שתף קטע נבחר

דו"ח שלום עכשיו: המאחזים מתרחבים ומתבססים

לפי דו"ח התנועה, בשנת 2003 לא חל אמנם גידול ממשי במספר המאחזים, אך עשרות מאחזים קיימים הורחבו, חוברו לתשתיות ונוספו להם מבני קבע. "זו היתה שנת פריחה לתעשיית המאחזים", טוענים בתנועה. "שרון הבטיח לאכוף את החוק אך פונה רק מאחז משמעותי אחד". מועצת יש"ע בתגובה: "הכל חוקי, מסע המלשנות שלהם לא יעזור". המנהל האזרחי מאשר לראשונה: ניתן אישור לעיבוד חקלאי במאחזים המיועדים עתה לפינוי

שרון לא יאהב את הדו"ח הזה, שמתפרסם דווקא ביום בו מגיעים השליחים האמריקנים לארץ. דו"ח הסיכום לשנת 2003, שמפרסמת היום (ד') תנועת "שלום עכשיו", מציג תמונה שונה במעט מזו שראש הממשלה יציג כנראה בפני שליחי הנשיא, ולפיה ישראל נחושה להוריד את המאחזים הבלתי חוקיים מן השטח.   

 

לפי הדו"ח, אשתקד הסתמנה התייצבות במספר המאחזים הקיימים בשטחים, אך במקביל, חלה התרחבות בגודלם של מרבית המאחזים, תוך חיבורם לתשתיות והתבססותם ביישובי קבע. כיום ישנם 102 מאחזים בגדה. 44 מתוכם הוקמו עד לבחירות בפברואר 2001, 55 הוקמו בין הבחירות ועד הההכרזה על תוכנית מפת הדרכים ביוני 2003, ו-3 הוקמו מאז יוני 2003.

 

עוד עולה מהדו"ח כי אשתקד חוברו כ-12 מאחזים לרשת החשמל, לשמונה מאחזים נסלל כביש גישה וב-15 מאחזים החלו עבודות לבניית קבע.

 

בתוך כך, בהתייחסות פומבית ראשונה מצד המנהל האזרחי לנושא המאחזים, נאמר כי רק לגבי נקודה אחת - חוות שדה בר - קיימת תוכנית מתאר מפורטת בתוקף. באשר לשאר הנקודות, לא קיימת תוכנית מתאר תקפה. רוב המאחזים הוקמו על אדמות מדינה, והשאר על אדמות פלסטיניות.

 

כמו כן, המנהל האזרחי מאשר כי בעבר ניתנו הרשאות לתכנון או לעיבודים חקלאיים במספר מאחזים, אשר חלקם מיועדים עתה לפינוי. הודעת המנהל נמסרה לעו"ד צלי רשף מ"שלום עכשיו", בעקבות פניית הארגון.     


מאחז גינות אריה
המאחז "גינות אריה"

 

בשלום עכשיו טוענים כי במהלך השנה גם העבירו המתנחלים עשרות קרוונים ומכולות בודדות לגבעות חדשות, כאשר לרוב היו אלו "פעולות נקודתיות ללא כוונה להקמת נקודת יישוב קבועה".

 

לפי התנועה, לפעולות אלה היתה מטרה כפולה: להקים מאחזי דמה אשר ישמשו כקלפי מיקוח בגל הפינויים הבא, וכן "להתריס מול הצהרות הממשלה בדבר פינוי מאחזים". רוב הנקודות החדשות הללו הוקמו בשבועות הראשונים של ועידת עקבה, שנערכה ב-4 ביוני.

 

בנוסף להקמתן של נקודות אלו, נעשו מאמצים ניכרים לעבות הן את מספר המבנים והתושבים במאחזים הקיימים והן את התשתית העוטפת של רוב המאחזים.

