שתף קטע נבחר

האוכל שיעשה לכם שמח בנשמה

מחקרים שנערכו בעשורים האחרונים העלו כי למזון שלנו יש השפעה ישירה על מצב הרוח. פחמימות תורמות לתחושת רוח והתרוממות נפש, בזמן שחלבונים עלולים להחריף דיכדוך ודיכאון

כבר שנים שידוע כי במצבים גופניים ומחלתיים שונים, יש להרכב המזון השפעה משמעותית על מצב הרוח. במאמר מיוחד המתפרסם בכתב העת "עדכון בנוירולוגיה", כותבת פרופ' אילנה בלום מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, על הקשר בין המזון למוח.

 

"מחקרים קליניים בבני אדם הוכיחו ששינויים בהרכב המזון בארוחה אחת יכולים לשנות את מצב הרוח ואת הביצועים חצי שעה עד שלוש שעות לאחר הארוחה", אומרת בלום. סוד הקסם טמון ככל הנראה במעביר העצבי סרוטונין, התורם להרגשה טובה ומצב רוח מרומם.

 

הסרוטונין משמש כמעביר מסרים בין תאי עצב לביניהם, או בין תאי עצב לבין איברים אחרים כשרירים ובלוטות הורמונליות. לסרוטונין תפקיד חשוב בבקרת מצב הרוח. היום כבר ידוע כי מצבי דיכאון שונים קשורים לרמות נמוכות שלו במוח.

 

הקשר בין פחמימות למעביר העצבי סרוטונין נצפה כבר במחקרים משנות השבעים, שהראו כי ארוחה עשירה בפחמימות מעלה את רמת הסרוטונין במוח בחיות. מחקרים אחרים הראו כי דרך תהליכי פירוק שונים של הפחמימות, עולה קצב היצירה והשחרור של סרוטונין למוח.

 

לעומת זאת, ארוחה חלבונית, כך עולה ממחקרים אחרים, גורמת לעלייה ברמת מרכיבים חלבוניים הקרויים "חומצות אמינו". חומצות אלו מורידות את קצב היצירה והשחרור של סרוטונין, ומכאן תורמות למצב דכדוכי או דכאוני.

 

"לאור המחקרים עולה כי דיאטה עשירה בפחמימות תורמת לתחושת רוגע ושיפור מצב הרוח", אומרת בלום, מאידך, דיאטה עשירה בחלבונים עלולה להחמיר דכדוך, או להחמיר התקף דיכאוני בחולים עם נטייה גנטית לכך.

 

"הרבה אנשים נמשכים לפחמימות, ואוכלים עוגות או שוקולדים", מסבירה דורית אדלר, דיאטנית קלינית מהמרכז הרפואי הדסה, "אבל אלו מכילים שומנים ברמות גבוהות, ואז נוצרת השמנה. עדיף לבחור בלחם חי עם דבש שנותן אפקט דומה לעוגה ואפילו טוב יותר, כי עוגה מכילה גם חלבונים".  

 


הטבלה לא משקרת: האוכל שיעשה לכם טוב בלב

הטבלה
יותר עדיף פחות עדיף
לחם חי ודבש עוגה
אורז מלא אורז לבן
דגנים בלי חלב בורקס
בטטות צ'יפס
שייק פירות גלידה
פופקורן ביסלי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בטטה. עדיפה על צ'יפס
צילום: איי פי
לחם חי עם דבש. עדיף על עוגה
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים