שתף קטע נבחר

היועץ המשפטי: עדיף לקיים הבחירות בנובמבר 2006

מני מזוז מקבל את הפרשנות לפיה יש לקיים את הבחירות במועד המוקדם יותר, אך לא פוסל על הסף גם את הפרשנות השנייה, לפיה הבחירות יתקיימו בנובמבר 2007. היום ידון נציג מטעמו עם יו"ר ועדת הבחירות, השופטת דליה דורנר, שתכריע בסוגייה. במערכת הפוליטית ממתינים למוצא פיה בדריכות

הבחירות יוקדמו? היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, מקבל את הפרשנות המשפטית לפיה יש לקיים את הבחירות כבר בנובמבר 2006, אך אינו פוסל על הסף גם את הפרשנות המשפטית השנייה, לפיה יש לקיימן בנובמבר 2007. כך עולה מחוות הדעת, שהגיש אמש (יום א') עו"ד מזוז לשופטת דליה דורנר.   

 

"שתי הפרשנויות הן אפשריות ולכל אחת הגיון הפנימי שלה", כותב מזוז בחוות דעתו, אך מוסיף: "מאחר שנדרשת הכרעה משפטית בסוגיה, הרי שלגישת היועץ המשפטי לממשלה יש להעדיף את הפרשנות הדווקנית, אשר יתרונה בהקניית ודאות מראש לכללים הפורמליים המסדירים את הליכי הבחירות ומועדן, וזאת בנסיבות שבהן אין היא מביאה לתוצאה בלתי סבירה". במילים פשוטות יותר, היועץ המשפטי ממליץ להיצמד לחוק היבש, ולהקדים את הבחירות בשנה.   

 

השופטת דורנר, שמסיימת השבוע את כהונתה כיו"ר הוועדה, היא שנדרשת להכריע בסוגייה. במערכת הפוליטית ממתינים בדריכות למוצא פיה - אולי כבר היום.    

 

התזזית הפוליטית

 

בשבועות האחרונים הגישה סיעת העבודה, באמצעות עו"ד אלדד יניב, קובלנה לוועדת הבחירות המרכזית, בה דרשה את התייחסותה של יו"ר הוועדה לסוגיית הקדמת הבחירות. הפניה של מפלגת העבודה נעשתה בעקבות חוות דעת שגיבשו שלושה משפטנים, לפיה הבחירות צריכות להתקיים בנובמבר 2006.

 

בישיבת סיעת העבודה האחרונה הבהיר יו"ר הסיעה, ח"כ דליה איציק, כי שמעון פרס תומך בקובלנה - זאת בניגוד לטענותיהם של אחרים במפלגה, לפיהם הוא ניסה לסכל את המהלך, כדי שלא לפגוע בסיכויים להקמת ממשלת אחדות. בחוות הדעת של מזוז רואה איציק הישג חשוב: "כהונת הממשלה הכושלת הזאת תסתיים בהקדם האפשרי".   

 

יו"ר סיעת הליכוד, ח"כ גדעון סער, הגיש באמצעות עו"ד איתן הברמן חוות דעת מנוגדת לזו של העבודה, ולפיה הבחירות צריכות להתקיים במועדן, קרי: בנובמבר 2007.

 

היום תקיים יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופטת דורנר, דיון בסוגייה, בהשתתפות נציג מטעמו של היועץ מזוז. לדיון הוזמנו גם נציגי העבודה והליכוד. יו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי, קבל על כך שנציג מטעם סיעתו לא הוזמן אליו.

 

התסבוכת המשפטית

 

מומחי משפט מצאו כי דינה של הכנסת הנוכחית עשוי להיגזר מתיקון ל"חוק יסוד: הממשלה" הקודם, שלפיו, אם ראש הממשלה פיזר את הכנסת היוצאת, כפי שאכן היה ערב הבחירות האחרונות, הרי שכהונת הכנסת הנכנסת תהיה בחודש חשון שכעבור ארבע שנים.

 

הפרשנות המשפטית לקיצור כהונת הכנסת התבססה על חוות דעתו של היועץ המשפטי לשעבר של הכנסת, צבי ענבר, ועל חוות הדעת של ד"ר סוזי נבות מהמכללה למנהל.

  

יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, הטיל על הח"כ לשעבר אמנון רובינשטיין, שכיהן בשעתו כיו"ר ועדת החוקה של הכנסת, לבחון את הסוגייה המשפטית. רובינשטיין אישר כי אם לא ישונה המצב החוקתי כיום, יש לקיים את הבחירות הבאות לכנסת בשנת 2006 ולא בשנת 2007.

 

יו"ר הכנסת ריבלין אמר כי חוות דעתו של רובינשטיין מקובלת עליו. הוא העריך עם זאת שבהצבעה חשאית יתמוך רוב חברי הכנסת בקיום בחירות בשנת 2007 : "אם היה הדבר תלוי בחברי הכנסת כל אחד ואחד בעצמו, ואם זה היה הצבעות חשאיות, אין לי כל ספק שהחוק הזה היה מקבל תמיכה של הרבה יותר מ-80 חברי כנסת". 

 

"נסתם הגולל על ממשלת האחדות"

 

אם תחליט השופטת דורנר לקבוע את מועד הבחירות לנובמבר 2006, הרי שבטווח המיידי, המערכת הפוליטית לא צפויה לעבור שינויים מרחיקי לכת. "בישראל, בה לא מתכננים שום דבר מעבר ליומיים שלושה קדימה, אין מה לדאוג, ושום דבר לא הולך להזדעזע בעקבות הקדמת הבחירות", כך הגיבו במערכת הפוליטית כאשר נחשפה הלקונה המשפטית.  

 

אך בטווח הארוך יותר, דברים עשויים בכל זאת להשתנות: בחירות ב-2006 פירושן כניסה לשנת בחירות שנה אחת מוקדם יותר, על כל המשתמע מכך - כלכלת בחירות ומאבקים פנימיים במפלגות הגדולות. כל מי שיראה עצמו מועמד, ישאף עתה לדחוף עצמו מוקדם יותר לעבר "השטח". 

 

גורמים במערכת הפוליטית העלו בשיחה עם ynet משמעות נוספת, שעולה בעקבות הקדמת הבחירות: "ייתכן שהמהלך סותם את הגולל על ממשלת האחדות, שכן מפלגת העבודה צריכה להיות מטורפת ובעלת נטיות התאבדות, כדי להצטרף לממשלה שנה וחצי לפני הבחירות".   


פורסם לראשונה 29/02/2004 23:46

 

בהכנת הידיעה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
מעדיף ב-2006. מזוז
צילום: סבסטיאן שיינר
צילום: זום 77
דיון עם נציג היועץ. השופטת דורנר
צילום: זום 77
צילום לע מ
אימץ את חוות הדעת. ריבלין
צילום לע מ
אתר הכנסת
הגישה קובלנה. איציק
אתר הכנסת
צילום: אתר הכנסת
חוות דעת הפוכה. סער
צילום: אתר הכנסת
צילום: גלי תיבון
לא הוזמן לדיון. ישי
צילום: גלי תיבון
מומלצים