שתף קטע נבחר

המים כמרפא לכאבים כרוניים, נדודי שינה, הצטננויות ועוד

טבילה באמבטיה חמה ומפנקת או בבריכה צלולה לא רק מרגיעה את הנפש - אלא גם מסייעת לגוף להתגבר על מחלות וכאבים המים מסייעים לילדים הסובלים מבעיות התפתחותיות, מקלים על ייסוריהן של יולדות, מסלקים נדודי שינה ועוזרים לכאבי גב, דלקות פרקים והצטננויות

מי מאיתנו לא חולם על אמבטיה חמימה ומפנקת בסופו של יום עבודה מפרך, על מקלחת קרה ומרעננת או טבילה בבריכה בצהרי יום קיץ חם. מאז ומתמיד מעוררים המים אסוציאציות חיוביות של רוגע, של מגע מלטף, של בריחה מהמולת היומיום. בשנים האחרונות מנוצלת התדמית הטובה הזאת והתכונות הייחודיות למים לשלל טיפולים להרגעת כאבים, לחיזוק שרירים ולהירגעות. המומחים לדבר טוענים כי אפילו 'פחדני המים' הגדולים ביותר מתרצים בסופו של דבר ונותנים לעצמם ליהנות מהמשאב יוצא הדופן הזה. אולם המים לא מקנים רק הרגשה נעימה, אלא יש בכוחם גם לרפא. העוסקים בהידרותרפיה, טיפול באמצעות מים, מאמינים כי יש בכוחו של הנוזל המופלא להקל על זיהומים, להפחית את עוצמתם של כאבים כרוניים ולהסדיר בעיות במחזור הדם.

 

נועה שפירא, פיזיותרפיסטית והידרותרפיסטית, אחראית על הבריכה הטיפולית בבית החולים רמב"ם בחיפה. "ההידרותרפיה מנוצלת למתן טיפולים פיזיקליים כמו פיזיותרפיה, ולמתן טיפולים חווייתיים שכוללים התנסויות רגשיות ופיזיות שאינן בהכרח טיפוליות, היא מסבירה. העבודה במים מבוצעת בטמפרטורה של 35-32 מעלות צלזיוס ויתרונותיה רבים. במים ישנה הפחתה בנשיאת משקל הגוף של עד 90% מהמשקל, הלחץ ההידרוסטטי גורם להגברת זרימת הדם ומאתגר את מערכת הנשימה. מים חמים מפחיתים כאבים ומעניקים גירוי תחושתי נעים".

 

הטיפול במים מתאים לבני כל הגילים שסובלים מדלקות פרקים, מפגיעות ראש, מבעיות נוירולוגיות ומפציעות מורכבות. המים עשויים לסייע גם לילדים ולנערים שסובלים משיתוק מוחין, מתסמונת דאון ומבעיות התפתחותיות אחרות. מעבר לכך, ניתן להיעזר במים כדי להירגע וכדי להקל על כאבי הלידה.

 

הכניסה למים למטרות טיפוליות מתאפשרת רק לאחר קבלת אישור מרופא ולאחר שנשלל קיומם של מחלות מידבקות, יתר לחץ דם, בעיות לב ובעיות עור.

 

הכוח לרפא

 

כך נעשה הריפוי באמצעות מים בכל אחד מהמקרים:

 

דלקות פרקים: "המטרה היא לנסות להביא את המטופל למצב תפקודי בחיי היומיום", מסביר זיאד עאוויסה, הידרותרפיסט ברמב"ם. "חולים אלה סובלים מחולשת שרירים והגבלת תנועה במפרקים. אנו מנסים להרגיע את הכאב ולהביא לשיפור כוח השרירים ולהרחבת טווחי התנועה באופן הנחשב לבלתי אפשרי ביבשה. המטופלים מבצעים במים תרגילים שונים, כמו קיפול הברך, הזזת הידיים ועוד".

