שתף קטע נבחר

שרון מציג את תוכנית ההתנתקות לשרי הליכוד

בעקבות הביקורת בליכוד על כך שתוכנית ההתנתקות מוצגת בפני האמריקנים, בטרם הוצגה בפני הממשלה, מכנס כעת שרון את שרי מפלגתו כדי להציג בפניהם את התרחישים האפשריים. בינתיים רק ארבעה מהם תומכים בתוכנית. הסיעות בכנסת נערכות להצבעות אי האמון מחרתיים, שעלולות להביך את ראש הממשלה - לקראת ביקורו בוושינגטון

ראש הממשלה, אריאל שרון, דן בשעה זו (יום א') עם שרי הליכוד בתוכנית ההתנתקות. זאת לאור הביקורת הגוברת בליכוד, על-כך שהתוכנית תוצג בקרוב בפני נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, אך טרם הוצגה בפני הממשלה. בפגישה משתתפים גם ראש המועצה לביטחון לאומי וראש השב"כ, וכמה סגני שרים מהליכוד.

 

ראש הממשלה מציג בפני השרים כמה תרחישים אפשריים לביצוע תוכנית ההתנתקות ובכוונתו לשאול לדעתם בנושא התרחישים המוצעים. בין היתר ידון שרון עם השרים באפשרות של פינוי מלא של עזה או הותרת שלושת היישובים בצפון הרצועה; בפינוי מצומצם של יישובים אחדים בגדה או פינוי נרחב יותר. בסביבת ראש הממשלה אומרים כי "שרון ישמח לשמוע הצעות ורעיונות מהשרים".

 

לפי שעה, ארבעה שרי ליכוד בלבד - אהוד אולמרט, שאול מופז, ציפי ליבני וגדעון עזרא - תומכים בתוכנית ההתנתקות באופן מובהק. המתנגדים בקרב שרי הליכוד הם ישראל כץ, צחי הנגבי, דני נוה, עוזי לנדאו ונתן שרנסקי. השרים בנימין נתניהו, סילבן שלום, לימור לבנת ומאיר שטרית נוטים אף הם להתנגד.

 

לאחר הדיון עם השרים, צפוי שרון להיפגש עם ראש לשכתו, דב וייסגלס, ועם ראש המועצה לביטחון לאומי, גיורא איילנד, לקראת נסיעתם מחר בערב לארה"ב, להמשך ההידברות עם האמריקנים בנושא תוכנית ההתנתקות וכדי להכין את נסיעתו הצפויה של ראש הממשלה לפגישה עם הנשיא בוש. בשלב זה עדיין לא נקבע תאריך לפגישה, ובלשכת ראש הממשלה העריכו שככל הנראה היא תתקיים בשבועיים הקרובים.  

 

נערכים להצבעות אי האמון

 

במקביל, נערכות הסיעות השונות בכנסת למחר, היום בו ייערכו הצבעות אי האמון האחרונות למושב החורף. גם הפעם יצטרך שרון לצלוח את ההצבעות, שעל אף אי יכולתן להזיז אותו מכיסאו, מצליחות לגרום לו למבוכה פוליטית רבה שבוע אחר שבוע.

 

בשבוע שעבר צלח ראש הממשלה את הצבעות אי האמון על חודו של קול. השבוע עלול להיות מצבו קשה יותר. באיחוד הלאומי, במפד"ל וכן בליכוד, נבדקת האפשרות שחברי כנסת ושרים מהאגף הימני, המתנגדים לתוכנית ההתנתקות, לא ישתתפו בהצבעה, ובכך יגרמו שיהיה רוב נגד שרון בהצבעות. גם אם ההצבעות יעברו ברוב גדול, הן לא יפילו את שרון מהשלטון, אבל הימין העביר מסר ברור: כיסאו של שרון מתנדנד, וחזק.

 

ח"כ פרופ' אריה אלדד (האיחוד הלאומי) אמר אמש ל-ynet כי הוא מתכוון בימים הקרובים להשקיע מאמצים רבים בקרב חבריו לסיעה ובליכוד, כדי לשכנע אותם להצביע נגד שרון. בשבוע שעבר, אגב, אנשי האיחוד הלאומי יצאו אל מחוץ לאולם המליאה בעת ההצבעה, וכעת, נבחנת האפשרות שכולם יצביעו נגד. לדבריו, "להצבעה יש משמעות גדולה משום שזאת ההזדמנות האחרונה שלנו לוודא שכששרון יוצא לבוש, הוא יוצא בלי מנדט".

