שתף קטע נבחר

בניתוח נדיר שוחזר האגודל לתינוק שנולד עם "אגודל רופף"

20 שנה כבר לא נתקלו במרכז הרפואי "בני ציון" בתינוק חסר אגודל. בניתוח שארך 8 שעות נלקחו עצמות ושרירי האצבע המורה שלו, והושתלו במקומו של האגודל החסר

חלק חשוב במהלך האבולוציה האנושית התרחש כאשר הופיע האגודל, שאיפשר לאבותינו הקדומים להתקדם עוד צעד אחד קדימה בדרך לאנושיות ולציוויליזציה. אולי רק אצבע אחת מתוך חמש – אבל למעשה כזו שאחראית לכמעט חצי (45%) מהתפקוד של כף היד.

 

לפני 11 חודשים נולד בצפון תינוק בעל ארבע אצבעות בלבד וללא אגודל. "כבר לאחר הלידה הבחנו שאין לו אגודל", סיפר ל-ynet אחד מקרובי משפחתו של התינוק, "מייד לקחנו אותו לרופא ושאלנו אותו מה אפשר לעשות". הרופא הסביר למשפחה כי מדובר בבעיה מאוד נדירה, שבמרכז הרפואי בני ציון לא נתקלו בה כבר 20 שנה. על פי הספרות הרפואית, מדובר בבעיה המהווה 1% בלבד מכלל המומים בכירורגיית כף היד. הרופא הציע למשפחה לנתח את הפעוט כאשר יגדל מעט, וההורים הביעו את הסכמתם.

 

גיל קריטי לניתוח

 

הרופאים חיכו שהתינוק יגדל ולא ביצעו את הניתוח מייד כשנולד מאחר ועל הניתוח להיות מבוצע כאשר התינוק הוא בין חצי שנה לשנה וחצי. קריטי לבצע את הניתוח בגיל המדובר, מכיוון בשלב הזה מוחו של התינוק מתפתח, ואם התינוק יגדל ללא אגודל מתפקד, לאחר גיל שנה וחצי הוא כבר לא יוכל לעשות בו שימוש לעולם. הגיל בו נותח התינוק, 11 חודשים, הוא גיל אידיאלי מבחינה רפואית, גם מפני שכף היד היא קטנה מאוד וככל שהתינוק גדל יותר, כך קל יותר מבחינה טכנית לבצע את הניתוח.

 

בניתוח עצמו עשו הרופאים שימוש באחת האצבעות לצורך בניית אגודל חדש. תחילה בוצעה הפרדה של כל המבנים החיוניים (עור, כלי דם ועצבים, גידים ועצם) ולאחר מכן בוצע קיצור של האצבע על ידי כריתת אחת מעצמותיה. בהמשך הועברה האצבע המקוצרת למקומה החדש תוך סיבובה, כך שהיא מוצבת מול יתר אצבעות היד.

 

לצורך השלמת שלב זה של הניתוח היה צורך להפריד גם את כלי הדם מהעצבים. השלב האחרון של הניתוח כלל תפירה מחדש של מתלי העור, כך שנוצר אגודל חדש על כל מרכיביו. האצבע שהועברה תתפקד כאגודל לכל דבר, ותאפשר תפקוד תקין של היד.

 

"הופכים את האצבע המורה לאגודל"

 

לפני שבוע וחצי נכנס הפעוט לחדר הניתוחים במרכז הרפואי "בני ציון" בחיפה, בניהולו של ד"ר אוריאל דרייפוס. הכירורג המומחה לכף היד, ד"ר שאול גולדשטיין, ניתח את הפעוט במשך 8 שעות. גולדשטיין הסביר ל-ynet על התהליך הרפואי: "הבעיה היא שהתינוק נולד בלי אגודל תפקודי. כלומר יש לו שם איזושהי רקמה שהיא כלל לא תפקודית – אין בה שרירים או עצמות ורק מעט עצבים. כל חמש האצבעות חשובות, אבל אם אתה מחלק את זה באחוזים, האגודל שווה ל-45% מהתפקוד של היד. זה אחוז לא מבוטל. בלי אגודל אתה לא יכול לתפקד ולא יכול לאכול".

 

"מה שעושים בניתוח", אמר ד"ר גולדשטיין, "לוקחים את האצבע המורה (הראשונה), והופכים אותה לאגודל. היות שהאצבע מורכבת משלושה גלילים (עצמות) ושלושה מפרקים, ולאגודל בעצמו יש שני גלילים ושני מפרקים, לוקחים את האצבע המורה, מקצרים אותה, מקטינים את מספר הגלילים, מקטינים את העצם ומעבירים אותה למקום שבו היה אמור להיות האגודל. צריך לסובב אותה גם מבחינת הכיוון ולשים אותה במקום שהיה אמור להיות האגודל. מבחינה אסתטית, כשהתינוק יגדל, זה ייראה כמו אגודל רגיל. אולי קצת רזה יותר מאגודל רגיל".

 

לאחר שלושה ימי התאוששות במרכז הרפואי שוחרר התינוק לביתו. כעת צפויים לו כמה חודשים של ריפוי בעיסוק, עד לתפקוד מלא של היד. התינוק נמצא כעת בביקורת שבועית אצל הרופא, והוא צופה לו החלמה מלאה ותפקוד רגיל של האגודל בחייו הבוגרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האגודל לפני שחזורו
האגודל לאחר ניתוח השחזור
מומלצים