים הבלתי חוקיים יורדו וגם בלי לוח זמנים ברור שזה מתבצע לאט מדי". בהתייחסו לנאום רה"מ שרון בכנס הרצליה, אמר: יש בנאום נקודות שטעונות דיון, כמו "חיזוק המקומות בשטחים שיישארו בעתיד בידי ישראל"

ארה"ב מצפה שישראל תפרק את המאחז המיושב מיגרון. גורם אמריקני בכיר אמר אחר הצהריים (יום ב') כי "מיגרון היא בבחינת מאחז בלתי-חוקי, ואם הוא ייהפך לחוקי פתאום, זה יעורר הרבה סימני שאלה". 

 

בשיחה עם כתבים הדגיש הגורם האמריקני: "מאחז הוא מאחז הוא מאחז. בין ישראל לבין ארה"ב קיימת הבנה שכל המאחזים הבלתי-חוקיים יורדו. ארה"ב לא ביקשה לוח זמנים לפירוקם, אך גם בלי לוח זמנים ברור שזה מתבצע לאט מדי".

 

הגורם האמריקני אמר כי למרות ההבחנה שמתבצעת על-ידי ראש הממשלה בין "מאחזי היתגרות" למאחזים ביטחוניים, ולכאלה שיש לקבוע את מעמדם בבית משפט, מבחינת ארה"ב אלו הם סדרי עדיפויות שהם ישראלים פנימיים ולא קשורים להתחייבות ישראל להוריד את כל המאחזים הבלתי-חוקיים. הגורם אישר שעדיין קיימת מחלוקת בין ישראל לארה"ב על רשימת המאחזים הסופית, והנושא עדיין נמצא בדיונים בין הצדדים.

 

מחלוקת נוספת בין ארה"ב לישראל, על פי הגורם, היא הקפאת הבנייה בהתנחלויות. הנוסח המופיע ב"מפת הדרכים" מדבר על הקפאת הבנייה, כולל הגידול הטבעי. לעומת זאת, בנאום ראש הממשלה בכנס הרצליה, הציג ראש הממשלה את תפיסתו בעניין הקפאת ההתנחלויות בצורה אחרת.

 

בכנס הרצליה אמר שרון: "לא תהיה בנייה מעבר לקו הבנייה הקיים. אין הפקעות קרקע לבנייה, אין תמריצים כלכליים מיוחדים ואין בנייה של התנחלויות חדשות". לדברי הגורם, משמעות ההקפאה עדיין לא סוכמה בין הצדדים, ונמצאת עדיין בדיונים.

 

"יש נקודות שטעונות דיון"

 

בהתייחסו לכוונת ראש הממשלה, אריאל שרון, לנקוט בצעדים חד-צדדיים אמר הגורם האמריקני: "לגבי רוב המרכיבים של הצעדים החד-צדדיים, הייתה מידה רבה של כלליות. ארה"ב איננה מתנגדת לצעדים שאין בהם כדי להשפיע על הגעה להסדר קבע. עם זאת, קיימות בנאום ראש הממשלה נקודות שטעונות דיון, כמו למשל נושא חיזוק האחיזה במקומות שיישארו בעתיד בידי ישראל (בכוונה לספח את גושי ההתיישבות הגדולים)". בנושא זה אמר הגורם כי ישראל התחייבה לדבר עם ארה"ב לפני שתנקוט בצעדים הללו.

 

הגורם סירב לומר באילו תנאים ארה"ב תסכים להודות ש"מפת הדרכים" איננה רלוונטית עוד, כשסיכוייה להיות מיושמת אפסיים. "אנו עובדים על הצלחת המפה, ואיננו מתכננים כישלון", אמר.

 

הגורם שב על ההתנגדות האמריקנית לתוואי הגדר הנוכחי, אשר כולא עשרות אלפי פלסטינים בתחום הגדר, כמו למשל בירושלים. "אם ישראל רוצה לבצע הפרדה על בסיס דמוגרפי, איך זה שכל כך הרבה פלסטינים תקועים בתוך הגדר?".

 

בהתייחסו לחקירת הפיגוע נגד השיירה האמריקנית בעזה לפני חודשים אחדים, אמר הגורם האמריקני: "היינו רוצים לראות התקדמות מהירה יותר בחקירה. בעקבות הפיגוע איננו שולחים  גורמים רשמיים לעזה. לכן, הדחיפות של גילוי הפרטים בנושא חשובה מאוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
ההתנחלות מיגרון. "חוקיות תעורר סימני שאלה"
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: משרד הבטחון
גדר ההפרדה. "איך כל כך הרבה פלסטינים תקועים בתוך הגדר?"
צילום: משרד הבטחון
מומלצים