שתף קטע נבחר

10 מיתוסים על דיאטה

שוק הדיאטות פורח, וכך גם האמונות התפלות והמיתוסים העוברים מפה לאוזן, ולפעמים גם עלולים להזיק לבריאות. הנה כמה מיתוסים נפוצים בנושאי דיאטות הרזיה – והאמת שמאחוריהם

1. לא כדאי לאכול אחרי שש בערב: לא נכון

 

רצוי להפריד בין תחושת הרעב ומחוגי השעון. מי שאוכל רק מפני שהגיעה השעה לאכול, או מוותר על ארוחה למרות שהוא רעב רק כי השעון מורה על שעה מאוחרת – רבים הסיכויים שישמין, כי הוא אוכל עקב גירויים חיצוניים ולא פנימיים.

 

מי שאכל ארוחת ערב בשבע ונשאר עסוק עד 11 בלילה, טבעי ששוב יהיה רעב. במצב זה, הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לאכול, גם אם עוד כמה דקות הולכים לישון. לא מומלץ ללכת לישון רעבים.

 

2. ארוחה בלילה משמינה יותר: במידה מסוימת

 

אנשים רבים חושבים שהגוף 'שורף' את הקלוריות של ארוחת הבוקר בפעילות במשך היום, ואילו הקלוריות של ארוחות הלילה נאגרות כשומן, כי אחרי הארוחה לא מבצעים פעילות פיזית.

 

מחקרים חדשים מוכיחים שיש בכך שמץ של אמת: בשעות הלילה מואטת פעילָת המערכות בגוף (כולל מערכת העיכול) ויורד קצב חילוף החומרים. לכן, כשאוכלים בלילה בזבוז הקלוריות על עיכול המזון וספיגתו נמוך יותר, והעלייה בחילוף החומרים שקיימת אחרי כל ארוחה קטנה יותר לאחר ארוחות בלילה.

 

עם זאת, חשוב לזכור שהשמנה היא בסופו של דבר מאזן אנרגיה של היום כולו: אם אוכלים רק מחצית ממה שהגוף שורף בפעילות במשך היום, מרזים גם אם אוכלים הכל בלילה, ולהיפך – אם אוכלים כפול ממה שהגוף דורש, משמינים גם אם הכל נאכל בבוקר.

 

3. לימון שורף שומן: לא נכון

 

עדיין לא הומצא האוכל שישרוף שומן בגוף! השומן נשרף בגוף רק אם לא אוכלים, או אוכלים פחות מהדרוש. אז הגוף 'שורף' את מאגרי השומן שבו כדי לספק אנרגיה לפעילות הגוף, אנרגיה שלא התקבלה מהמזון.

 

אמנם הלימון חומצי מאוד, אך מיצי הקיבה שבהם הוא מתעכל חומציים עוד יותר.

 

כדאי לזכור שבמיץ לימון יש גם קלוריות (20 ל-100 גרם), כך שהפרזה בשתייתו עלולה לגרום להשמנה.

 

4. גרעיני אבטיח דלים בקלוריות: לא נכון

 

גרעינים הם גרעינים, ולא משנה מהיכן הגיעו. ב-100 גרם גרעיני אבטיח 417 קלוריות, בדומה לכמות הקלוריות שבגרעיני חמניות.

 

5. אם רוצים לרדת במשקל, כדאי להימנע לחלוטין משומן: לא נכון

 

אמנם בכפית שמן יש 45 קלוריות, ומזונות מטוגנים וסלטים ספוגים בשמן ימנעו ירידה במשקל, אך חובה לכלול שתי כפיות שמן בתפריט היומי, ובייחוד בדיאטת הרזיה.

 

כל שמן צמחי מכיל חומצות שומן שדרושות לחילוף החומרים התקין של הגוף. בנוסף, אם לא מוסיפים לסלט שמן (ולו כפית), לא נספגים הוויטמינים המסיסים בשומן (כמו ויטמין A , שמצוי בגזר ובפלפל אדום).

 

6. דיאטה גורמת לעייפות ולשינה מוגברת: נכון

 

מחקר חדשני מסוגו קבע: דיאטה שמכילה פחות מ-800 קלוריות ביום עלולה לגרום לירידה באיכות השינה ולקשיי הירדמות.

