שתף קטע נבחר

איך לעבור את ליל הסדר בשלום?

פסח הוא חג מסוכן לשומרי הדיאטה, אך הוא טומן בחובו גם קשיי עיכול כמו עצירות, גזים ובעיות נוספות. הטיפים הבאים יעזרו לכם לבחור את המזונות המתאימים בחג, לשמור על הדיאטה וגם - להרגיש טוב

פסח הוא חג משמין, המהווה איום קלורי לשומרי משקל. אלא שפרט לעובדה המוכרת היטב לכולנו, רבים שוכחים גם את מגוון תופעות מערכת העיכול, מעצירות ועד גזים, דרך כאבי בטן ובעיות נוספות. למרות המזון הכשר לפסח, אליו המעיים טרם הצליחו להתרגל, ניתן יש כמה דרכים שיסייעו לכם לעבור את החג בשלום.

 

ארוחות חג הפסח והמזונות הנאכלים בו הם עתירי שומן וקלוריות. כדאי שלא לנסות ולרדת במשקל במהלך החג, אלא לשמור עליו ולהנות ממטעמי החג. ניתן לאזן את מבול הקלוריות בקיזוז קל בקינוחים, במשקאות מתוקים ובמזון המטוגן.

 

לפני הסדר

 

כדי להשאיר מקום לארוחת החג, ניתן לקצץ מעט בארוחות במשך היום עד לליל הסדר. אפשר להתחיל את הבוקר עם שתי פרוסות לחם קל עם 2 כפות גבינה 5% וירקות. בצהריים, איכלו 2 פרוסות לחם קל עם חצי קופסת טונה במים וירקות.

 

אשר לאופן הבישול, אותו כלל תופס, כבכל השנה: העדיפו גריל, אפייה בתנור, טיגון במחבת טפלון ללא שמן או בישול במים על פני בישול בשמן רגיל המעתיר מאות קלוריות על המזון, שלא לצורך.

 

להכנת גפילטע פיש כדאי לבחור בדג שאינו שמן. מומלץ לבחור בקרפיון צעיר ולאכול מנה אחת. בקציצת דג יש 75-100 קלוריות.

 

שימו לב למרק העוף התמים לכאורה: שתי כופתאות קטנות של קניידלעך שוות ערך ל-100 קלוריות. כמנה עיקרית כדאי לבחור בעוף צלוי או צלי הודו, מנה המכילה כ- 250 קלוריות.

 

כתוספת של פחמימות עדיף לבחור באלו ללא טיגון כגון תפוח אדמה בתנור או כוס אורז. תוספת כזו מכילה כ- 70-100 קלוריות. כדאי להכין תוספת של סלט טרי או ירקות מבושלים מכל סוג. ערכם הקלורי של הירקות נמוך והם מקנים תחושת שובע ומסייעים לעיכול. לקינוח מומלץ סלט מפירות העונה או לפתן מפירות יבשים, המסייעים למערכת העיכול.

 

תרומת הקלוריות הגדולה מכולן, מגיעה דווקא מהמשקאות הקלים או החריפים. כמות הקלוריות כאן מגיעה לכמה מאות. מומלץ להרבות בשתיית מים, להעדיף משקאות דאייט, ולהסתפק בכוס יין אחת השווה לכ-140 קלוריות.

 

זהירות: מצות

 

המצה עשויה קמח לבן ולכן זמן שהותה בקיבה הוא ארוך וגורם לתסיסה. פעולת התסיסה גורמת לגזים ולתופעות לוואי נוספות. בנוסף, חסרים תאית וסיבים במצה, כל אלו תורמים לעצירויות בתקופת החג.

 

את תופעות הלוואי הנגרמות מאכילת המצות ניתן לשפר ואף למנוע לחלוטין על-ידי אכילה נכונה:
  • הקפידו על אכילה מרובה של ירקות ופירות .
  • הוסיפו שמן זית לסלט הירקות.
  • העדיפו מצות מקמח העשוי מחיטה מלאה כגון שיפון, שיבולת שועל המכילות יותר סיבים ומאפשרות פעולת מעיים טובה יותר.
  • איכלו לאט וללעוס היטב את האוכל.
  • עדיף לאכול לחמניות מקמח מצה מאשר מצה מקורית.
  • הרבו באכילת שקדים ואגוזים המקלים על העיכול.
  • שתו מיץ סלק או חמיצת סלק המסייעים אף הם לעיכול טוב יותר.
  • כדאי לשתות בבוקר כוס מיץ תפוזים טריים עם שתי כפיות שמן זית.
  • זיכרו שהליכה מרובה, ופעילות גופנית משפרים את פעולת המעיים ומונעים גזים ועצירויות.
  • אם בכל זאת העצירות לא מרפה, אפשר לנסות חליטת שזיפים, או טבליות טבעיות המקלות על העצירות.

 

ייעוץ מקצועי: נאווה שלו, דיאטנית קלינית ב"הרצליה מדיקל סנטר" ורלי אבל, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה ב"שרותי בריאות כללית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
מצות. עדיף לחמניות לפסח
צילום: לע"מ
קולה. מאות קלוריות בארוחה אחת
ד"ר רק שאלה
מומלצים