שתף קטע נבחר

ראש אכ"א במיל': מהפך הקבע יביא לצבא פחות איכותי

ראש אכ"א הנוכחי, האלוף גיל רגב, הציג היום את מהפכת שירות הקבע. בראיון ל-ynet תוקף ראש אכ"א (במיל') יהודה שגב את התוכנית: "הצבא הציג את מהפכת הקבע תחת לחץ והוא עשוי למצוא את עצמו במצב שבו הקצינים האיכותיים המושכים את הצבא יעזבו". שגב מפרט את הליקויים וקובע: צה"ל ייכנס למערבולת

ראש אכ"א לשעבר, האלוף (במיל') יהודה שגב מתח אמש (יום ה') בראיון ל-ynet ביקורת חריפה על תוכנית צה"ל לדחות את גיל הפרישה ל-55, וקבע: "זוהי החלטה פזיזה, קצינים טובים יברחו מצה"ל". 

 

קודם לכן הציג ראש אכ"א הנוכחי, האלוף גיל רגב, את המהפכה בשירות הקבע: גיל הפרישה יועלה בעשר שנים - ל-55, אנשי קבע ייאלצו לעבור שני "סינונים" - בגיל 28 ו-37, והפנסיה התקציבית תתחלף בצוברת.

 

בצה"ל שררה אתמול מבוכה נוכח הכרזתו של ראש אכ"א. קצין שלישות אמר ל-ynet: "באו אלי אנשי קבע, וביקשו הסברים על מה שצפוי להם. לא ידעתי מה להגיד".

 

"להוסיף דרגות, לעשות קמפיין"

 

ראש אכ"א לשעבר, יהודה שגב אמר אמש כי "ההחלטה התקבלה בלחץ. מדובר בהחלטה פזיזה ומהירה שהתקבלה בלי לסגור את כל הפרטים החשובים". הוא הדגיש: "אני סבור שהתוכנית שפורסמה לוקה בכמה שגיאות מרכזיות שמייצרות אי ודאות והאמירה 'נבדוק את התוכנית תוך כדי ביצוע', בלי לבדוק את הבעיות המרכזיות שבה, עלולה ליצור חוסר יציבות וודאות עד כדי כך שהטובים המשרתים בקבע היום יברחו מהצבא".

 

האלוף (במיל') שגב מונה שלושה ליקויים מרכזיים הקיימים בתוכנית ואומר: "אי אפשר להאריך את גיל הפרישה מבלי להאריך את אורך הקדנציה ומבלי להוסיף דרגות נוספות. היה צריך להוסיף דרגה נוספת בין רב סרן לסגן אלוף ובין סגן אלוף לאלוף משנה ולהוסיף שתי דרגות לנגדים. זה לא נכון להאריך את גיל הפרישה מבלי לטפל בפז"ם (פרק הזמן המינימלי) שבין דרגה לדרגה.

 

"אופק ההסתכלות של משרת הקבע משתנה היום לחלוטין. אם סגן אלוף סביר ראה עצמו מתקדם בתוך שנה שנתיים, אופק הקידום שלו מתרחק כתוצאה מדחיית הפרישה ודילמת ההישארות במערכת הצבאית הופכת לגדולה יותר, למרות שהשוק הפרטי נמצא כרגע בקשיים".

 

האלוף שגב אומר כי הליקוי המשמעותי השני טמון בעובדה שצה"ל מיהר להכין את התוכנית בעקבות הלחץ הציבורי והלחץ של משרד האוצר ולא הכין את אנשי הקבע. לדבריו, "על מנת להוציא תוכנית כזו מהכוח לפועל הצבא היה צריך להכין קמפיין פנימי שמסביר את השינויים לא רק ברמה הכללית אלא גם ברמה הפרטיקולרית. כרגע, לאף אחד לא ברור מה קורה למשרתי צבא הקבע מחר בבוקר".

 

הליקוי השלישי אותו מתאר שגב הוא "חוסר הבהירות לגבי תקופת המעבר שבין פנסיה תקציבית לפנסיה צוברת". לדבריו "תקופת המעבר לא ברורה, לא ברור מה מחירה ולא ברור מה מחיר ההחלטה. אני סבור שבתקופת המעבר נמצא עצמנו ב'שני סוגי צבא קבע' ולזה יש משמעויות תקציביות שהן לא בהכרח חסכוניות ועלותן עלולה להיות גבוהה יותר".

 

"תוכנית תחת לחץ"

 

שגב, שכיהן כראש אכ"א עד לפני כשנה וחצי, אומר כי תוכניות שהוצגו בעבר נדחו מאחר ולא היו אילוצים תקציביים חזקים מספיק. לדבריו, "גוף כמו צבא קשה לו לבצע שינויים פנימיים ללא משבר חיצוני שילחץ עליו.

 

"עם זאת, הצבא ביצע את התוכנית הזו תחת לחץ ואני חושב שבמהלך הזה צה"ל עשוי למצוא עצמו במצב שבו הקצינים האיכותיים, ה'טרקטורים' המושכים את הצבא - הן בפיקוד והן במערך הטכנולוגי עשויים לעזוב אותו וכך נמצא את עצמנו בטווח הקצר והבינוני פחות איכותיים. גם אם הפיתוי בחוץ נמוך יותר, חוסר הוודאות יגבר על הנוחות שבשירות, מאחר ואופק השירות של הטובים נהיה בלתי ודאי ביחס למצב הקיים, והטובים יברחו משום שצה"ל יכנס למערבולת".

 

שגב אומר כי לו הוא היה מכהן כעת כראש אכ"א, היה מכין תוכנית שמטפלת בתקופת המעבר בעניין הדרגות והקידום של הקצינים ובודק את מחיר ההחלטה ורק אז יוצא עם התוכנית. "מעניין מאד למה לא פרסמו מה מחיר ההחלטה", תוהה שגב, "מעניין למה לא אומרים כמה זה עולה לצה"ל ולאנשי הקבע. זוהי החלטה פזיזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום חגי אהרון
האלוף (מיל') יהודה שגב. "מה מחיר ההתייעלות"
צילום חגי אהרון
צילום: שלום בר טל
האלוף גיל רגב. הציג את המהפיכה
צילום: שלום בר טל
"להוסיף דרגה נוספת בין רב סרן לסגן אלוף"
מומלצים