שתף קטע נבחר

"סלמון מעושן מסוכן לזקנים ולנשים בהריון"

כך עולה ממסקנות ועדה מיוחדת של משרד הבריאות שהגיעו לידי ynet. הוועדה דנה בחיידקים שמחוללים מחלות במזון, ובין השאר המליצה: לשווק דגי סלמון מעושן בהקפאה בלבד, ואם ישווק בצינון - להגביל את חיי המדף שלו. בנוסף, יוגבר הפיקוח על נוכחות החיידק הקטלני בתעשיית המזון וברשתות השיווק

סלמון מעושן מסוכן לזקנים, תינוקות, ולנשים בהריון, כך עולה ממסקנות ועדה מיוחדת של משרד הבריאות, שדנה בחיידקים מחוללי מחלות במזון, והגיעו לידי ynet. הוועדה ממליצה להגביר את הפיקוח על חיידק הליסטריה בתעשיית המזון.

 

ליסטריה מונוציטוגנס הוא חיידק פתוגני (מחולל מחלה) שאינו גורם נזק לאוכלוסייה הבריאה, ויכול לכל היותר לגרום לתסמינים דמויי שפעת. אולם לאוכלוסייה בסיכון – בכלל זה נשים הרות, תינוקות עד גיל שלוש, זקנים, מושתלי איברים, חולי סרטן ונשאי וחולי איידס – הוא עלול לגרום לשורה של מחלות קשות, בכללן דלקת קרום המוח, דלקת קרום הלב, הפלת ולד, הרעלת דם ומוות.

 

הוועדה דנה בשבועות האחרונים בדרכים לצמצם את ההידבקות מחיידק הליסטריה, והגישה לפני כמה ימים את מסקנותיה לד"ר דורית ניצן-קלוסקי, ראש שירות המזון הארצי של המשרד.

 

המסקנות הגיעו לידי ynet והן מתפרסמות כאן לראשונה. בין ההמלצות: שינוי הדרישות המיקרוביולוגיות של חיידק הליסטריה במזון; סלמון מעושן ישווק בהקפאה בלבד, ואם ישווק בצינון - יוגבלו חיי המדף שלו לחודש ימים; המשרד יגביר את הפיקוח והבדיקות לנוכחות החיידק הקטלני בתעשיית המזון וברשתות השיווק.

 

הליסטריה - "נקמת החיידקים"

 

בישראל נדבקים בחיידק מדי שנה בין 30 ל-40 בני-אדם, ושיעור התמותה ממנו עומד על 30%.

 

בראש הוועדה לצמצום ההידבקות מחיידק הליסטריה עמד מנהל היחידה הווטרינרית במשרד, ד"ר הרברט זינגר, והשתתפו בה נציגים משירות המזון, המעבדות, מהנדסים מחוזיים למזון, נציגים התאחדות התעשיינים והאקדמיה. הוועדה המליצה בנוסף, שהחלטותיה יהיו בתוקף למשך שנה אחת, ואז ייבחנו בשנית.

 

מהנדסת המזון הראשית של משרד הבריאות, ריבה גור-אריה שרון מספרת ל-ynet על בית הגידול לחיידק הליסטריה: "המזונות שמקבלים מהם את הליסטריה הם בדרך כלל מזונות מוכנים לאכילה – כמו סלמון מעושן, פסטרמות ומוצרי מעדניה שמחזיקים אותם הרבה זמן בקירור, בעיקר מוצרים מהחי.

 

"הליסטריה הוא חיידק שלא מחזיק מעמד בהקפאה, ולכן אנחנו מדברים על מוצרים שיש להם חיי מדף ארוכים במקרר. אם היה שם אפילו חיידק אחד – אז הוא מסוגל להתפתח לרמה כזאת שיכולה לגרום להדבקה. בגלל שהוא חיידק שמופיע בסביבה - הוא יכול להיות גם בירקות או במוצרי אדמה, ויכול להימצא גם בירקות חתוכים".

 

לדברי גור-אריה שרון, "כשהמוצר מאוד נקי דווקא אז הליסטריה מתפתח. הייתי קוראת לזה 'נקמת החיידקים בנו'. אנחנו דורשים שהכל יהיה סטרילי – והוא דווקא מגיע לשם. יש לו כושר הישרדות מאוד גבוה – במערכות קירור, על ברגים במכונות מילוי ובמכונות חיתוך. דווקא כשהכל נקי אז הוא מתחיל להתפתח. זה לא חיידק שתמצא אותו במקומות שיש בהם הרבה חיידקים אחרים. בגלל זה לאנשים ששייכים לקבוצות הסיכון אני ממליצה להימנע מלצרוך מוצרים כאלו".

 

לאחר תהליך האישור הפורמלי של מסקנות הוועדה, מתכוון המשרד להוציא חוברת הנחיות לתזונה לנשים בהריון, שיכללו, בין היתר, הנחיות לאכול רק בשר שבושל – ולא בשר נא או מצונן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
הסלמון. מסוכן?
צילום: איי פי
אישה בהריון. סכנה חדשה?
צילום: איריס ז'ורלט
המעדן - מסוכן?
צילום: איריס ז'ורלט
מומלצים