שתף קטע נבחר

השרון: ים של פרחים

חופי ים הם לא רק מטקות וקרם שיזוף - הם גם פרחים צבעוניים, צבאים מדלגים ומבצרים עתיקים. ההוכחה נמצאת ממש לא רחוק: בחוף השרון. וגם: אבירים, מוסיקה עתיקה ותיאטרון רחוב בגן אפולוניה

אורך המסלול המלא: כ-7 ק"מ

משך הטיול: מ-4 שעות עד יום שלם

דרגת קושי: בינונית

 

אורך המסלול הקצר: כ-3 ק"מ

משך הטיול: עד חצי יום.

דרגת קושי: קל, מתאים למשפחות

 

ציוד: למסלול המלא שני כלי-רכב, מים, נעלי הליכה, כובע, מפת סימון שבילים השרון ומערב השומרון ומנשאים לפעוטות. רצוי מגדיר צמחים

 

חוף הים בישראל הוא לא רק צעירים שזופים, מטקות וארטיקים - הוא גם טבע, והרבה. עובדה: בגן-לאומי חוף השרון ובגן-לאומי אפולוניה תוכלו לראות פרחי בר מגוונים וצבעוניים, צבאים מדלגים וגם מבצרים עתיקים.

 

איך מגיעים לשם? כדי להגיע לגן-לאומי חוף השרון פונים מכביש החוף (כביש מס' 2) לכיוון המרכז המסחרי שליד קיבוץ שפיים. בכביש הפנימי של המרכז המסחרי פונים צפונה לעבר החנות 'צומת ספרים'. בכיכר הסמוכה לחנות פונים מערבה. הכביש הופך לדרך עפר נוחה המגיעה עד לגדר גן לאומי חוף השרון. כשמגיעים לגדר נוסעים במקביל אליה דרומה עד לרחבת חנייה. הדרך משולטת.

 

כדי ליהנות מהמסלול המלא יש להוריד את הנוסעים ברחבת החנייה, לחזור בשני כלי רכב לכביש החוף ולפנות דרומה לכיוון הרצליה. בצומת כפר-שמריהו פונים מערבה לכיוון הרצליה פיתוח וכשמגיעים לכיכר השנייה פונים צפונה (ימינה) וממשיכים ישר עד לרחבת החנייה של גן-לאומי אפולוניה. כאן נשאיר רכב אחד ונחזור עם השני לגן-לאומי חוף השרון. לתשומת לבכם: מגרש החנייה פתוח רק עד 17:00 בערב, ולכן יש לדאוג להוציא את המכוניות לפני כן.

 

ובחזרה לגן הלאומי: בכניסה ניצבת תיבה ובה דפדפות עם דברי הסבר על הגן ותיאור מסלול הטיול. כ-250 מטר מצפון לשער הכניסה יש שולחנות, ספסלים וברזי מים. לרעבים זה הזמן והמקום לארוחת בוקר. ועכשיו, אחרי שאכלנו ושבענו, אפשר להתחיל.

 

חוף השרון: לצבאים יש בית

 

גן-לאומי חוף השרון כולל את חוף הים ואת רכס הכורכר המערבי של השרון. בנוסף לנוף הים המרהיב שנשקף מהתצפיות, מיוחד הגן במגוון הצמחים שבו הכולל צמחי מדבר לצד צמחים ים-תיכוניים. את פריחת אירוס הארגמן אמנם איחרנו, אך פרחי הבר האחרים הפורחים עכשיו בגן הם פיצוי הולם. ליד הצמחים האופייניים לגן מוצבים שלטים.

 

אילו פרחים נוכל לראות בעונה זו? לצד הרותם המדברי, שנמצא בסוף פריחתו בפרחים לבנים, קטנים וריחניים, נבחין בשום תל-אביב, בסביון יפו ובסביון אביבי. הפריחה הסגולה היא של מקור החסידה הגדול, ולידה נראה חרציות צהובות, פרחי חמציץ, רקפות, פרגים ונוריות אסיה. הקחוון המצוי פורח בעלי כותרת לבנים עם לב צהוב, ואיתו פורחים אלמוות הכסף והתורמוס.

 

אם ראיתם גבעולים ארוכים כמו של חצב ועליהם פרחים סגולים קטנים, זהו בן חצב יקינתוני, הפורח בקבוצות וצובע את סביבתו בסגול. לצדם פורחים גם הפרחים הפחות מוכרים כמו פרסיון גדול, מתנן שעיר ועכנאי שרוע.

