שתף קטע נבחר

"אין כל אפשרות לחזות מראש"

פרופ' עקיבא פלכסר מאוניברסיטת תל אביב מסביר: המדע בתחום הזה בחיתוליו ואין כל אפשרות לחזות רעידות אדמה חזקות. אבל גם חיזוי הוא לא בהכרח דבר חיובי

רעידת האדמה שהתרחשה הבוקר (ד') מצטרפת לרעידות אדמה חזקות המתרחשות מדי כמה שנים באזורינו.

 

"האזור שלנו, המצוי בחיבור בין יבשות אפריקה, אסיה ואירופה, מועד מאוד לרעשי אדמה כבר אלפי שנים", אומר פרופ' עקיבא פלכסר מאוניברסיטת תל אביב. "הסיבה היא הבקעים הרבים שבקרום כדור הארץ לכל אורך החיבור, כמו בקע ירדן ובקע ים המלח".

 

"האזור הזה פעיל מאוד מבחינת גיאולוגית, וכל הזמן יש בו רעידות אדמה חלשות. רעידות אדמה חזקות מתרחשות מדי תקופה מסויימת. כבר בתקופת המקרא ידוע על מספר רב של רעידות אדמה חזקות שהתרחשו כאן, ויש לכך איזכורים רבים בתנ"ך".

 

"במאה ה-20 היו שתי רעידות אדמה חזקות: בשנת 1927 התרחשה רעידה חזקה בצפון ים המלח שגרמה נזק רב בירושלים והרסה את תחנת הרכבת. בשנת 1998 התרחשה רעידה חזקה נוספת באזור נואיבה שבסיני. היא הורגשה בכל הארץ. שתי הרעידות הללו היו בערך בעוצמה 7 בסולם ריכטר".

 

ישנם לוחות שמצביעים שבערך כל 60 עד 100 שנה מתרחשת רעידת אדמה חזקה. הרעידה הנוכחית, אם אכן עוצמתה היא 5 בסולם ריכטר, היא בינונית".

 

"עוצמת הרעידות נמדדת על פי סולם ריכטר. בסולם יש עשר דרגות כאשר כל דרגה גבוהה פי עשר מקודמתה. כך למשל, רעידת אדמה בעוצמה 4 חזקה פי עשר מרעידה בעוצמה 3".

 

אין כל אפשרות לחזות

 

"למדע אין היום כל דרך לחזות רעידות אדמה, אפילו לא בהתרעה של דקות. יש תופעה של רעידות מקדימות אבל הן לא תמיד מבשרות רעידות חזקות. לפעמים הן מקדימות רעידות חלשות ולכן הן אינן כלי מדוייק. ניסו לפתח כלים אחרים למדידת גז ראדון כמבשר של רעידות חזקות אבל גם הם התגלו כלא מדוייקים".

 

"עם זאת חשוב לציין שחיזוי של רעידות אדמה חזקות אינו דבר חיובי בהכרח. אם נדע מראש שעומדת להתרחש רעידת אדמה חזקה בתל אביב למשל, מה יקרה כשנודיע על כך? כל העיר תיכנס לחרדה ותהיה מהומה ענקית. כולם ינסו לצאת מהעיר באותו זמן ומלבד הפקקים, זה יגרום נזק עצום לכלכלה. ומה אם בסוף הרעידה לא תהיה כה חזקה. יש לזה השלכות מאוד שליליות".

 

"למרות שהמדע מצוי בחיתולים מבחינת החיזוי, יש לו את האפשרות לספק כלים שמסייעים להיערך לרעידות חזקות. המדע יכול להצביע על אזורים מועדים או לספק כלים לשיפור איכות הבנייה. רעידות אדמה באותה עוצמה גורמות לנזק עצום בארמניה או טורקיה ולעשרות או מאות הרוגים, אך לנזק זניח בלוס אנג'לס או ביפאן למשל. הסיבה היא הבנייה האיכותית שיכולה לעמוד ברעידות. עושים את הבניין יציב יותר ובונים את היסודות גמישים. זה מייקר את הבנייה וגם אין ממש אכיפה בנושא וזה מצער".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
רעש האדמה. אזרחים מבוהלים מחוץ לקניון עזריאלי
צילום: תומריקו
צילום: תומריקו
רעש האדמה. אזרחים מבוהלים בתל אביב
צילום: תומריקו
מומלצים