שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות

    יום דבש: מבלים עם דבורים

    פריחת האביב מכניסה לסחרור גם את הדבורים. הפעילות האינטנסיבית כוללת זיהוי מוקדי פריחה, איסוף צוף, הפיכתו לדבש וגם תפקיד ראשי במרכזי המבקרים של המכוורות שמחכים לנופשי הפסח

    בעולם קיימים, כך מעריכים, כ-20 אלף זני דבורים. רק שמונה מהם מייצרים דבש, השאר אפילו לא חולמים על כך. מבין יצרני הדבש, רק הדבורה התרבותית, הכוללת כעשרים תת-זנים, מנוצלת על ידי האדם להפקה מסחרית של דבש.

     

    איתן ציון ממכוורת יד מרדכי, כוורן זה 30 שנה, מספר על חייה של דבורה ממעמד העמלות: "לאחר הבקיעה, בשלושת השבועות הראשונים בחייה, הדבורה מתמקדת ב'עבודות ניקיון בית' בכוורת. אחר כך היא עוברת לשלב האכלת הוולדות ומשם היא מתקדמת לשלב בחייה שבו היא משתתפת בבניית הכוורת. עבודות שוטפות שנעשות בכוורת הן, למשל, אידוי המים מהדבש על ידי נפנוף מהיר בכנפיים, האכלת המלכה, איטום תאי הביצים והנחת מזון בתאים שבהם המלכה מטילה ביצים. עבודות נוספות הן שמירה על טמפ' קבועה של 35 מעלות צלסיוס בכוורת".

     

    סיירת או אפסנאות?

     

    בגיל 21 יום מתפתחת בלוטת הארס והדבורה נחשבת לבוגרת ויכולה לצאת מהכוורת. דבורים 'סיירות' יוצאות לזהות מוקדי פריחה והן מדווחות על כך בריקוד הדבורה המפורסם. שאר הדבורים מגיעות ואוספות את הצוף והאבקה, המועבר לדבורים 'אפסנאיות', הקולטות את השלל בכוורת. הדבורים אוספות גם מים ושרף עצים, שממנו הן מפיקות את הפרופוליס. הפעילות האינטנסיבית מתישה את הדבורה. באביב, 'העונה הבוערת', חיה דבורה כחודש עד חודש וחצי. בסתיו ובחורף נמשכים חייה כחמישה חודשים.

     

    חוקר הדבורים פרופ' אבשלום מזרחי מביא בספרו "על הדבש ועל העוקץ" פרטים מחיי המלכה. הדבר הראשון שעושה מלכה לאחר בקיעתה הוא עקיצת הגלמים במלכונים שטרם בקעו והשמדתם. אם בקעו מלכות אחרות, מתנהל ביניהן קרב לחיים ולמוות. העמלות מפנות מהכוורת את פגרי המלכות שהומתו והמלכה 'מכריזה' על שלטונה הבלעדי.

     

    אז יוצאת המלכה למעוף כלולות, הפעם הראשונה והאחרונה בחייה שבה היא משתמשת בכנפיה. המעוף מלווה בהפרשת פרומונים המושכים זכרים מכוורות שונות שמצטרפים למעוף כדי להזדווג עמה. שבעה עד עשרה דבורים זכרים, שאינם מכוורתה של המלכה, הם שמפרים אותה, דבר שמגביר את השונות הגנטית. זכר שיצא מהכוורת, בין אם הצליח להפרות את המלכה ובין אם לא, מסיים את חייו. אם ינסה לחזור לכוורת, יגורש בבושת פנים. הזכרים אינם עובדים ובכוורת לא מסבסדים טפילים.

     

    מלכה החיה בכוורת קטנה שולטת על כ-200 דבורים ובכוורת גדולה על כ-50 אלף דבורים. בחורף המלכה כמעט ואינה מטילה ביצים, כדי שלא להטיל עומס על הכוורת בעונה הקשה. המלכה מטילה ברגע שבו הדבורים מתחילות להביא לכוורת צוף. היא מטילה 1,500 עד 2,000 ביצים ביממה. מלכה חיה בין שנתיים לחמש שנים, כך שבמהלך חייה היא עשויה להטיל כ-200 אלף ביצים.

     

    8 מיליון פרחים בצנצנת דבש

     

    הדבורים מפיקות דבש מצוף. בגיחה אחת מביאה הדבורה לכוורת צוף מ-50 עד 100 פרחים. עוד במעופה מתחילה הדבורה את עיבוד הצוף לדבש באמצעות אנזימים המצויים במיצי קיבתה. אחר כך מנפנפות העמלות בכנפיהן על הצוף המעוכל חלקית עד שהוא נעשה מרוכז, צמיג ועמיד. הדבש מאוחסן בתאי הכוורת וכשהם מלאים הם נחתמים בשעווה כדי שישמש מזון לחורף. תאי הכוורת נבנים מנוזל המופרש מבלוטות בבטן הדבורים, שאותו מעבדות הדבורים בלסתותיהן.