 

אחרי שנהנינו מהפריחה נצעד יחדיו בשביל המסומן אדום, הפונה לעבר הים. נעצור לתצפית במרפסת התצפית הדרומית אל הים. נמשיך עד למרפסת התצפית הצפונית, והלאה עד למפגש השבילים עם השביל המסומן בשחור. אם המזל יהיה לצדנו נבחין בצבאים שרשות הטבע והגנים השיבה אל הגן (מפינות חי שונות שבהן הוחזקו בתנאים גרועים) כדי למלא את מקומם של הצבאים אשר חיו כאן בעבר ונכחדו. עתה הגן הוא ביתם החדש.

 

המרינה הורסת את המצוק

 

השביל השחור יוביל אותנו לנקודה הגבוהה בגן ולתצפית למזרח. את מגדל התצפית בנו ילדים מקיבוץ שפיים, אשר אימצו את הגן. נחזור עם השביל השחור עד לקצה הצפוני של הגן. אחר-כך נעזוב את השביל ונצעד בדרך עפר לא מסומנת צפונה מספר מטרים, ועם הוואדי נרד מערבה אל חוף געש.

 

כאן נבחין בסימון שביל ישראל (בצבעים כחול-לבן-כתום). חלק זה בשביל ישראל סומן לאחרונה, והוא עובר מתחת למצוק הכורכר לאורך הים עד לגן-לאומי אפולוניה. נצעד בחוף הים לכיוון דרום. שימו לב! חשוב להקפיד על מרחק בטוח מהמצוק בגלל סכנת הידרדרות.

 

בדרך נוכל להבחין במקומות שבהם התמוטט מצוק הכורכר. התמוטטות המצוק, כמו גם רצועת החוף ההולכת וצרה, הן תוצאה של מיעוט החול המגיע לאיזור בשנים האחרונות, מאז הוקמה המרינה בהרצליה. המרינה מונעת מהחול הנודד להגיע לאיזור שמצפון לה - מה שגורם לנזקים קשים לחוף ולמצוק הכורכר. גם סלעי הגידוד, הסלעים השוכבים בנקודת המפגש בין החול והים, ניזוקים. אלה סלעים שהצומח והחי ש'מתפרנסים' מהם זקוקים לשפל ולגאות שמכסים ומגלים אותם. אלא שמיעוט החול גורם להצפה קבועה של הסלעים ולהכחדת בית גידול מיוחד זה.

 

אפולוניה: האבירים חוזרים

 

תנו לעיניים ולרגליים לנוח ותיהנו מהאוויר וממה שרק לים יש להציע. לאחר כ-4 ק"מ נגיע לרגלי מבצר אפולוניה. השביל המסומן יעלה אתכם לצד אבנים שנפלו מהמבצר אל הגן הלאומי. גם כאן ניתן להבחין בהתמוטטות המצוק ובעקבותיו בהתמוטטות חלק ממבצר אפולוניה. אירגון W.M.S - קרן עולמית לשמירה על אתרי מורשת הנמצאים בסכנה - הכריז על גן-לאומי אפולוניה כעל אחד ממאה אתרים בכל העולם הנמצאים בסכנת הרס.

 

הכניסה לגן-לאומי אפולוניה כרוכה בתשלום. דפדפת שתינתן לכם בכניסה תוביל אתכם למסלול סיור בין שרידי יישובים שהתקיימו כאן במשך 1,300 שנה, החל מהפניקים במאה ה-6 לפני הספירה ועד לממלוכים במאה ה-13. שימו לב לפרחי הבר הפורחים סביבכם. גם כאן נוכל להבחין בסביונים ובחרציות, בפרגים ובנוריות, ובנוסף להם בעדעד רומי, הפורח בכחול, ובשיחי מלוח קיפח. אחר-הצהריים יפתחו פרחי נר הלילה החופי את עלי הכותרת שלהם ויתגלו במלוא יופיים.

 

בחג הפסח חוזרים האבירים אל אפולוניה ומחדשים כאן את חייהם. תיאטרון רחוב יציג את חיי האבירים, מוסיקה עתיקה תנוגן במבצר וסדנאות יצירה (בתשלום) והפעלות שונות יחזירו אתכם לימים רחוקים.

 

כאן מסתיים המסלול המלא שלנו. אם בחרתם במסלול הקצר, דלגו על פרק ההסעות, בקרו בגן-לאומי חוף השרון במסלול הטבעתי על-פי הדפדפת, ובסיום הביקור סעו לגן-לאומי אפולוניה. תיהנו.

 

  • הכותבים: גל אריאלי, פקח השרון, ודינה וינשטיין, פקחית תשתיות הרי יהודה, רשות הטבע והגנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חרציות. אחד מהצהובים של החוף
אפולוניה. מטיילים החל מהמאה ה-6 לפנה"ס
צילום: צביקה טישלר
צילום: צביקה טישלר
אפולוניה. מתמוטטת בעקבות המצוק
צילום: צביקה טישלר
מומלצים