שתף קטע נבחר

 

נסגר אתר שיתוף קבצים ישראלי

פנייה של מיקרוסופט העולמית הביאה לסגירת klite.co.il, אתר ישראלי המפרסם קישורים לסרטים, סדרות טלוויזיה ותוכנות פיראטיות ברשת "קאזה". מוקדם יותר החודש סגרה משטרת שוויץ את ShareReactor.com. האם קישורים לקבצים פיראטיים מפרים את החוק?

אתר שיתוף הקבצים הישראלי klite.co.il, שאיפשר לגולשיו להוריד קבצים מרשת שיתוף הקבצים "קאזה", נסגר בסוף השבוע בעקבות פנייה של מיקרוסופט לאנשי החברה המארחת את האתר בשרתי האינטרנט שלה.

 

"לידי מיקרוסופט הגיע מידע לפיו אתר האינטרנט מציע עותקים בלתי מורשים של תוכנות מיקרוסופט", נכתב במכתב שנשלח ממנהלת מיקרוסופט ברדמונד ב-25 במרץ, 2003. בין התוכנות המוזכרות במכתב: Age of Empires II, FreeLancer, Flight Simulator 2004, מערכת ההפעלה העתידית לונגהורן, Windows XP ועוד. בעקבות קבלת הפנייה, אנשי החברה המארחת את klite.co.il לא חשבו פעמיים וסגרו את האתר.

 

"לא ברור מה לא חוקי"

 

מוקדם יותר החודש סגרה משטרת שוויץ את ShareReactor.com, אולי האתר הפופולרי מסוגו, שהפנה לקבצים ברשת eDonkey. המשטרה, שפעלה בעקבות תלונות של תאגידים הוליוודיים, החרימה את השרתים בהם אוחסן האתר בשל "חשד להפרת זכויות יוצרים", על אף שלא הכיל תכנים פיראטיים. "ShareReactor.com, כמו האתר שלנו, הוא אינדקס המפנה לקבצים ברשתות שיתוף קבצים - שרתי האתרים לא כללו קבצים בלתי חוקיים, כך שלא ברור לי מה לא חוקי כאן", אומר יצחק אברהם, מנהל klite.co.il.

 

שישה אתרים ישראלים נוספים מפנים לתכנים ברשתות שיתוף קבצים. אתרים אלה מאפשרים לגולשים לדעת על תכנים חדשים הנוספים ברשתות השונות - קאזה, eDonkey, Overnet, Bit Torrent ואחרות. כמו כן, האתרים מספקים קישורים המקלים על חיפוש התכנים ברשתות שיתוף הקבצים. במלים אחרות, לא מדובר בקישורים ישירים לקבצים אלא באוטומציה של תהליך החיפוש - גולש שקורא על סרט, שיר או תוכנה מעניינת יכול ללחוץ על קישור באתר וחיפוש הקובץ יתבצע בתוכנה באופן אוטומטי. תנאי בסיסי לכך הוא, כמובן, שימוש בתוכנת שיתוף הקבצים בה תומך האתר.

 

אפקט Sharereactor

 

שירות נוסף אותו מספקים אתרים כמו Sharereactor זה בדיקת מהימנות הקבצים - האתרים מפנים רק לקבצים שלמים ובאיכות טובה - תנאי חשוב ברשתות השיתוף שורצות הווירוסים. הנה רשימה חלקית של התכנים הזמינים להורדה דרך אתרי השיתוף הישראלים: פרקי כוכב נולד 2, האקדמיה לצחוק, מ.ק.22, משפחת סימפסון, הסרטים סקובי דו 2, סימה ועקנין מכשפה וגוטיקה, המשחק Far Cry ועוד רבים אחרים.

 

בעקבות סגירת ShareReactor.com נסגרו מספר אתרי שיתוף קטנים יותר, בהם jigle.com ואתרים אחרים הודיעו כי לא ירשו עוד לפרסם קישורים לרשתות שיתוף קבצים, תופעה שזכתה לכינוי "אפקט Sharereactor".

