שתף קטע נבחר

חמאת בוטנים

קבלו את הממרח הכי אמריקני: כחמאה, כמטבל, כתיבול לספגטי. וגם: מתכון ביתי להכנת חמאת בוטנים טבעית ובריאה

למרות שהיא אחד מהדברים הכי אמריקניים שיש, חמאת בוטנים לא היתה חלק מהמזווה הביתי בילדותי. אמי, דור שני בארה"ב מאמא ילידת אודסה, התייחסה אליה כאל מאכל של נוצרים. "יהודים לא אוכלים חמאת בוטנים", היא אמרה, והכינה לנו כריכים עם גבינת שמנת וריבה.

 

הבוטן בא במקור מדרום-אמריקה, וחמאת הבוטנים הומצאה בתחילת המאה ה-20 על-ידי רופא אמריקני. היום האמריקני הממוצע אוכל כשישה קילו בוטנים לשנה, אבל הבוטנים אינם רק מאכל אמריקני: הם נפוצים ואהובים גם באפריקה ולאורך המזרח-הרחוק, מסין ועד אינדונזיה. באי טרינידד מגדילים לעשות ושותים משקה חלב ובוטנים.

 

הבוטן עשיר למדי בקלוריות (יותר מ-500 ל-100 גרם), מאוד עשיר בחלבון (יותר מ-25 גרם ל-100 גרם, מה שהופך אותו למקור חלבון זול), ועשיר גם בסידן, זרחן, אשלגן, אבץ, מנגון וכל מגוון ויטמיני B. הכי טוב לקנות בוטנים שלמים או טריים (ולא קלויים ומומלחים) ולקלות אותם בבית או להכין מהם חמאת בוטנים ביתית.

 

חמאת בוטנים ביתית

 

חמאת בוטנים תעשייתית טעימה מאוד, מכיוון שהיא מכילה גם סוכר ושומן מוקשה. לגירסה טבעית ובריאה יותר, אפשר לקנות חמאת בוטנים על טהרת בוטנים בלבד בחנויות טבע, או להכין בבית.

 

חומרים:

1/2 1 כוסות בוטניים קלויים

4-3 כפות שמן חמניות בכבישה קרה או קנולה

מלח לפי הטעם

1/2-1/4 כפית דבש (לא הכרחי)

 

הכנה:

מרחיקים את הקליפות מהבוטנים. שמים שמן בממחה (בלנדר) ומוסיפים את הבוטנים. מעבדים עד למרקם הרצוי (יש לעצור את הממחה ולערבב מדי פעם). מוסיפים מעט מים אם יש צורך, כדי להקל על הטחינה. אם רוצים חמאה יותר קראנצ'ית, אפשר לטחון את רוב הבוטנים בהתחלה, ולהוסיף את היתר רק לקראת סוף הטחינה.

 

הערה: אפשר להכין ממרח בוטנים מזין וטעים לילדים על-ידי ערבוב כמויות שוות של חמאת בוטנים וטחינה גולמית. ממתיקים בדבש לפי הטעם.

 

מטבל בוטנים מתובל

 

גיוון משגע וממכר לירקות, עוף, קציצות ואפילו דגים. האינדונזים מכינים רוטב דומה ומגישים על ירקות פרוסים, טריים או מאודים, ביצים קשות וטופו. אפשר להגיש עם מגוון מקלות ירקות טריים, או לדלל ולהפוך לרוטב לטופו או טמפה.

 

חומרים:

2 כוסות חמאת בוטנים עם חתיכות בוטנים

3/4 כוס מים חמים

1 כפית רוטב סויה איכותי

3 שיני שום כתושות

2 כפיות ג'ינג'ר טרי מגורר

קורט פלפל חריף

פטרוזיליה או כוסברה לקישוט

כפית סוכר או יותר לפי הטעם (לא הכרחי)

 

הכנה:

מערבבים את כל החומרים מלבד הכוסברה בקערה או מעבד מזון (ניתן להוסיף מים אם צריך כדי ליצור מרקם חלק). מעמידים בצד כ-30 דקות לפני ההגשה. אם מכינים מראש, מכסים ומקררים, ומביאים לטמפרטורת החדר לפני ההגשה (אם צריך, מוסיפים מים חמים לדילול).

 

הצעת הגשה: קונים פיתות קטנטנות וממלאים אותם בירקות מאודים או מוקפצים. יוצקים למעלה את הרוטב.

 

 

כדורים לספגטי

 

חמאת הבוטנים כתוספת טעם. לגיוון אפשר להכין תערובת עשבי תיבול טריים כמו בזיליקום, פטרוזיליה וטימין.

 

חומרים (24-20 כדורים, 6-4 מנות):

350 גרם טופו

1/2 כוס קמח (או 1/4 קמח מלא ו-1/4 נבט חיטה)

1/2 1 - 2 כפות חמאת בוטנים

3 כפות רוטב סויה מיובא

1/4 כוס פטרוזיליה או כוסברה קצוצה (אני מעדיפה כוסברה)

1 בצל קטן

1/2 כפית חרדל

פלפל שחור

 

הכנה:

טוחנים את כל החומרים ביחד, ויוצרים כדורים בגודל כ-4 ס"מ. מגלגלים בקמח ומטגנים ב-1 ס"מ שמן חם. הופכים כל 3 דקות עד להשחמה. מגישים עם ספגטי חם ורוטב עגבניות ביתי, או עם מטבל בוטנים לאירוח.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי סליס
הבוטן בא במקור מדרום-אמריקה, וחמאת הבוטנים הומצאה בתחילת המאה ה-20 על-ידי רופא אמריקני
צילום: יוסי סליס
מומלצים