שתף קטע נבחר

דורנר: הבחירות בנובמבר 2007; הולכים לבג"ץ

רוצים בחירות? תיאלצו ככל הנראה לחכות כמעט 4 שנים. יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דליה דורנר, קבעה כי המועד המאוחר יותר הוא שישמש לקיום הבחירות, כפי שרצו בליכוד. ועכשיו - הולכים לבג"ץ? בעבודה, במרצ ובסיעות הערביות הבהירו שכן

הולכים לבחירות רק עוד 3 שנים וחצי? יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דליה דורנר, קבעה בחוות דעתה שהגישה הבוקר (יום ד') שהבחירות הכלליות יתקיימו בנובמבר 2007.

 

זאת בניגוד לדעתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, שקבע כי ניתן לקיים את הבחירות בנובמבר 2006 - אולם לא קבע דעה נחרצת בנושא. היום פורשת השופטת דורנר - וזו ההחלטה האחרונה שקיבלה במסגרת תפקידה.

 

בחוות הדעת כותבת דורנר: "ב-5 בנובמבר 2002, לאחר שנוכח שרון כי אין לו עוד הרוב הדרוש להעברת מדיניותו בכנסת, הוא הורה, בהסכמת נשיא המדינה, על פיזור הכנסת ה-15. הכנסת התפזרה איפוא בתאריך 28 בינואר 2003. חוק יסוד הממשלה, קודם לתיקונו בשנת 99', כלל הוראה כי אם פוזרה הכנסת בצו ראש הממשלה, יראו אותה כאילו היא עצמה החליטה על ההתפזרות. לאחר שהתפזרה הכנסת, תכהן עד לחודש חשון שלאחר ארבע שנים מיום בחירתה. מצירוף הוראות אלה עולה כי עד לתיקון חוק יסוד הממשלה בשנת 99', משך כהונתה של הכנסת הבאה בא מכוח החלטת הכנסת".

 

השופטת מוסיפה כי הגיעה למסקנה כי יש לפרש את המילים בחוק "החליטה הכנסת להתפזר", כחלות על כל העילות המקצרות את ימיה של הכנסת, ובכללם פיזור על-ידי ראש הממשלה. דורנר מבהירה: "הקונספציה שבחוק יסוד הכנסת היא כי מקום שהכנסת מקצרת את כהונתה, מתארכת כהונת הכנסת הבאה, זאת כדי למנוע בחירות דחופות יתר על המידה, שקיומן פוגע בתפקוד הרשויות".

 

כעת יגיע הנושא לפתחו של בג"ץ - לאחר שבאופוזיציה קיוו כי הבחירות יוקדמו לשנת 2006. השופטת דורנר העריכה לפני יומיים כי על כל החלטה שתציג - תוגש מייד עתירה לבג"ץ, שייאלץ להכריע. "תמיד יהיה צד שאינו מרוצה".

 

ואכן, היועץ המשפטי של מפלגת העבודה, עו"ד אלדד יניב, אמר ל-ynet שימליץ למפלגה לעתור: "ההכרעה צריכה להתקבל בידי בית המשפט העליון. אי לכך, אמליץ למפלגה ללכת בדרך זו". אי לכך תעתור המפלגה בנושא, וכך גם סיעת "מרצ".

 

גם חברי סיעת חד"ש-תע"ל, אחמד טיבי, מוחמד ברכה ועיסאם מח'ול הודיעו שיפנו לבג"ץ. ח"כ טיבי הבהיר: "הפרשנות של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, היא הנכונה. יש לקצר את ימיה של ממשלת האסונות הזו".

 

מנגד מרוצים:  יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, הביע קורת רוח מההחלטה: "השופטת אימצה את חוות הדעת של הליכוד, לפיה יתקיימו הבחירות במועדן", לדבריו.

  

התסבוכת המשפטית

 

מומחי משפט מצאו כי דינה של הכנסת הנוכחית עשוי להיגזר מתיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" הקודם, שלפיו, אם ראש הממשלה פיזר את הכנסת היוצאת, כפי שאכן היה ערב הבחירות האחרונות, הרי שכהונת הכנסת הנכנסת תהיה בחודש חשון שכעבור ארבע שנים.

 

הפרשנות המשפטית לקיצור כהונת הכנסת התבססה על חוות דעתו של היועץ המשפטי לשעבר של הכנסת, צבי ענבר, ועל חוות הדעת של ד"ר סוזי נבות מהמכללה למנהל.

 

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הטיל על הח"כ לשעבר אמנון רובינשטיין, שכיהן בשעתו כיו"ר ועדת החוקה של הכנסת, לבחון את הסוגייה המשפטית. רובינשטיין אישר כי אם לא ישונה המצב החוקתי כיום, יש לקיים את הבחירות הבאות לכנסת בשנת 2006 ולא בשנת 2007.

 

יו"ר הכנסת ריבלין אמר כי חוות דעתו של רובינשטיין מקובלת עליו. הוא העריך עם זאת שבהצבעה חשאית יתמוך רוב חברי הכנסת בקיום בחירות בשנת 2007 : "אם היה הדבר תלוי בחברי הכנסת כל אחד ואחד בעצמו, ואם זה היה הצבעות חשאיות, אין לי כל ספק שהחוק הזה היה מקבל תמיכה של הרבה יותר מ-80 חברי כנסת".

 

בהכנת הידיעה השתתף אטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זום 77
דורנר. החליטה ופרשה
צילום: זום 77
צילום: אתר הכנסת
סער. עמדתנו התקבלה
צילום: אתר הכנסת
צילום: סבסטיאן שיינר
מזוז. אפשר גם 2006
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: איי אף פי
פרס. העבודה עותרת
צילום: איי אף פי
צילום: רויטרס
טיבי. גם אנחנו
צילום: רויטרס
מומלצים