 

פצועים מורכבים: טיפול שיקומי זה, בדומה לטיפול בחולי דלקות פרקים, כולל תרגולי גוף שונים תוך ניצול מקסימלי של יתרונות המים. שפירא: "בטיפול באדם אחרי פציעה שאסור לו כלל לשאת משקל, נעבוד במצב בו המים מגיעים לגובה הכתפיים, כדי לאפשר הפחתה של 90% ממשקל הגוף ולחסוך למטופל סיכון וכאבים. עם מטופל אחרי שבר בירך נעבוד בעומק של גובה המותניים, כך שהוא יישא רק 50% ממשקלו ויוכל 'ללכת בשקט' ולתרגל את השרירים מבלי לסכן את השבר - וכמובן, בלי קביים".

 

כאבים כרוניים: הטיפול בבעיות נוירולוגיות ובכאבים כרוניים (שהשכיחים בהם הם כאבי הגב) נחשב לטיפול ארוך טווח. זיאד עאוויסה מסביר שהטיפול הזה כולל תרגילים לחיזוק השרירים, תרגול תנועה נכונה ובנוסף לכך מטלות שיש לבצע על פני היבשה.

 

ילדים הלוקים בבעיות התפתחותיות: הטיפול בילדים כאלה מתחיל לרוב בגיל חצי שנה. טלי מימון, המנהלת החינוכית של מרכז שלווה לקידום הילד המוגבל בירושלים, מפרטת: "אנחנו עובדים תחילה על ההסתגלות למים ובהמשך על חיזוק השרירים, על נשימות מתחת למים ועוד - והכל בשיתוף האמהות ותוך שימוש רב בשירי ילדים ובציוד מיוחד".

 

לדברי מימון, חוויית הכניסה למים מעניקה לילדים הזדמנויות מגוונות להרחיב את ידיעותיהם ומיומנויותיהם מבחינה פיזית, חברתית ופסיכולוגית. המפגשים הטיפוליים השבועיים כוללים משחקים, לימוד שחייה, תרגול קואורדינציה במרחב ועבודה על פיתוח המוטוריקה של הילדים ובני הנוער הפגועים. במסגרת הטיפולים, שהינם לרוב קבוצתיים, נעשה שימוש רב במזרנים צפים, בכדורים, בחישוקים, בחבלים, במצופים, במוטות פלסטיק ארוכים ובספוגים.

 

מתחים ונדודי שינה: המטפלים בהידרותרפיה ממליצים על טבילה באמבט או בבריכה של מים שהוספו להם שמנים אתריים או צמחים - לשם טיפול בבעיות שונות. עם זאת, מסכימים כולם, גם טבילה במים 'נטו' מסייעת בהפגת מתחים. אבי רובס, מבעלי 'ספא קיסר' בקיסריה, מסביר: "אפילו לטבילה של רבע שעה ביום יכולה להיות השפעה עצומה כי העור הוא אחד האיברים הרגישים ביותר בגופנו. כששום דבר לא מפריד בין קצות העצבים למים, מתעוררת תחושה עמוקה של רוגע. המים משפיעים עלינו כמו מדיטציה: תשומת הלב מתמקדת בנשימות ובפעימות הלב וכל המחשבות הטורדניות נעלמות".

 

טבילה באמבט או בבריכה של מים פושרים מרפה את השרירים ומומלצת בעיקר למי שסובל ממתח ומנדודי שינה. טבילה במים חמים מרגיעה ומדרבנת את המערכת החיסונית, ואילו טבילה במים קרים מפחיתה דלקות או חום גבוה.

 

כאבי גב: טיפולי ווטסו הם שילוב של שיאצו ומים. המטפל צמוד למטופל מאחור, תומך בראשו ובגוו, מניע אותו ברצף לפי קצב נשימתו ומעניק לו לחיצות עיסוי. טיפול זה מביא לשחרור עמוד השדרה ומסייע בהקלת כאבי גב.

 

הגדלת טווח התנועה של האיברים: בטיפולי ג'הארה צמוד המטפל לגופו של המטופל ומניע אותו תוך שימוש במצוף התומך בגב התחתון עד להרפיית השרירים. אז לוחץ המטפל על נקודות מסוימות בגוף המטופל לפי תורת הזן שיאצו, מעסה אותו בעדינות ומבצע מתיחות ארוכות. שיטה זו מסייעת להגדלת טווח התנועה של האיברים, להרפיה גופנית ונפשית ולהפחתת כאבים - והיא גם משפרת את זרימת הדם.

 

הצטננויות וכאבי ראש: טיפולי הזעה מנקים את נקבוביות העור, מקלים על הצטננויות, מפחיתים כאבי ראש ופרקים ועשויים לשפר את איכות השינה.

 

לידות: לידות המים בארץ מבוצעות כיום רק בלידות הבית. על כך מסבירה גילה רונאל, מנהלת תחום הריון ולידה ב'דיאדה', רשת מרכזים להורים וילדים, וממחברות הספר 'טבעי ללדת': מדי שנה מתבצעות בארץ כ-400 לידות מים. יש בתי חולים שמאפשרים שימוש במים בחדרי הלידה, באמצעות רחצה במקלחת וטבילה בג'קוזי. הלידה במים מאפשרת ליולדת הרבה תנועה, הקלה בכאבי הלידה והרפיה - ואילו התינוק זוכה 'להחליק' החוצה ברכות.

 

"הסטטיסטיקה מלמדת כי בלידות המים נזקקות היולדות לפחות משככי כאבים. המים מהווים למעשה עוד כלי להתמודדות עם הכאב ולכן תומכות הלידה 'שומרות' את המים לצירים היותר כואבים לקראת סיום התהליך. בריכות הלידה הן גדולות מספיק כדי לאפשר לאישה לשבת או לכרוע על שש, ואם היא מעוניינת בכך - גם בן זוג או מיילדת יכולים לשהות עימה במים. עם זאת, על אף שהבריכות האלה מרווחות, הן קטנות מספיק כדי להיכנס לכל אחד מחדרי הבית".

 

למי שמעדיפה ללדת בבית חולים ומעוניינת בכל זאת להקל על עצמה תוך שימוש במים, מציעה רונאל לטבול באמבטיה הביתית במים בטמפרטורה של עד 37.5 מעלות צלזיוס, לטפטף פנימה מספר טיפות של שמן לבנדר או לחילופין לשמן את הגוף, טרם הכניסה לאמבטיה, בשמנים ארומטיים מיוחדים ללידה. בנוסף יש לוודא כי תחתית האמבטיה מרופדת במגבת כדי למנוע החלקה. רונאל מדגישה כי חשוב לעשות הפסקות בטבילה מדי 20 דקות, כדי למנוע סחרחורת.

 

הידרותרפיה בבית

 

לא צריך להרחיק עד לספא ולשלם כסף רב כדי ליהנות מטיפול בריא ומרגיע באמצעות מים. אנשי 'ספא קיסר' מציעים כמה דרכים לעשות זאת גם בבית.

 

לטיפול בהצטננות, בכאבי ראש, בכאבי שיניים או בגודש בבטן: קחו שני כלים גדולים שלכל אחד מהם תוכלו להכניס את שתי כפות הרגליים. מלאו כלי אחד מים חמים מאוד ואת השני במים קרים. הניחו את כפות הרגליים במים הקרים למשך שתיים-שלוש דקות - ואז העבירו אותן למים החמים.

 

לטיפול בכאב ראש המלווה בחום: קחו פיסת בד נקייה, טבלו אותה במי קרח, סחטו והניחו על המצח. יש לחזור על התהליך מספר פעמים.

 

להקלת כאבי גזים: קחו שתי פיסות בד נקיות. טבלו אחת מהן במים חמים, סחטו והניחו על הבטן התחתונה למשך מספר דקות. את השנייה טבלו במי קרח, סחטו ושפשפו את הבטן במרץ במשך כחצי דקה.

 

אמבט מפנק ורומנטי: מלאו את האמבט במים חמים, הזליפו לתוכו 12 טיפות של שמן לבנדר ושמונה טיפות של שמן אקליפטוס ופזרו חופן של מלח טבעי. המעוניינים להגביר את החשק המיני יצטרכו להוסיף גם שמונה טיפות של שמן ילנג-ילנג. לשיפור האווירה אפשר לפזר עלי כותרת של פרחים במים ולהדליק נרות ארומטיים. ואז, להיכנס פנימה, ביחד או לחוד.

 


פורסם לראשונה 18/01/2004 17:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
טיפול במים. מתאים לכל הגילאים ולמגוון טיפולים נרחב
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים