שתף קטע נבחר

טירונות וינגייט: הדיאטה כספורט אתגרי

תוכנית ההרזיה השנתית של מכון וינגייט נפתחת בטירונות מפרכת בת ארבעה שבועות. החברים בתוכנית צועדים בדיונות עם שחר, עוסקים בפעילות גופנית, מאזינים להרצאות ולומדים לסגל לעצמם תזונה נכונה ואורח חיים בריא. עד תום המסלול, הם נפרדים בזיעה ובאושר מעודף של קילוגרמים, סנטימטרים, לחץ דם (וגם שקלים)

כשנרשמים ל"תוכנית וינגייט להרזיה ולאורח חיים בריא" מחולקת טבלת חטאים ועונשיהם, שאמורה להוציא את החשק לבלוס בלי חשבון. לצד כל חטא, מפורטים ערכו הקלורי וסוג הפעילות הגופנית שיש לבצע כדי לשרוף את הקלוריות הסוררות. למשל, כדי "לשרוף" המבורגר עם רוטב, לחמנייה, סלט, קולה וצ'יפס – יהיה עליכם לרוץ 18 ק"מ במשך שעה ו-45 דקות. מחיר אכילת בורקס אחד (250 קלוריות) – שעה וחצי הליכה. מישהו רעב?

 

התוכנית של מכון וינגייט מתאפיינת באינט- נסיביות שלה: התקופה הראשונה, המכונה "טירונות", כוללת 24 מפגשים ונמשכת ארבעה שבועות רצופים, שישה ימים בשבוע, בין השעות 7.00 ו-12.30. בפרק זמן זה מוקנים לטירונים היסודות ליצירת "דרך חיים חדשה": הם צועדים, עוסקים בפעילות גופנית מגוונת ומקבלים הרצאות בתחום ההרזיה, הבריאות ואורח החיים הבריא. הם סועדים בצוותא ארוחות בוקר וצהריים מבוקרות, מקבלים ייעוץ תזונתי אישי ונשקלים.

 

לאחר ה"טירונות" מתחילה "תקופת הליווי", בה המרזה רשאי לקבל ליווי והדרכה מקצועית ללא תוספת תשלום במשך 11 חודשים. פעם בשבוע המרזה מגיע למכון, נשקל, נמדדים אחוזי השומן שלו ומאסת השריר בגופו – וכל זאת על מנת לאפשר לצוות להדריך אותו בצורה מדוייקת בהמשך.

 

התוכנית משלבת ארבעה מרכיבים: תזונה, בדיקות רפואיות ומעקב רפואי, פעילות גופנית והתמודדות אישית. הבדיקות הרפואיות נערכות במרכז לרפואת ספורט שבמכון וינגייט, וכוללות בדיקת ארגומטריה, סקירה אורתופדית, בדיקת קצב חילוף חומרים וייעוץ תזונתי על-ידי דיאטנית קלינית. התוכנית מיועדת לסובלים מעודף משקל, לחץ דם גבוה, או כולסטרול גבוה.

 

סודה במקום בירה

 

איש העסקים אשר דעדוש (48) הגיע לתוכנית לפני שלוש שנים, לאחר שסבל מכאבי ראש יומיומיים וצרך אופטלגין ותרופות להורדת לחץ דם. הוא שקל 128 קילוגרם, נכשל בדיאטות שניסה לגזור על עצמו, והיה מלא צער: "לחץ דם היא מחלה לכל החיים. אמרתי לעצמי, 'בגיל 45 הפכת להיות חולה כרוני'. באחד הימים נכנס למשרדי חבר, מבוגר ממני בשנתיים. הוא גרר את רגלו. לשאלתי, סיפר לי שעבר שטף דם במוח. אמרו לו שיש לו לחץ דם גבוה, אבל הוא בחר להתעלם מהבעיה. באותו רגע ידעתי שעלי למצוא פיתרון, ויפה שעה אחת קודם".

 

כשנודע למיריי דעדוש, רעייתו של אשר, על תוכנית ההרזיה של מכון "וינגייט", היא החליטה להירשם עם בעלה. המחיר: 15 אלף שקל לשניהם. בנקודת הפתיחה מיריי שקלה 80 קילו ובקו הסיום 65. אשר נפטר בחודש הראשון מ-16 קילו. "למרות ששמחתי בהישג הזה, זה היה החלק הפחות משמעותי", הוא מודה. "מקץ שבועיים לחץ הדם שלי ירד לחלוטין, דבר שהדהים אותי".

 

למיריי, שמגדירה עצמה "אשת לילה", היה קושי להשכים מדי בוקר בחמש, להתייצב בוינגייט ולצאת למסע רגלי בדיונות. "שנאתי ללכת", היא נזכרת. "לא הבנתי איך אנשים מצליחים ליהנות מהליכה. ביום הראשון של התוכנית נודע לי שביום האחרון, בעוד חודש, נלך כ-12 קילומטרים. כששמעתי את זה, כמעט קמתי ויצאתי. מה שקרה לי בסוף זה שהתאהבתי בהליכה. אני מתפקדת בשמונה בבוקר כמו שבעבר הייתי בשעה 12".

 

כיום, בני-הזוג צועדים כל בוקר בינות הפרדסים שחובקים את מושבם, תלמי אלעזר. שעה וחצי, זה הזמן שלוקח להם לגמוע את המרחק שקבעו לעצמם. מיריי, שתבשיליה הצרפתיים הקנו לה שם של טבחית בחסד, "גיירה" את המתכונים. היא המירה את השמנת ביוגורט ואת החמאה, שבה נהגה לטגן סלמון, בשמן זית. "ואני מתגעגע לבירה", מודה אשר בביישנות.

 

- זה לא עד כדי כך משמין.

 

"אם אתה שותה בקבוק אחד. אני שותה חמישה. במקום זה, אני שותה סודה. למדתי לאכול חזה עוף צלוי עם סלט ירקות, שילוב שלא היה עולה בדעתי בעבר. הייתי אוכל סטייק אנטריקוט עם צ'יפס".

 

מיריי: "הטיפ שלי להתמדה הוא לא להכניס אוייבים הביתה. אני מתה על שוקולד, אבל לא אביא אותו אלינו, כדי לא להעמיד את עצמי בפיתוי. ברגע שהשוקולד לא בבית, הנזק שהוא עלול לגרום מינימלי".

 

פירות במקום ג'חנון

 

אבי לוי (33), מנכ"ל משותף של חברה המשווקת אוכל בשירות משלוחים, נהג לבלוס, עם שותפו לניהול, סיר המכיל 16 ג'חנונים. היום, כחניך ממושמע של התוכנית, אף ג'חנון לא בא אל פיו. התוצאה כבר נראית לעין: חמישה חודשים אחרי השלב הראשון, לוי ירד מ-103 קילו ל-88.

 

כנער, לוי הצטיין בספורט. ההשמנה החלה לאחר שברכיו נפגעו בתאונה והוא פרש מההתעמלות. הרופא, שאיבחן אצלו לחץ דם גבוה, אמר לו שעליו לרדת במשקל. לוי שתה שיקויים מדכאי תיאבון, אך ללא הועיל.

 

"אנשים, ואני הייתי ביניהם, מנהלים אורח חיים לא בריא", אומר לוי. "תמיד חשבתי שבגלל שיש לי רקע של ספורטאי – לי זה לא יקרה. היום אני מבין למה קורה שבחור בשנות ה-30 לחייו מקבל אירוע מוחי. הדגש בתוכנית הזאת הוא: קודם כל, תהיה אדם בריא. למדתי שאדם רזה הוא לא בהכרח אדם בריא. כשניגשתי למנחה המקצועי והתגאיתי בפניו 'תראה איזה יופי ירדתי במשקל', הוא הסתכל על אחוזי השומן שלי ואמר: 'אתה עוד בכלל לא בקו הבריאות. יש לך 38 אחוזי שומן, ואתה צריך להיות 23'. אם אני אוכל במשך חודשיים רק חסה אני אמנם ארד במשקל באופן דרמטי, אבל לא אהיה בן-אדם בריא, כי בתהליך הזה אחולל נזק לגוף שלי. בוינגייט ירדתי במשקל בצורה נכונה ולא פגעתי בגוף.

 

"את כמות הירקות והפירות, שאכלתי בחמשת החודשים האחרונים, לא אכלתי לאורך כל החיים שלי. כיום, אני משתדל לסיים את האכילה בשבע או בשמונה בערב. את ארוחת הבוקר אני אוכל חצי שעה אחרי ההליכה". בשונה ממנהגו בעבר, הוא אינו מרשה לעצמו לצאת מהבית רעב, "וכך לא קורה שאני מתפתה".

 

התאפקות במקום ארוחת שחיתות

 

נסים לוי, יוצר ומפיק סדרת הטלוויזיה "מעורב ירושלמי" בערוץ 10, מצטלם מדי פעם לסרטי פרסומת. "ראיתי את עצמי, ולא אהבתי מה שראיתי", הוא מודה. "הייתי שמן בפנים. כמו כן, בעשר השנים האחרונות סבלתי מלחץ דם גבוה והייתי מטופל בתרופות". גם הוא למוד דיאטות שהישגיהן לא האריכו חיים. "זה סינדרום המפוח", הוא מודה.

 

כמו רבים ממשתתפי התוכנית, לוי סבל מלחץ דם גבוה: "ברור היה לי שפעילות גופנית מסודרת תורמת לירידת לחץ הדם. כבר אחרי שבוע ימים בתוכנית, לחץ הדם שלי היה הרבה יותר נמוך. כשהשווויתי את הירידה שלי במשקל לזו של הגברים האחרים בקבוצה – התאכזבתי. ירדתי מעט. אבל כשמדדו לנו את ההיקפים, ציפתה לי הפתעה: ירדו לי 2.5 ס"מ בבטן וסנטימטר אחד בזרועות, וזה הרבה יותר חשוב מהמשקל".

 

- יש לך נקודות שבירה?

 

"נקודות השבירה אורבות לי כשאני חווה מתחים ולחצים, מצבים שבהם אני רוצה פיצוי מיידי בדמות אוכל. ברגע שאני נמצא במודעות לכך, קל לי יותר להתגבר על הדפוס הזה. כשאני חוזר הביתה מאוחר בלילה ואני רעב – אני לא עורך יותר את ארוחות השחיתות שהיו חביבות עלי בעבר. כשאני לא מוצא דבר מה ראוי לאכול בצהריים, אני מחפש מקום שבו אוכל להזמין חומוס וסלט ירקות, מנות שמשביעות אותי. לאחרונה, הייתי במשך שבוע בחו"ל לצורכי עבודה. היות שיש לי כבר מודעות, לא השתוללתי בארוחות הערב שם. אכלתי רק מנות ראשונות. אין היום דבר כזה אצלי, לאכול בשר אחרי שמונה בערב".

 

שינה במקום נדודים

 

רבוש גרוס (53), מנהלת בית-ספר, סיימה בהצלחה את התוכנית. "אני נמצאת בשנת שבתון, שנתנה לי את הזמן לחשוב על חיי, על עצמי, על גופי ועל נפשי", היא מסבירה את המוטיבציה. "שנית, היתה לי הרגשה מאוד לא טובה לגבי אורח חיי. הצורה החיצונית שלי השפיעה על מצב רוחי. הביטחון העצמי שלי היה מעורער ואפילו היו לי ספקות לגבי יכולותיי המקצועיות והחברתיות. כמו כן, מצבי הבריאותי הלך והידרדר. היה לי לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, שומנים בדם ברמה גבוהה. אם עד כה יצאתי לכל הטיולים השנתיים עם תלמידיי, הרי שבשנה הקודמת לא הצלחתי לעשות זאת. לא רציתי להרגיש שיותר לא אוכל לתת דוגמה אישית וחששתי שאהפוך למין מנהלת זקנה כזאת, שיושבת במשרדה כל היום.

 

"תמיד ידעתי שצריך לעשות פעילות. נרשמתי לקאנטרי קלאב, הלכתי מדי פעם לחדר כושר ולבריכה, אבל כמעט תמיד מצאתי תירוצים למה לא ללכת: היה קר בחוץ, או לא הרגשתי טוב, ובדרך כלל סתם לא מצאתי את הזמן והכוח להתנתק מהטלוויזיה וללכת לעשות כושר. עדיף היה לקחת נישנושים וליהנות מול המסך. כך שהמרחק בין המודעות לביצוע היה בלתי ניתן לגישור".

 

- מה השתנה בחייך בעקבות התוכנית?