 

"ב-34 מאחזים נוספו קרוונים רבים" 

 

בדו"ח מפרטת שלום עכשיו את שמותיהם של 16 מאחזים שהוקמו או הוקמו מחדש במהלך שנת 2003: 

  • גבעה 652 ממערב לבת עין – בה ישנם שני קרוונים
  • כוכב השחר מערב – מכולה אחת
  • כוכב השחר דרום – קרוון אחד
  • גבעת ענבלים שמדרום מזרח למעלה מכמש – קרוון אחד
  • גבעה מדרום לנווה ארז – שני קרוונים לא שמישים
  • מצפה יצהר (שפורק ביוני 2003) – אוהל וסככה

 

מפורטת גם רשימה של 20 מאחזים שפורקו, הבולטים שבהם:

  • גבעה 652 ממערב לבת עין – שני קרוונים
  • עלי נ.ט 804 – שני קרוונים
  • שחרית – שתי מכולות
  • שבי שומרון – מאחז מאויש ובו שבעה קרוונים
  • נווה מנחם דרום – שני קרוונים

 

כמו כן, ישנם 34 מאחזים שאותם מציגה תנועת שלום עכשיו ובהם, לטענתה, חל גידול משמעותי במספר הקרוונים. בין המאחזים ברשימה: נופי נחמיה, הרואה, היובל, עדי עד, אש קודש, אחיה, מיגרון, חוות גלעד, זית רענן, נווה ארז, מצפה אשתמוע, חוות יאיר, נווה דניאל צפון, ארבע גבעות הסמוכות להתנחלות איתמר, מצפה שלמה, מעלה רחבעם, תפוח מערב, נגוהות, בת עין מערב, גבעת אסף, עמונה, ברוכים ותקוע ד'.

 

בשלום עכשיו טוענים כי ב-15 מאחזים מתקיימת בניית קבע או הכנת תשתית לבניית קבע, ביניהם: מיגרון – שיש בו הכנה של שטח. הרואה – שש יחידות. גינות אריה – הכנה של שטח. פלגי מים – עשר יחידות והכנה של שטח נוסף. 

 

"ממשיכים את סיפוח הגדה"

 

מהדו"ח מגיעה שלום עכשיו למסקנה כי "ממשלת ישראל ממשיכה להתחמק מהבטחתה לפרק את המאחזים שהוקמו מאז מרס 2001. שום מאחז משמעותי, מלבד שבי שומרון מערב, לא פונה עד כה".

 

לפי התנועה, "זו היתה שנת פריחה לתעשיית המאחזים והתאפיינה בהפיכתם ליישובי קבע. שרון וממשלתו ממשיכים הלכה למעשה, את מלאכת כיבוש הגדה וסיפוחה לישראל באמצעות המאחזים".

 


פינוי מאחז שטחים
"הממשלה חייבת לעמוד בהתחייבויותיה"

 

בשלום עכשיו דורשים מהממשלה "לעמוד בהתחייבויותיה כלפי הציבור בישראל וכלפי העולם כולו ולפנות לאלתר את כל המאחזים בשטחים".

 

התנועה דורשת מראש הממשלה אריאל שרון ומשר הביטחון שאול מופז "להפסיק את הסחבת בנושא, להוציא את כל הצווים הנדרשים ולפעול בנחרצות נגד התופעה".

 

כמו כן, דורשים בשלום עכשיו מכלל שרי הממשלה במשרדים השונים "להפסיק את הסיוע הישיר והעקיף להקמתה והרחבתה של תשתית המאחזים אשר עולה למשלם המיסים הישראלי מיליוני שקלים בשנה". 

 

"אין חדש במסעות המלשנות שלהם"

 

בתגובה לדו"ח "שלום עכשיו" אומרים במועצת יש"ע כי "אין כל חדש במסעות המלשנות של הארגון. כל הפעולות במאחזים התבצעו באישור הגורמים הרלוונטיים. ההתיישבות ביש"ע תמשיך להתפתח למרות הטרור ולמרות שלום עכשיו.

 

בשמאל, כצפוי, התגובות מעט שונות. ח"כ זהבה גלאון (מרצ): "הממשלה ממשיכה לאחז את עיני הציבור. לא רק שהיא באמת מפנה את המאחזים הבלתי חוקיים, היא מוסיפה חטא על פשע ומרחיבה אותם. כדאי מאוד שלפני ששרון מתנתק מעזה, הוא יתחבר לנושא פינוי המאחזים". ח"כ אופיר פינס (עבודה): "מתברר שראש הממשלה אמנם הבטיח לפנות את המאחזים, אבל לא הבטיח לקיים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפה של שלום עכשיו
באדיבות שלום עכשיו
צילום: אלכס קולומויסקי
"סוללים כבישי גישה"
צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: גיל יוחנן
"להפסיק את הסחבת" (ארכיון)
צילום: גיל יוחנן
מומלצים