שתף קטע נבחר

שרון על ההתנתקות: מסתמן גישור בין ישראל לוושינגטון

ראש הממשלה אמר לשרי הליכוד: בפגישה הקרובה עם נשיא ארה"ב הנושאים ייסגרו באופן סופי. בישיבה פרץ עימות בין שרון לשר שלום שהוביל את הקו הבוטה נגד התוכנית - "אין לנו פרטנר". גם השר אולמרט יצא נגד שלום - "לא ייתכן ששר החוץ ייצג דעות שהוא פועל נגדן". השר שטרית הציע לחברים: חכו לשובו של שרון מוושינגטון

ראש הממשלה, אריאל שרון, אמר אמש (יום א') בישיבת שרי הליכוד כי מסתמן גישור בין עמדות ישראל לעמדות האמריקנים בנושא תוכנית ההתנתקות וכי חלה התקדמות בשיחות שקיים ראש לשכתו וייסגלס על התוכנית בוושיגנטון.

 

ראש הממשלה הוסיף כי הוא מאמין שבפגישה שהוא צפוי לקיים עם נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הנושאים ייסגרו באופן סופי.

 

שרון כינס את שרי הליכוד כדי להשלים את הדיון על תוכנית ההתנתקות. חלקו הראשון של הדיון התקיים ביום ראשון שעבר ורק חלק מהשרים הספיקו להביע בו את עמדותיהם. 

 

שרון לשלום: על איזה פרטנר אתה מדבר?

 

אחרי שבשבוע שעבר הוריד שר האוצר, בנימין נתניהו, את רף המתח לאחר שהודיע "בחצי פה" כי הוא לא מתנגד לתוכנית ההתנתקות של ראש הממשלה, היה זה תורם של שרים נוספים בליכוד להביע הערב את עמדתם ביחס לתוכנית.

 

חלק מהשרים נעו לסירוגין בין הדיון עם ראש הממשלה לבין מפגש עם חברי מרכז ליכוד שהתקיים במלון סמוך בירושלים.

 

מי שהוביל את הקו הבוטה ביותר בישיבת שרי הליכוד היה שר החוץ, סילבן שלום, שאמר כי "לכל תוכנית צריך פרטנר. אין כרגע פרטנר וגם אין מלחמה בטרור. צריכה להיות גם מטריה בינלאומית".

 

ראש הממשלה לא התאפק והשיב לשר שלום: "על איזה פרטנר אתה מדבר? אם אתה יודע שיש, תגיד לנו, שגם אנחנו נדע עם מי לדבר".

 

שר החוץ השיב, ברומזו לאבו מאזן: "אני לא רוצה להכנס להיסטוריה, אבל אפשר היה לעשות את זה עם פרטנר קודם".

 

השר שלום עזב את הישיבה מוקדם, שכן נאלץ להשתתף באירוע לרגל 25 שנה להסכם שלום עם מצרים במשרד החוץ, אולם בטרם עזב, הספיק גם למתוח ביקורת על כך שלא בונים את גדר ההפרדה בקצב מספק, ושוב חזר ואמר כי היה צריך לסלק את יו"ר הרשות ערפאת מהשטחים לפני כשלוש שנים.

 

לאחר עזיבתו, תקף השר אולמרט את השר שלום ואמר כי אף אחד מהצדדים לא מוכן לקבל את ההסכם שהצד השני מוכן להציע. אולמרט גם אמר כי "לא ייתכן ששר חוץ ייצג דעות שהוא עצמו פועל נגדן". אולמרט אמר את הדברים ברומזו לכך ששלום משווק את עמדת ראש הממשלה בנושא ההתנתקות, למרות שברור שהוא מתנגד לה. 

 

השר מאיר שטרית אמר כי הוא עדיין מתלבט באשר לתוכנית וציין כי הוא ממליץ לשרים לגבש עמדה רק לאחר שובו של ראש הממשלה מוושינגטון. ואילו השר דני נוה אמר: "אני חושש שהמצב לא יהיה יותר טוב לאחר מכן". לדברי כמה ממשתתפי הישיבה, "נוה כנראה נגד התוכנית, אבל הוא לא אמר את זה בצורה חד משמעית ובוטה, כפי שעשו ישראל כץ ולימור לבנת בשבוע שעבר. הוא היה הרבה יותר עדין". גם השר נתן שרנסקי דיבר נגד התוכנית.

 

השר גדעון עזרא הביע את תמיכתו בתוכנית, ואילו יו"ר הקואליציה, ח"כ גדעון סער, אמר כי את ההתנתקות יש להביא להכרעת הליכוד, על מנת לשמור על אחדותו. סער גם הזהיר מפני כניסה לקואליציה עם מפלגת העבודה ואמר כי שותפות עימה היא "מסוכנת מכל בחינה".

 

השרה ציפי לבני הציגה את הערותיה על התוכנית המתגבשת ואמרה כי היא מתנגדת לפינוי שלושת הישובים הצפוניים ברצועת עזה והזהירה: "צריך להישאר איתם כי המסר שיעבור לפלסטינים לגבי יהודה ושומרון הוא של חזרה לגבולות 67".

 

בליכוד התרשמו כי הישיבה היתה טעונה הרבה פחות מאשר זו שהתקיימה בשבוע שעבר, בה, כזכור, הביע השר נתניהו את עמדתו. בליכוד מייחסים את הרוגע היחסי לכך שלאף אחד מהשרים שהשתתפו בישיבה אין את היכולת להשפיע על מהלך העניינים כמו לנתניהו, שאגב, לא השתתף בישיבה בשל שהות בחו"ל. 

  

התנתקות כלכלית?

 

השרה לבני אמרה בדיון כי לדעתה יש ליצור את התנאים להתנתקות כלכלית אך עם השארת אחריות ביטחונית על ישראל: "שלא יווצר מצב שמצד אחד אנחנו יוצאים אך עדיין נתפסים כאחראים למצב הכלכלי. הדרך צריכה להיות קביעת מסגרת שתסיר מאיתנו את האחריות הכלכלית ותשאיר רק את האחריות הביטחונית".

 

לדברי השרה, המשפט הבינלאומי מכיר או בכיבוש, או במדינה ריבונית ולכן צריך ליצור מצב שתיווצר התנתקות מלאה "כדי שלא ניתפס כאחראים".

 

ראש הממשלה התנגד לאפשרות של התנתקות כלכלית בד בבד עם התנתקות ביטחונית ואמר: "לא ניתן יהיה להתנתק כלכלית מייד. העובדים הפלסטינים ימשיכו לעבוד בישראל בשלב הראשון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
השר שלום. נגד נסיגה
צילום: איי פי
צילום: באובאו
שרון. יש תמיכה?
צילום: באובאו
צילום: דודו פריד
נוה. נגד התנתקות, אבל בצורה מתונה
צילום: דודו פריד
מומלצים