 

לפי מחקרים, אחת מתופעות הלוואי של דיאטות כאסח היא שינה מקוצרת, מקוטעת ולא חזקה, שתורמת להפחתה בתחושת העירנות והמרץ ביום שלמחרת. בנוסף, העייפות כשלעצמה גורמת לחיפוש אחרי מזונות מתוקים שיספקו אנרגיה זמינה למוח. כך שבסופו של דבר דיאטת כאסח עלולה לגרום להשמנה.

 

7. אסור לאכול ממתקים ועוגות בדיאטה: לא נכון

 

כדי להפיק תועלת מהדיאטה לטווח הארוך, יש להקפיד על תזונה שכוללת את כל המרכיבים שהגוף צריך, וכן 'מזונות לנפש'.

 

למרבה הצער, דיאטת הרזיה מצטיירת בעיני רבים כמזון חסר טעם, בעיקר ירקות דלי קלוריות וגבינה כחושה. אבל לא כדאי להתחיל בדיאטת הרזיה שאי אפשר להתמיד בה לאורך זמן. קשה לחיות מתפריט דיאטה נוקשה זמן רב, וברגע שנשברים עלולים לאכול כל כך הרבה כפיצוי, עד שכל הקילוגרמים שירדו יחזרו, לפעמים עם ריבית.

 

ברוב המקרים ה'מזון לנפש' אינו מזין, אך ברגע שאוכלים מעט ממנו, וכל עוד שאר הדיאטה מאוזנת ובריאה, אין בכך כל רע, להיפך: כך אפשר יהיה להתמיד בדיאטה זמן ארוך יותר, ולהגיע לתוצאות טובות יותר.

 

8. יש אנשים ששוקלים הרבה כי יש להם עצמות כבדות: לא נכון

 

משקל השלד 7 ק"ג בממוצע. אדם שעצמותיו דחוסות ובריאות יכול לשקול 1-2 ק"ג יותר מאדם שסובל מאוסטאופורזיס, וזה כל ההבדל!

 

אישה ששוקלת 20 ק"ג מעל המשקל המומלץ עבורה אינה שוקלת כך כי עצמותיה כבדות, אלא לרוב כי אחוז השומן בגופה גבוה יותר.

 

יש להבדיל בין 'עצמות כבדות' ל'מבנה גוף רחב'. אנשים בעלי מבנה גוף (כתפיים או אגן) רחב יכולים לשקול יותר עקב כך, אך לא בהכרח ייראו שמנים; הכל תלוי בכמות השומן בגופם.

 

9. בדיאטה אפשר לאכול ירקות באופן חופשי: לדעתי, אין להפריז גם באכילת ירקות

 

הקיבה היא שריר שמתכווץ ונמתח באופן לא רצוני, ובכך משפיע על השובע. בקיבה נמצאים קולטנים (רצפטורים) שרגישים למתיחת דפנותיה, כפי שקורה לאחר כניסת מזון לקיבה בשעת ארוחה, והם עוזרים להגיע לתחושת שובע. כשהקיבה מוגדלת, הרצפטורים אינם מגורים במידה המירבית, עד שהקיבה הגדולה כמעט מלאה במזון. במילים אחרות: אם יש קיבה גדולה, צריך הרבה אוכל כדי למלאה ולהיות ?בעים, ולהיפך. נפח הקיבה תלוי רובו ככולו בהרגלי האכילה, ולפיכך משליך על היכולת לרזות ועל ההישארות במשקל החדש.

 

בתפריטי דיאטה רבים מאפשרים לאכול מזונות מסוימים (בדרך כלל מלפפונים) באופן חופשי בין הארוחות. הרגל כזה מפחית את הסיכויים להישאר במשקל הנמוך, מאחר שהעובדה שהיום אנו מצליחים להסתפק בעשרות מלפפונים אינה מבטיחה שבעתיד לא נחליף אותם בשוקולד ובבורקס.

 

מלבד הצורך להתרגל לארוחות מסודרות ובשעות קבועות, צריכת כמויות גדולות של מזון – דיאטטי או עתיר קלוריות – בארוחות או ביניהן גורמת להגדלת נפח הקיבה.