 

אלדד אמר כי חילוקי הדעות בסיעתו סביב עניין ההצבעה הם טקטיים ולא אידיאולוגיים, וקיים חשש כי שרון ינסה לנצל את הצבעות אי האמון כדי להוציא את האיחוד הלאומי מחוץ לממשלה, ולהכניס את העבודה. "ברור לנו שאם הוא לא יעבור בהצבעת האמון, אז מעמדו כמי שמביא תוכנית לבוש נחלש ביותר, ויכול להיות שבוש יגיד לו לא לבוא. הגעתי למסקנה שלא נכון שאנחנו נצא מהממשלה. היום נכון להדיח את שרון על ידי כרסום המנדט שיש לו להציג לבוש את התוכנית הזו".

 

במפד"ל: בינתיים מתכוונים להימנע

 

במפד"ל אומרים כי לפי שעה העמדה של הסיעה היא להימנע בהצבעות, אלא אם יחולו שינויים דרסטיים. "תלוי גם מה יתפתח עד יום שני", אמר יו"ר הסיעה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי ל-ynet. "אחרי שראש הממשלה ייפגש עם שרי הליכוד, נשמע אם המהלך שלו רציני, או שהוא הולך אחורה. חשוב מאוד לראות מה הוא יאמר כדי לדעת איפה אנחנו נמצאים". ביום שני תקיים סיעת המפד"ל ישיבת סיעה בכנסת בה תחליט כיצד לנהוג.

 

"אם נגלה שיש דברים שזזים, שהרי וייסגלס מסתובב כמו סהרורי ומפזר כל מיני דברים, אז נצטרך לראות מה לעשות", אמר סלומיאנסקי, "אני מקווה שאולי סוף סוף יהיה בלוק חוסם, וכך נוכל להראות לשרון שחבל לו על הניסיונות עם התוכנית. אני מנהל מגעים עם חברי כנסת בליכוד, כדי להקים את הבלוק החוסם".

 

בליכוד: ה"מורדים" מתלבטים

 

ואילו חברי כנסת בליכוד, הנמנים על קבוצת ה"מורדים", אומרים כי גם הם מנהלים בימים האחרונים שיחות, בניסיון להחליט כיצד לנהוג במהלך ההצבעות. קבוצת המורדים, בראשות חברי הכנסת אהוד יתום, גלעד ארדן ויולי אדלשטיין, מונה 10 עד 12 איש, שחתמו על מכתב ההתנגדות להתנתקות. עדיין לא ברור אם החתומים על המכתב יחליטו להיעדר מההצבעה.

 

"יכול להיות שהפעם התוצאות יהיו אחרות", אמר אחד מחברי הקבוצה. "אין עדיין החלטה כיצד לפעול, אבל אנחנו בוחנים האם לא כדאי לחדד את המסר שלנו. ראש הממשלה ממשיך לקדם את התוכנית במלוא המרץ, למרות שהשמיט את המלה 'התנתקות' מהנאום שלו בשבוע שעבר בכנסת. הוא לא יכול להמשיך לרמות את עצמנו. אנחנו מקווים שיבוא מפנה בליכוד, והדברים ייעצרו".

 

העבודה: השמועות רוחשות

 

ולתוך חוסר היציבות הפוליטית של השבועות האחרונים נכנסה בסוף השבוע, ביתר שאת, גם מפלגת העבודה. אנשי העבודה נמצאים בתזזית אינסופית, המוזנת בעיקר על ידי שמועות על מגעים, שיחות ומפגשים עם ראשי הליכוד, המנסים לבחון את האפשרות להקים ממשלת אחדות. בעבודה טורחים להדגיש כי אין משא ומתן לאחדות, אך מאשרים כי יש מגעים לבירור עקרונות היסוד שלפיהן תהיה העבודה מוכנה להיכנס לממשלה, אם וכאשר יגיע הזמן לכך.

 

שמועה נוספת שעוברת במפלגה היא על נייר עמדה שכביכול סוכם בין ח"כ חיים רמון לראש לשכת שרון, וייסגלס. על פי המידע שהגיע ל-ynet, המסמך הזה קובע שאם העבודה תצטרף לממשלת אחדות, היא תקבל שבעה שרים, שלושה מהם בלי תיק. כמו כן, תקבל העבודה ראשות של ועדה בכירה בכנסת – ועדת הכספים או ועדת חוץ וביטחון.

 

מקורבי שמעון פרס הכחישו את קיום הנייר, ואמרו כי השיחות היחידות שנערכו הן סביב עקרונות היסוד הקשורים לתוכנית המדינית של שרון.


פורסם לראשונה 20/03/2004 23:25

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
רוצה לשמוע הצעות. שרון בישיבת הממשלה, הבוקר
צילום: רויטרס
תומך. מופז
צילום: עמית שאבי
צילם: שאול גולן
יוצא לוושינגטון. וייסגלס
צילם: שאול גולן
צילום: גבי מנשה
ההזדמנות האחרונה. אלדד
צילום: גבי מנשה
צילום: אתר הכנסת
בלוק חוסם. סלומיאנסקי
צילום: אתר הכנסת
צילום: איי אף פי
שמועות על אחדות. פרס
צילום: איי אף פי
מומלצים