 

"נתחיל בעובדות: ירדתי שבעה ק"ג וכשמונה ס"מ מהיקף גופי. מכנסיים ששכבו שנתיים בארון פתאום עולים עלי, נסגרים – ואפילו מחמיאים. אני מתעוררת מוקדם בבוקר ושעות הפעילות שלי התארכו. אני ישנה נפלא בלילה. עד התוכנית סבלתי מנדודי שינה ולא פעם נעזרתי בכדורי שינה, שגם הם לא עזרו. היום אני רק מכניסה את עצמי למיטה – וישנה עד הבוקר בלי התעוררות. כך ששוב לילה הוא לילה ויום הוא יום.

 

"שינוי נוסף: משלושה כדורים להורדת לחץ דם ירדתי לכדור אחד בלבד ולחץ הדם שלי מאוזן כמו של ילדה. והעיקר הוא שאני מלאה באנרגיות חיוביות. גם החשיבה הפכה לפתוחה ואופטימית. אני אוהבת את עצמי ואת חיי ואין לי שום ספקות לגבי יכולותיי".

 

- מהו האיום הגדול על ההישג?

 

"רחמים עצמיים, עבודה היסטרית בשעות לא שעות. עד התוכנית, האוייב הגדול שלי היה לראות את גופי כסבל של הראש. עכשיו אני נותנת לגוף, ולא רק לראש, את היחס המגיע לו והוא מודה לי על כך. וראה זה פלא: גם הראש מונח יותר טוב ועובד צלול יותר".

 

10 העקרונות של תוכנית וינגייט להרזיה

 

עיקרי "תוכנית וינגייט להרזיה ולאורח חיים בריא", על-פי עקיבא קורל, המנהל המקצועי של התוכנית:

 

  1. איפיון סטטוס הבריאות האישי על-ידי: א. בדיקת הכשירות הגופנית להשתתפות בתוכנית. ב. תיאור הרגלי התזונה האישיים. ג. שרטוט הרגלי ההתנהגות הבריאותית היומיומית.
  2. הקניית ידע תיאורטי ופיתוח מודעות אישית לעקרונות היסוד לשינוי ולשמירה על אורח חיים בריא בשלושת מוקדי "משולש הבריאות": פעילות גופנית על בסיס יומיומי, הזנת גוף תקינה ושליטה מלאה בהרגלי ההתנהגות.
  3. הקניית כלים מעשיים למשך זמן אפקטיבי, לרכישת הרגלי חיים בריאים המתמקדים בפעילות גופנית, תזונה בריאה ושליטה בשגרת ההתנהגות.
  4. התנסות בשילוב מאוזן והרמוני (על-פי הגישה ההוליסטית) בין שלושת מוקדי "משולש הבריאות" לפרק זמן ממושך (4-8 שבועות), שיבטיח הטמעת השילוב בשגרת החיים.
  5. מציאת המסגרת האישית המתאימה והנוחה ביותר ולקיחת האחריות הנדרשת, לשם קיום תהליכי שינוי והסתגלות אפקטיביים לאורך זמן, להשגת אורח חיים בריא.
  6. רכישת ידע ל"צרכנות נבונה" (עשה ואל תעשה) בנושאי הבריאות העיקריים הקשורים לאורח חיים בריא, הן בתחום האבחון האובייקטיבי (בדיקות תקופתיות) והן בהשגת הכלים הנדרשים לתהליך השינוי ההתנהגותי.
  7. רכישת הרגלי פעילות גופנית יומיומיים, הכוללים מנה אירובית מרכזית, המתובלת בתרגילי חיזוק, מתיחות, קואורדינציה והרפיה.
  8. הימנעות מביצוע פעילות גופנית מזיקה, העלולה לפגוע בבריאות בטווח הקרוב ולאורך זמן.
  9. שמירה על אכילה מאוזנת מבחינת אבות המזון, עיתוי האכילה וכמות הקלוריות.
  10. רכישת כלים להגברת השליטה המנטלית, הימנעות מכניסה ללחצים מיותרים והתמודדות עם לחצים קיימים.

פורסם לראשונה 18/02/2004 13:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מיקא חן
מיריי ואשר דעדוש. צועדים כל בוקר
צילום: מיקא חן
צילום: מיקא חן
נסים לוי. אחרי שבוע בתכנית, לחץ הדם הפך לתקין
צילום: מיקא חן
צילום: מיקא חן
עקיבא קורל. המנהל המקצועי של התוכנית
צילום: מיקא חן
צילום: מיקא חן
אבי לוי. נהג לבלוס ג'חנונים
צילום: מיקא חן
ד"ר רק שאלה
מומלצים