 

במחקרים הוכח שנפח הקיבה והקיבולת שלה גבוהים יותר במידה משמעותית אצל אנשים שמנים. היו שטענו שבאנשים שמנים הגוף כולו גדול יותר, ולכן גם הקיבה גדולה יותר. אבל אנשים בולימיים במשקל תקין מפריכים זאת – יש תקופות שהם דוחסים לגופם כמויות אדירות של מזון בבת אחת, וגם להם קיבה בעלת נפח גדול, אפילו יותר מאשר אצל שמנים.

 

כלומר, זלילת מזון רב תורמת להגדלת הקיבה, ואילו נפחה הגדול תורם לתחושת רעב, חוסר סיפוק מארוחות בגודל סביר, ולהמשך אכילת ארוחות גדולות.

 

האם התהליך הפיך? בוודאי. כשחוזרים לכמויות סבירות ולא זוללים, קטנה הקיבה באופן משמעותי. מחקר הראה שלאחר דיאטת 600 קלוריות ליום במשך חודש, ירדו המשתתפים בממוצע 9 ק"ג, ונפח קיבתם ירד בכ-30%! הממצאים עשויים גם להסביר את טענת המרזים, שלאחר ביצוע דיאטת הרזיה הם שבעים מכמויות קטנות יותר של מזון.

 

בנוסף לכל אלה, זוהי אחת הסיבות לכך שכשרוצים לרזות, לא כדאי לצום במשך כל היום ולאכול ארוחה גדולה אחת בערב. פרט לכך שזה הרגל לא בריא, שאינו מאפשר להפנים הרגלי אכילה נכונים שיעזרו לשמירה על המשקל הנמוך, באכילת ארוחות גדולות שומרים על נפח קיבה מוגדל ועל יכולת לאכול כמויות אדירות בלי לשבוע.

 

10. דיאטת הרזיה עתירת ירקות מחמירה את תופעת הגזים: לא בהכרח

 

רוב האנשים מוטרדים מבעיית הגזים במערכת העיכול. לחצים וכאבי בטן, שנובעים מנוכחות גזים במעיים, מתחילים מספר ימים לאחר היציאה לאוויר העולם ונמשכים כל החיים, בדרגות חומרה שונות. מהיכן מגיעים גזים למערכת העיכול? 1. אוויר שנבלע תוך כדי אכילה (בייחוד אם מדברים במהלכה) ושתייה, וכן בזמן בליעת רוק. האוויר שנבלע צריך להיפלט מהגוף דרך הפה או המעיים. 2. משקאות תוססים שמכילים גזים (שהוכנסו באופן מלאכותי), בייחוד פחמן דו חמצני. קולה, קינלי, ספרייט וכו' (גם דיאט), וכן בירה (שמכילה גזים טבעיים), עלולים לגרום לתחושת לחצים במעיים ולתחושת אי נוחות. 3. המקור העיקרי – גזים שנוצרים במעיים לאחר צריכת מזונות מסוימים, כמו קטניות (חומוס, שעועית, אפונה, עדשים), וכן כרוב, כרובית, ברוקולי ופירות הדר. חלק מהמזונות האלה גורמים להיווצרות גזים אצל אנשים מסוימים.

 

כיצד הם גורמים לכך? במעיים חיים הרבה חיידקים 'טובים', שחלק מהם תורמים לאדם ויטמינים (כמו ויטמין K שנוצר על ידי חיידקי המעיים) או עוזרים לתהליך העיכול. כשאוכלים מזון כמו שעועית או מיץ תפוזים, נותנים מזון שרק סוג אחד מהחיידקים 'אוהב' במיוחד, וסוג זה מתחיל להתרבות בקצב מהיר. תוך כדי התרבות החיידקים הספציפיים האלה יוצרים החיידקים גזים, שנפלטים לחלל המעיים ויוצרים תחושת אי נוחות גופנית ונפשית, עד לפליטתם החוצה.

 

לכן, אם רוצים למנוע את יצירת הגזים במעיים, פשוט יש לצמצם צריכת מזונות שגורמים לגזים, כל אחד מנסיונו האישי.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, עמותת 'עתיד' לקידום התזונה והדיאטה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יסמין ואריה
אסור עוגה בדיאטה?
צילום: יסמין ואריה
צילום: מריאן הול
לימון שורף שומן?
צילום: מריאן הול
צילום: סי די בנק
מותר לאכול ירקות בלי סוף?
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים