שתף קטע נבחר

 

ארה"ב נלחמת בצ'יפס אחרי שהתגלה שהוא מסרטן

בעקבות הגילוי כי צ'יפס מכיל חומר מסרטן, בקליפורניה נמצא כעת בהליכי חקיקה מתקדמים חוק שיחייב מסעדות להזהיר את לקוחותיהן שהצ'יפס מסרטן. עורכי-דין אמריקנים דורשים: את האזהרה יש לפרסם כמו על חפיסות הסיגריות

ארה"ב הכריזה מלחמה על הצ'יפס. הסיבה: הוכח שהוא לא רק משמין, אלא גם מסרטן. מסיבה זאת הוגשו באחרונה תביעות נגד מסעדות בדרישה שיצרפו לכל מנת צ'יפס אזהרה, בדומה לאזהרות המודפסות על חפיסות הסיגריות.

 

לפני כשנתיים גילו מדענים שבדים כי טוגנים מכילים אקרילמיד. חומר כימי זה הוכרז כמסרטן כבר ב-1990, זמן רב לפני שהוכח כי הוא נמצא גם במזון.

 

בעקבות התגלית של המדענים השבדים החלו רשויות הבריאות בעולם להתחבט כיצד להזהיר את הציבור מסכנות הצ'יפס בלי לגרום לפאניקה – בעיקר משום שנמצא כי האקרילאמיד נמצא במאות דברי מזון אחרים: החל מלחם וכלה בשקדים וקפה. על-פי הערכות שונות, החומר המסרטן הזה נמצא בכ-40% מהמזונות שאנו צורכים. עם זאת הוא נמצא בכמות גדולה במיוחד במזונות המכילים עמילן – כגון צ'יפס – אשר עברו חימום בטמפרטורות גבוהות (ואין זה משנה אם מדובר בטיגון, באפייה או בבישול. עצם הטמפרטורות הגבוהות גורמות להיווצרות החומר המסרטן).

 

את הצעד מרחיק הלכת ביותר נקטה מדינת קליפורניה, שם נמצא בימים אלה בהליכי חקיקה מתקדמים חוק אשר יחייב מזללות ומסעדות למזון מהיר להזהיר את לקוחותיהם כי טוגנים מכילים קרצינוגנים (חומרים מחוללי סרטן). במקביל הוגשו תביעות רבות נגד מסעדות למזון מהיר – ובהן "מקדונלד'ס", "ברגר קינג", "קנטאקי פרייד צ'יקן" ו"ונדי'ס" – שיפרסמו אזהרות מפני סכנות האקרילמיד.

 

"אתה מכיר את קופסאות הקרטון שבהן מגישים צ'יפס ב'מק'דונלדס'? מבחינתי האזהרה צריכה להיכתב באותיות גדולות ממש על הקרטון", אמר אתמול רפאל מצגר, עורך-דין מקליפורניה, התובע את "מקדונלד'ס" ואת "ברגר קינג". תביעתו נידונה כעת בבית-המשפט העליון של קליפורניה.

 

השאלה שעליה אין לפי שעה תשובה היא מדוע מנוהלת המערכה דווקא נגד הצ'יפס הפופולרי, שכן – כפי שכבר צוין – החומר המסרטן הזה מצוי בשורה ארוכה של מוצרי מזון. ראוי לציין כי אמריקני זולל בממוצע 13 ק"ג צ'יפס בשנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצ'יפס כסיגריות. קליפורניה
ד"ר רק שאלה
מומלצים