אין מיתון בחיי הלילה
למרות המיתון, נפתחו בשבועות האחרונים בתל אביב יותר מעשרה ברים ושלושה מועדונים חדשים; בעלי ברים ותיקים מגדירים את התופעה כבועה שתתפוצץ: "יש כאן סוג של אופוריה שתביא בקרוב לסגירה של לא מעט מקומות בילוי"
החורף הנוכחי הוא חורף אלכוהולי ביותר שידעה העיר תל אביב בשנים האחרונות. למרות המיתון, ואולי דווקא בגללו, חלה בשבועות האחרונים עלייה תלולה בכמות מקומות הבילוי החדשים בעיר – ברים, דאנס-ברים ומועדונים נפתחו כמו פטריות אחרי הגשם.
ההשקעה הכללית גדולה מאי פעם, העיצובים מרשימם ומושקעים, החללים גרנדיוזים ומחירי האלכוהול מותאמים לתחרות הגואה בענף הרווי. "החלום התל אביבי העכשווי", אומר בציניות אחד מבלעי הברים הוותיקים בעיר, "הוא להיות בעלים של בר. מה שקורה החורף הזה הוא פשוט לא יאומן. כל תל אביבי שני מלווה כסף מאבא ופותח בר, יש כאן יותר בעלים מבליינים. אין שום בסיס כלכלי לאינפלציה המטורפת הזאת של מקומות הבילוי. הבועה הזאת תקרוס מתישהו".
גם אם קשה למצוא היגיון כלכלי בתופעה החדשה של ריבוי מקומות בילוי, העובדות מדברות בעד עצמן: בשבועות האחרונים נפתחו בתל אביב למעלה מעשרה ברים חדשים, שלושה מועדונים וכמות דומה של מקומות בילוי מוקמת ממש בימים אלה. קצב פתיחת הברים בתל אביב עומד מאז תחילת החורף על ממוצע של שתי השקות חגיגיות בשבוע.
רשימה חלקית של המקומות הלוהטים שנפתחו החורף כוללת את שושנה ג'ונסון ברחוב אלנבי וארצ'ר הסמוך; לוקסור, בר מועדון ענק שנפתח רק לאחרונה בפינת אחד העם-יבנה; אקמן המעודכן בריינס; לבנטיני העממי בנוה צדק; לילו במתחם לילנבלום; סאגה בנמל (בבעלות הכדורגלן איציק זוהר); זומה – סושי בר חדש שרק נפתח בנחלת בנימין; דנזל במתחם יד חרוצים במתהווה; והרשימה עוד נטויה.
בד בבד עם פתיחת הברים, נפתחו לאחרונה גם שלושה מועדונים גדולים; ווקס הספייסי והמושקע במתחם יד חרוצים; הקוסמונאוט המחודש בפלורנטין; והמועדון הצופה ברחוב המסגר. הקהל, אגב, מצביע בינתיים ברגליים. "ההצלחה הבלתי רגילה של הלנסקי הביאה רעב עצום ליזמים קטנים", מנתח את התופעה בעל בר ותיק. "הצעירים לא מוצאים עבודה, רואים את אלפי התל אביבים ששותים במאות שקלים ומסיקים, שלא בצדק, שיש דרישה לעוד ועוד ברים ברחבי העיר. יש כאן סוג של אופוריה שתביא בקרוב לסגירה של לא מעט מקומות בילוי, בעיקר כאלה שבבעלות שרלטנים".
יוני דריאל, 27, אחד מבעלי הדאנס-בר החדש דנזל במתחם יד חרוצים, דווקא לא מתרגש מהשוק הרווי. "אם אתה משווק את עצמך כמקום טרנדי", אומר דריאל, "אז אתה באמת מצליח מאוד בהתחלה כמצוות הטרנד, אבל נעלם באותה מהירות. הקהל האופנתי הוא קהל אכזרי, בטח בתל אביב. ההצלחה עוברת דרכך, אתה מסתחרר, והיא ממשיכה הלאה למקום אחר. במובן הזה, אכן ייסגרו לא מעט מקומות בקרוב.
"כולם אמנם שופכים המון כסף על חיי הלילה לאחרונה, אבל מה שקובע הוא ה'מה' ולא ה'איך'. בסופו של יום יש נטייה ברורה של תל אביבים לחזור לבר הישן, השכונתי. אצלנו, למשל, היתה מחשבה לטווח ארוך על יצירת בר עם מערכת יחסים בין המקום ללקוח. אין לנו בעיה עם קהל טרנדי, אבל הוא לא אחד המעגלים שלנו. אנחנו מכירים את האורחים, משתדלים לייצר קהל קבוע, ובצורה הזאת להישאר כאן להרבה מאוד זמן. הסטנדרטים חדשים, ומי שלא יהיה מקצוען לא ישרוד".
את תופעת ה"בר לכל פועל", כפי שהגדיר אותה בעל בר ותיק בעיר, מסבירים אנשי הלילה בעובדה כי תקופת המיתון היא תקופה מצוינת לתעשיית האלכוהול. התל אביבים, הם אומרים, יוצאים כדי לברוח למפלט חוקי ונעים, והאוברדרפט גדל בהתאמה".
במקביל, השבוע ייסגר אחד הברים הוותיקים במתחם הנמל, מיזוארי. את המבנה הגדול קנו אנשי עסקים, שמתכוונים להרוס את החלל הנוכחי ולעצבו מחדש.