שתף קטע נבחר

בשמאל תוקפים: משאל בליכוד - מהלך אנטי דמוקרטי

"לא ייתכן שנושא כה קריטי יוכרע בקרב מתפקדי הליכוד בלבד", טוען ח"כ וילן ממרצ. רן כהן: "הפייגלינים והדודי אפלים יכריעו?" ח"כ הרצוג: "שיערוך משאל עם על הרעב והעוני". גם השותפות הקואליציוניות מסתייגות מקיום המשאל, וכך גם שר המשפטים. פרופ' אריאן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה: "הכנסת צריכה להחליט". פרופ' ברזילי: "טיוטת כתב האישום משפיעה, אולי זה ניסיון לרדת מהעץ"

"מה שעושים זה לא משאל עם, אלא סקר בין חברי הליכוד", כך אומר פרופ' אשר אריאן, מהמכון הישראלי לדמוקרטיה, בתגובה ליוזמת ראש הממשלה לשאול את מתפקדי הליכוד לדעתם בעניין תוכנית ההתנתקות.      

 

פרופ' אריאן מוסיף כי גם אילו היה מדובר במשאל עם אמיתי, הוא היה מתנגד לו. "אנחנו בחרנו בשיטה פרלמנטרית, והכנסת היא זו שצריכה להחליט. אם לא מרוצים מהחלטות הפרלמנט, יש לפעול להחליפו". עמדה דומה לזו של אריאן השמיע בעבר גם שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, שהביע התנגדות לעיקרון משאל העם כדרך לקבלת הכרעות.   

 

בתנועה לאיכות השלטון אומרים כי אין בעיה משפטית בעריכת משאל בקרב מתפקדי הליכוד בלבד, וכי מדובר בעניין פוליטי פנימי של המפלגה. גורמים משפטיים מזכירים כי ממילא אין למשאל תוקף מחייב, ולכן אין כל בעיה לקיימו.   

 

גם פרופ' גד ברזילי, מומחה לפוליטיקה ומשפט בפקולטה למדעי המדינה באוניברסיטת תל-אביב, אינו רואה בעיה מיוחדת עם עריכת המשאל בקרב מתפקדי הליכוד בלבד: "מדובר בניסיון להקנות לגיטימציה לתוכנית, כנראה - לאחר שמעמדו של שרון נחלש בגלל טיוטת כתב האישום. אני מקווה שהוא לא עושה זאת רק כדי לרדת מן העץ".

 

ד"ר דנה אריאלי-הורוביץ: "משאל הוא כלי הכרעה, שמשמש דמוקרטיות במצבים בהם אמורה להתקבל החלטה לגבי סוגיה שנויה במחלוקת. הטענה שאין יכולת לקיים משאל עם כללי בגלל המורכבות הפרוצדורלית היא לא טענה רצינית. אם שרון היה רוצה לערוך משאל עם, הוא בוודאי היה מצליח לסדר את המסגרת הנכונה, ברמה החקיקתית והפרוצדורלית. לכן, מתקבל הרושם שקריאתו לערוך משאל אך ורק בקרב חברי מפלגתו היא קריאה שעומד מאחוריה נסיון ל'ספין' תקשורתי".

 

"מהלך מסוכן ואנטי דמוקרטי"

 

בליכוד הביעו שביעות רצון רבה נוכח החלטתו של ראש הממשלה להביא את הסוגייה להכרעת המתפקדים. השותפות הקואליציונית, כצפוי, מתלהבות פחות. באיחוד הלאומי סבורים ש"ההכרעות צריכות להתקבל בשולחן הממשלה ולא במפלגה זו או אחרת", אך מעריכים שמתפקדי הליכוד לא יאשרו את התוכנית.     

 

בכירים במפד"ל אומרים כי "הבחירה שתעמוד בפני מתפקדי הליכוד תהיה בין ממשלה יהודית לאומית, לבין ממשלה חילונית שמאלנית. מתפקדי הליכוד יצטרכו לעשות חשבון נפש ולחשוב טוב גם על התוכנית, אבל גם על ההשלכות הפוליטיות שנגזרות ממנה. סביר להניח, שרוב גדול של מתפקדי הליכוד יעדיף לשמר את הממשלה הנוכחית על פני הקמת ממשלה שבה שמעון פרס מוביל את מדיניות החוץ, וטומי לפיד מגשים את חלום המהפכה האזרחית שלו".

 

באופוזיציה זועמים על הכוונה לערוך משאל בליכוד בלבד. ח"כ אבשלום וילן ממרצ: "התוכנית הזו מצביעה על חששו של שרון מההתפתחות בחקירה נגדו. מהלך זה הינו מסוכן ואנטי דמוקרטי. לא ייתכן שנושא חשוב וקריטי כמו ההתנתקות יוכרע בקרב מתפקדי הליכוד ולא בכנסת ובממשלה".

 

חברו של וילן לסיעה, ח"כ רן כהן: "המחשבה שהדודי אפלים והפייגלנים ישפיעו על דרכה המדינית ועל עתידה של ישראל מצמררת ומטילה אימה. מאסנו בכל נאומי שרון למעט נאום התפטרותו, שיפטור את ישראל משלטונו הרע".

 

מצליף סיעת העבודה בכנסת, ח"כ יצחק הרצוג: "חבל שראש הממשלה לא מקיים משאל עם על התוכנית הכלכלית והחברתית הכושלת שלו ושל הממשלה, ועל הגידול המפחיד של הרעב והעוני במדינת ישראל".

 

במטה הבנות ז'נווה אומרים כי "חברי הליכוד אינם מעל כלל אזרחי המדינה. מובנת הימנעותו של שרון להביא את תוכניתו להכרעת כלל הציבור בישראל, מכיוון שהוא יודע היטב שהציבור היה מורה לו לעשות משא ומתן ולצאת מעזה בהסכם ולא באופן חד צדדי".

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, טלי יצחקי וטל רוזנר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי אף פי
שואל את המתפקדים. שרון
צילום: איי אף פי
צילום: ישראל סאן
להחליט בשולחן הממשלה. ליברמן
צילום: ישראל סאן
צילום: ג'רמי פלדמן
"הפייגלינים והדודי אפלים". רן כהן
צילום: ג'רמי פלדמן
צילום: אלכס קולומויסקי
מתנגד למשאלים. לפיד
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים