התמ"ת ממליץ לבטל את הפיקוח על מחיר הפסטה
בדיון במשרד התמ"ת הוחלט כי במקביל לביטול הפיקוח על המחירים, יבוטל המכס על פסטה מיובאת
אוהבים פסטה? אם כן, קיים סיכוי טוב שהנאה הזו תעלה לכם בקרוב יותר. זאת, לאחר שמשרד התמ"ת המליץ להוציא מפיקוח מחירים את כל סוגי הפסטה ובמקביל לבטל את המכס הקיים על מוצרים אלו. נסיון העבר מלמד כי בכל מהלך של הסרת פיקוח על מחירי מוצרים, במטרה "לעודד את התחרות", גרם דווקא לעליית מחירים.
לפני כשנתיים וחצי, למשל, הסיר משרד התמ"ת את הפיקוח על מחירי הסיגריות, ובתגובה זינקו המחירים בכ-20%. עם זאת, מנכ"ל התמ"ת, רענן דינור, הבטיח כי עם ביטול הפיקוח על המחירים יעקוב המשרד אחר מחירי הפסטה, ובמידה ותמצא עליית מחירים בלתי סבירה ישקול המשרד להחזיר מוצרים אלו לפיקוח.
כיום, אגב, עומד המכס על יבוא מוצרי פסטה על 34 אגורות לק"ג. מדובר בסוגי פסטה הכוללים: ספגטים, מקרונים, איטריות ופתיתים. הייצור המקומי של פסטה לסוגיה מסתכם ב-8,000 טון לשנה, ויבוא הפסטה מגיע ל-18,000 טון בשנה. הייצור המקומי נעשה כיום בעיקר על ידי חברת אסם שהיא גם זו שתמיד דרשה להטיל מכס על הפסטה המיובאת. הירידה בהכנסות המדינה הצפויה מביטול המכס עומדת על כ-6 מיליון שקל.
ההמלצה באה בעקבות ישיבה שקיים מנכ"ל משרד התמ"ת, רענן דינור, בהשתתפות הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, המפקחת על המחירים, צביה דורי, ומנהל מינהל מוצרי צריכה, יורם לוי. עם זאת, לא נכחה בישיבה מנכ"לית המועצה לצרכנות גלית אבישי. דינור ציין כי מרבית סוגי הפסטה מיובאים על ידי מספר חברות ואין טעם להשאיר בפיקוח מחירים את התוצרת המקומית.
בכוונת משרד התמ"ת לפנות לוועדת המחירים באוצר בבקשה לבטל את פיקוח המחירים, ובמקביל לפנות להנהלת המכס בבקשה לבטל את המכס על הפסטה המיובאת.
מאסם נמסר בתגובה, כי "זה מכבר הודיעה אסם למשרד התמ"ס שהיא מוכנה להסכים להסרת המכסים המוטלים על פסטה איטלקית (למרות שפסטה זו מסובסדת באיטליה לצרכיי ייצוא).מובן שכאשר השוק חופשי לחלוטין ממכסים, אין מקום להמשיך הפיקוח על הפסטה".