     

    להכנת צנצנת דבש שתכולתה קילוגרם אחד אגרו דבורים צוף מחמישה עד שמונה מליוני פרחים. בישראל מייצרים כ-3,500 טון דבש בשנה. ממוצע צריכת הדבש לנפש בישראל עומד על כחצי קילו לנפש. בעונת רדייה טובה ניתן להפיק מכוורת אחת כ-40-30 ק"ג של דבש.

     

    ואיפה הדבורה מאיה?

     

    קיבוץ שמיר. מכוורת גליל - במכוורת של קיבוץ שמיר בגליל העליון פועל מרכז מבקרים המציג את חיי הדבורה בכוורת זכוכית ענקית. יש סרטון המתאר הפקת דבש ומוצרי כוורת כמו דונג, פרופוליס, ארס הדבורה ומזון מלכות. באביב אפשר לצפות ברדיית דבש. יש טעימות ויש חנות לממכר דבש ומוצרי כוורת. פתוח: א'-ה' 16:00-09:00, ו' 15:30-09:00, שבת 17:00-09:00. טל' 6947826 - 04. כניסה וטעימות חינם.

     

    שדמות דבורה. דבורת התבור - מלכה ויגאל בן-זאב משדמות דבורה, ליד התבור, מפעילים מרכז מבקרים המתמקד במשי ובדבש. יש סיורים מודרכים, פעילויות לילדים, סדנאות מנהלים, פינת חי וחנות לממכר מוצרים. הביקור נמשך שעתיים - שלוש. פתוח: א-'ה' 17:00-09:00, יום ו' 15:00-09:00, שבת 17:00-09:00. לפרטים ולהזמנות טל' 6769598 - 04.

     

    בנימינה. משק מילמן - משק דבורים פעיל מאז 1936. במרכז המבקרים אפשר לראות ולשמוע הכל על הפקת דבש ומוצרי כוורת. למשפחות עם ילדים מזומנת חוויה פעילה של רדיית דבש, עשיית נר מדונג וטעימת דבש. פתוח: א'-ו' עד שעות אחר הצהריים. סגור בשבת. ביקורים בתיאום מראש, טל' 6380608 - 04 נייד: 389839 - 054.

     

    מושב משמרת. יום בכפר - מרכז המבקרים של משפחת מגן במושב משמרת (גוש תל מונד) עוסק בדבורה ובדבש. הביקור כולל צפייה במכון רדייה ויצירת נרות מדונג. טל' 7961260 - 09, נייד 744223 - 055.

     

    כפר ביל"ו א'. משק דבורים לין - יום פעילות חווייתי לילדים ומבוגרים שעוסק בעולם התקשורת של הדבורה, עבודת הכוורן - הכל בשילוב הפעלות ותחפושות, הרצאות וסרטים על עולם הדבורים ומוצרי בריאות מהכוורת. במקום חנות לממכר דבש ומוצרי בריאות. פתוח: א'-ה' 16:30-08:00, יום ו' 14:00-08:00, סגור בשבת. טל' 9415859 - 08.

     

    יד מרדכי. בית הדבורה והדבש - מרכז מבקרים מוזיאלי של מכוורת יד מרדכי, המפעילה כ-3,000 כוורות. במרכז ניתן לצפות בעבודת הכוורן, לשמוע על חיי הדבורים, לראות כוורת בפעולה ולצפות בסרט המספר על החיים בכוורת. בסוף הסיור - טעימות. פתוח: שבת-ה' 16:00-10:00, יום ו' 14:00. במקום חנות ממכר לדבש ומוצרי כוורת. טל' 6720559 - 08. 

     

    • תודה לפרופ' אבשלום מזרחי ולאנשי המכוורות על הסיוע בהכנת הכתבה.

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    לאתר קבוצת 'ארץ וטבע' לחצו על התמונה
    צילום: גלי קדר, ארץ וטבע
    כל גיחה גוללת ביקור בכמאה פרחים
    צילום: גלי קדר, ארץ וטבע
    צילום: גלי קדר, ארץ וטבע
    זכרים שיוצאים מהכוורת לא יכולים לחזור
    צילום: גלי קדר, ארץ וטבע
    צילום: גלי קדר, ארץ וטבע
    רק זן דבורה אחד משמש להפקת דבש
    צילום: גלי קדר, ארץ וטבע
    מומלצים