 

אליס? מי זו אליס?

 

לא מדובר בפנייה הראשונה לאתרי שיתוף הקבצים בישראל בעניין זה. בחודש דצמבר, 2003, קיבלו מספר אתרי שיתוף קבצים מכתב מ"א.ל.י.ס" (אגודה להגנת יצירות סינמטוגרפיות), המייצגת את חברות ההפצה בישראל ואולפני הסרטים הגדולים בארה"ב.

 

"נודע כי הינך מפרסם מודעה ברשת האינטרנט שבה אתה מציע להוריד סרטי קולנוע, ו/או תרגומים, ו/ או עטיפות לסרטי קולנוע אותם אתה מוריד ו/או מקליט, בין מהאינטרנט ובין ממקור מפר אחר וזאת בתקליטורי DIVX ו/או VCD", על פי הלשון הייחודית של המכתב, המשלבת חדש וישן.

 

"לידיעתך בכך הפרת שורה של חוקים אשר מטרתם להגן על הקניין הרוחני של בעלות הזכויות, כולל חוק ופקודת זכות יוצרים, פקודת סימני מסחר, חוק עוולות מסחריות ועוד...זאת ועוד, על פי ס' 3 א' לפקודה, רשאיות א.ל.י.ס בע''מ והחברות המיוצגות על ידה להגיש נגדכם תביעה אזרחית לפיצוי סטטוטורי המזכה אותן בפיצוי ללא הוכחת נזק, הנע בין 10,000 ש''ח ל-20,000 ש''ח לכל הפרה והפרה...לידיעתך, העונש המירבי במדינת ישראל על הפרת הזכויות יוצרים הינו כיום עד שלוש שנות מאסר ועד מיליון שקל קנס וכרגע מתוקן החוק כך שיוחמרו העונשים".

 

נמעני המכתב נדרשו להפסיק לאלתר את פעילותם ולדאוג למחיקת הקבצים ו/או הקישורים המפירים. "השבנו להם באמצעות עורך דין כי האתר מפנה לתכנים ברשתות שיתוף קבצים אך לא מארח את התכנים בשרתיו ולכן, אינו מפר חוק", אומר אברהם, "בתי המשפט בישראל לא פסקו נגד קישור לתכנים מפרים והחוק אינו מתייחס לעניין זה".

 

פסיקה לא מפותחת

 

הפסיקה באירופה ובארה"ב בעניין חוקיות הקישור לתכנים פיראטים לא מפותחת במיוחד. בית המשפט הפדרלי בארה"ב קבע בעבר כי קישור מאתר האינטרנט של מגזין ההאקרים "2600" להורדת תוכנת DeCSS, העוקפת את המנגנונים האנטי פיראטיים של סרטי DVD, הוא אינו חוקי.

 

"קישורים כשלעצמם לא מפרים את החוק או מסייעים להפר את החוק", אומר עו"ד אביב אילון, המתמחה בדיני אינטרנט ומחשבים, "הניסיון להגדיר קישורים כבלתי חוקיים עלול להמית את האינטרנט. עם זאת, בתי משפט פסקו בעבר נגד קישורים במקרים ספציפיים, למשל, הפסיקה בעניין המגזין 2600. בית המשפט קבע כי במקרה של אתר המקשר לתוכנה שהוכרזה בלתי חוקית, ניתן לראות בקישור הפרה של החוק. אם קיים אתר שכל מטרתו היא להפנות לתכנים פיראטיים, ייתכן שבית המשפט יפסוק נגדו. מצד שני, יש אתרים המקשרים לרוב למידע נורמטיבי אך לעתים רחוקות חוטאים בקישור לתכנים בעייתיים. במקרים כאלה, בית המשפט יפעיל שיקול דעת אם יידרש לעניין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השאלה: האם קישורים לרשתות שיתוף קבצים מפרים את החוק?
מומלצים