מיקרוסופט וסאן הגיעו להסדר
אחת המתחרות המרות של מיקרוסופט מרימה דגל לבן. מיקרוסופט תשלם לסאן 1.6 מיליארד דולר כדי ליישב את סכסוך הפטנטים וההגבלים העסקיים עם החברה ותמשיך להפיץ גירסה משלה לג'אווה. שתי החברות ישתפו פעולה מול האויב המשותף: לינוקס
החברות סאן ומיקרוסופט הכריזו ביום ו' על סיום המאבק ההיסטורי ביניהן, במסגרת הסדר שעשוי להשפיע באופן דרמטי על עתיד תעשיית המחשבים.
שתי החברות הודיעו בסוף השבוע כי חתמו על הסכם לשיתוף פעולה ל-10 שנים, במהלכן לא יתבעו זו את זו וישפרו את ההתאמה בין מערכת ההפעלה Windows של מיקרוסופט לטכנולוגיית הג'אווה של סאן וישלמו תמלוגים לשימוש בטכנולוגיה המתחרה. מיקרוסופט תשלם לחברת סאן 1.6 מיליארד דולר כדי ליישב את סכסוך הפטנטים וההגבלים העסקיים עם החברה.
"ההסכם הזה הוא הישג חשוב הן לסאן והן ללקוחות מיקרוסופט", אמר סקוט מקנילי, יו"ר ומנכ"ל סאן, חברה המפתחת שרתים ותוכנות שרתים. סטיב באלמר, מנכ"ל מיקרוסופט, הוסיף כי סאן ומיקרוסופט ימשיכו להיות מתחרות מרות, בעוד החוזה "יוצר בסיס חדש לשיתוף פעולה ממנו ירוויחו צרכני שתי החברות".
הכל התחיל במשחק גולף
מקינלי הסביר כי האינטרס של לקוחות סאן חייב סיום העימות ההיסטורי עם מיקרוסופט, במטרה לאפשר למוצרי סאן לפעול טוב יותר עם אלה של מיקרוסופט. הוא אף גילה כי הזמין את באלמר למשחק גולף לפני כשנה, והתוצאה הייתה שיחות שנמשכו שנה, בסיומן נחתם ההסכם.
סאן הייתה אחת המתחרות המרות ביותר של מיקרוסופט וקראה תגר על הדומיננטיות של החברה בתחום המיחשוב והתוכנה. עם זאת, החברה נקלעה למשבר עסקי מאז התנפצות בועת הדוט קום. במקביל להכרזה על ההסכם עם מיקרוסופט, סאן הכריזה על רבעון עם הכנסות קטנות מהצפוי וגל חדש של פיטורים במהלכם יפרדו מהחברה 3300 עובדים.
סאן תובעת את מיקרוסופט
סאן הפכה למתחרה קשה של מיקרוסופט לאחר שפיתחה בשנות ה-90 את שפת התכנות ג'אווה, אשר בהמשך הפכה לבסיס לסביבת J2EE, המתחרה ביוזמת הדוט נט של מיקרוסופט. כמו כן, החברה פיתחה את חבילת היישומים המשרדית סטאר אופיס אשר מופצת גם בגירסת קוד פתוח בשם "אופן אופיס". שתי החבילות האלה מתחרות באופיס של מיקרוסופט, עד כה בהצלחה מועטה.
לאחר שמיקרוסופט יישבה ב-2002 את התביעה שהגיש נגדה הממשל האמריקני בגין הפרת חוקי ההגבלים העסקיים, סאן תבעה את מיקרוסופט בסך מיליארד דולר. סאן האשימה את מיקרוסופט בפגיעה בעסקיה ובפיתוח גירסה מתחרה של תוכנת הג'אווה עבור מיקרוסופט, תוך הפרת ההסכם ביניהן. על אף ששתי החברות הגיעו להסדר בעניין זה, הן שוב נפגשו בבית המשפט מאחר ומיקרוסופט הודיעה כי תפסיק לשלב את תוכנת הג'אווה במערכת ההפעלה Windows וכי לקוחות המעוניינים להשתמש ביישומים ובדפי אינטרנט התומכים בג'אווה ייאלצו להוריד את תוכנת ה-JVM מהאינטרנט.
ביוני, 2003, קבע בית המשפט לערעורים בארה"ב כי לא הוכח הקשר בין שילוב תוכנת הג'אווה ב-Windows XP ליתרון אפשרי של מיקרוסופט בשוק שירותי הרשת וביטל פסיקה קודמת המחייבת את החברה לשלב את ג'אווה במערכת ההפעלה. סאן המשיכה להאבק במיקרוסופט ועודדה את האיחוד האירופי להחמיר עם מיקרוסופט. בחודש שעבר הודיעה נציבות האיחוד האירופי כי תטיל על מיקרוסופט קנס בשיעור של יותר מ-600 מיליון דולר, בעקבות חקירה שנמשכה ארבע שנים, בחשד לניצול לרעה של המונופול של מיקרוסופט בתחום מערכות ההפעלה
עירוי מזומנים לסאן
במסגרת ההסדר האחרון, מיקרוסופט תשלם לסאן 700 מיליון דולר כדי ליישב את משפט ההגבלים העסקיים נגדה, שאמור היה להתחיל בינואר, 2006, ו-900 מיליון דולרים כדי ליישב טענות של סאן על הפרת פטנטים של מיקרוסופט בתום הג'אווה. סאן ומיקרוסופט ישלמו זו לזו תמלוגים על שימוש בטכנולוגיות מתחרות, כאשר מיקרוסופט תעביר את התשלום הראשון בסך 350 מיליון דולר.
על פי ההסדר החדש, מיקרוסופט תוכל להמשיך לשווק את הגירסה שלה לג'אווה, בשם Microsoft Java Virtual Machine. שתי החברות הסכימו עקרונית לשתף פעולה זו עם זו בפיתוח טכנולוגיות של "ניהול זהויות", המאפשרות לגולשים להזדהות באתרי מסחר רבים עם שם משתמש וסיסמה אחידים. ההסכמה הזו מעקרת את התחרות בין החברות גם בתחום זה, שצפוי לגדול דרמטית בשנים הקרובות, על פי הערכות.
שתי החברות ציינו כי אין להן תוכניות לשלב בין סביבות התכנות J2EE והדוט נט של מיקרוסופט, אך אמרו כי בכוונתו לוודא כי הטכנולוגיות שלהן יפעלו טוב יותר זו עם זו. סאן אף מתכוונת להתחיל לשווק שרתים התומכים במערכת ההפעלה Windows. מומחים הסבירו כי ההסדר יאפשר לחברה לפנות לעסקים המשתמשים ב-Windows ולהרחיב את מעגל לקוחותיה.
האויב המשותף: לינוקס
סאן ומיקרוסופט מתמודדות עם תחרות משותפות מצד לינוקס, מערכת ההפעלה המבוססת על קוד פתוח, בשוק תוכנות השרתים. חברות וארגונים רבים בוחרים בלינוקס כתחליף זול לתוכנות של סאן ומיקרוסופט. "לסאן ולמיקרוסופט יש אויב משותף: לינוקס", אומר רוב אנדרלה, אנליסט ראשי בחברת המחקר אנדרלה, "הן רואות זו את זו פחות כמתחרות ויותר כשותפות הניצבות מול איום משותף".
במסגרת ההסדר, סאן תוכל להציע ללקוחות החושבים לעבור ללינוקס סיבה להישאר עם המערכות של סאן ומיקרוסופט, על פי הערכות המומחים.
מיקרוסופט מסירה מכשולים משפטיים מדרכה
ההסדר מעניק לסאן עירוי מזומנים בסך 1.6 מיליארד דולר במחיר זעום יחסית ל-53 מיליארד הדולרים בקופת מיקרוסופט, ומסיר עבור החברה את אחד המכשולים המשפטיים האחרונים שעמדו בדרכה בארה"ב ובכלל. מאז ההסדר עם משרד המשפטים האמריקני, מיקרוסופט שילמה 1.6 מיליארד דולר כדי ליישב משפטים שהתנהלו נגדה ב-10 מדינות. בחודש מאי, 2003, מיקרוסופט הסכימה לשלם 750 מיליון דולר כדי להסדיר תביעה שהגישה נגדה נטסקייפ, כיום חלק מ-AOL טיים וורנר, עקב התנהלותה בשוק הדפדפנים. גם מיקרוסופט ו-AOL הכריזו אז כי ישתפו פעולה.