שתף קטע נבחר

מדריך: מתי עקרת בית צריכה לשלם ביטוח לאומי

האם אשה שאינה עובדת ובעלה חי בחו"ל צריכה לשלם לביטוח לאומי? האם עקרת בית צריכה לשלם מסים על הכנסות מנכס עסקי? ואילו חובות חלים על מורה שיצאה לפנסיה ומלמדת שיעורים פרטיים בבית? מדריך לעקרת הבית

המונח "עקרת בית" נשמע אולי כלקוח משנות ה-50, אבל גם בישראל 2004 יש לא מעט נשים, שאינן עובדות מחוץ לבית, ושעיקר עיסוקן הוא עבודה במשק הבית. לעקרות בית אין אמנם הכנסה מעבודה, אך לעתים יש להן הכנסות אחרות, כמו פנסיה או שכר דירה, ויש גם עקרות בית שנותנות שירותים מהבית, כמו הוראה פרטית. להכנסות אלה יש השלכה על זכויותיהן וחובותיהן של עקרות הבית ברשויות המס ובמוסד לביטוח לאומי.

 

רו"ח אורנה צח (גלרט), יו"ר ועדת הקשר של לשכת רו"ח עם המוסד לביטוח לאומי, משיבה על חלק מהשאלות הנפוצות לגבי זכויותיה וחובותיה של עקרת הבית כלפי רשויות המדינה.

 

צח (גלרט) מציינת, כי היחסים של עקרת הבית עם הרשויות הן סוגיה מורכבת. לחלק מהרשויות אין כלל הגדרה לעקרת בית (למשל, מע"מ) ולאחרות יש הגדרות שונות. בשל מורכבות הנושא היא ממליצה לכל עקרת בית, שרוצה לדעת מהן זכויותיה וחובותיה, לפנות לרואה חשבון ולקבל ייעוץ פרטני.

 

בעלי עובד שכיר ואני עקרת בית, המגדלת את הילדים. האם אני חייבת לשלם דמי ביטוח לאומי או ביטוח בריאות?

 

כל עוד את עקרת בית, הנשואה לתושב ישראל, אינך עובדת שכירה ואינך עובדת עצמאית (לפי ההגדרה בחוק הביטוח הלאומי), את פטורה מלשלם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. ייתכן שבעתיד תחויבי לשלם דמי ביטוח בריאות בשיעור מינימום, בהתאם לסעיף בחוק, שטרם הוחל בגבייתו.

 

בעלי ואני פרודים כבר מספר שנים ובעלי חי בחו"ל. אמרו לי, שכעקרת בית שאינה עובדת אני פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות. האם זה נכון?

 

כל עוד בעלך נחשב בביטוח לאומי תושב ישראל, חובת תשלום דמי הביטוח הלאומי ודמי ביטוח הבריאות חלה עליו. ברגע שבעלך ייחשב על-ידי ביטוח לאומי כמי שאינו תושב ישראל, תחויבי את בתשלומים האמורים על כל הכנסותייך (למשל, הכנסות משכר דירה, תמלוגים, פנסיה) בהתאם לחוקים ולתקנות, ולא תיחשבי יותר לעקרת בית" במוסד לביטוח לאומי לעניין תשלומי דמי הביטוח.

 

אם אין לך הכנסות, תשלמי את סכום המינימום, שעומד כיום על 132 שקל בחודש. כללים אלה נכונים רטרואקטיבית מהיום שבו הוחלט במוסד לביטוח לאומי שבעלך אינו תושב ישראל.

 

אני גרושה, איני עובדת ונפגעתי בתאונה. האם הביטוח הלאומי ישלם לי דמי תאונה?

 

מבוטחת לדמי תאונה היא כל אשה תושבת ישראל מגיל 18 עד גיל פרישה (כיום גיל 60). לצורך דמי תאונה בלבד, המונח עקרת בית, המצוי בתקנות הביטוח הלאומי, מתאר את האופן שבו ניתן לקבוע את אי הכושר לתפקד: האם על-פי היכולת לבצע עבודות משק בית, או לפי היכולת לתפקד כעובדת, הצורך להתאשפז בבית חולים או הצורך להיות מרותקים לבית (למבוטחים אחרים). בהתאם לאי הכושר לתפקד ייקבע האם את זכאית לדמי תאונה.

 

לצורך בדיקת הזכאות לדמי תאונה ניתן להגדיר כעקרת בית" אשה שאינה עובדת כשכירה או כעצמאית, שעיקר עיסוקה בעבודות משק ביתה.

 

בהגדרה זו נכללות גם גרושות ואלמנות, שעיקר עיסוקן בעבודות משק בית. לא נכללות בהגדרה סטודנטיות, שעיקר עיסוקן הוא הלימודים. לכן, אם חלים עלייך התנאים המזכים בדמי תאונה כעקרת בית, תיבחן השאלה האם את מסוגלת לעבוד בעבודות משק הבית והאם כושר התפקוד שלך נפגע כתוצאה מהתאונה, ובהתאם תהיי זכאית לדמי תאונה מהמוסד לביטוח לאומי.

 

אני בת 60, נכה 100% מלידה, המקבלת קצבת נכות כללית מלאה מהמוסד לביטוח לאומי. אינני עובדת ולא עבדתי. האם מגיעה לי קצבת זקנה?

 

כן. כעקרת בית נכה, שמקבלת בפועל קצבת נכות כללית, תקבלי קצבת זקנה, שלא תפחת מקצבת הנכות.

 

אני עקרת בית נשואה, בת 40. בעלי ואני רכשנו ביחד נכס עסקי, שרשום על שמי. יש לי הכנסות משכר דירה עסקי בלבד. בעלי שכיר ומרוויח 5,000 שקל בחודש ברוטו. האם אני חייבת לשלם מס הכנסה, מס ערך מוסף וביטוח לאומי?

 

המסים ישולמו באופן הבא:

 

מס ערך מוסף - עלייך לפתוח תיק במע"מ, לגבות מע"מ של 17% מלקוחות הנכס העסקי ולהעביר לשלטונות מע"מ (אלא אם השכרת את הנכס לשוכר, שמוכן להעביר את המע"מ עבורך ובמקומך).

 

מס הכנסה - עליכם לפתוח תיק במס הכנסה. למרות שהנכס רשום על שמך, חישוב המס יעשה לפי המס השולי של בעלך, שהכנסותיו מעבודה גבוהות משלך.

 

ביטוח לאומי - למרות שחישוב המס על הנכס העסקי ייערך כאילו הכנסות אלה שייכות לבעלך, אם תמציאי לביטוח לאומי הוכחות שהנכס שייך לך, תהיי פטורה מדמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בהיותך עקרת בית, שאינה עובדת, הנשואה לתושב ישראל.

 

אינני עובדת ולמרות זאת חמותי מגיעה פעם בשבוע לשחק עם הנכדים ולקחת אותם לטייל. האם עלי לפתוח תיק בביטוח לאומי ולשלם ביטוח לאומי עבור חמותי כמעסיקה שלה?

 

לא. הפסיקה מבחינה בין מטפלת קבועה, שעובדת באופן סדיר ומקבלת שכר הולם עבור עבודתה, לבין סבתא, שבאה לעזור ולהיות עם הנכדים להנאת כל הצדדים. אחרי הכל, מדובר בעזרה טבעית בין בני משפחה. גם אם תפתחי תיק ותשלמי את דמי הביטוח כחוק עבור חמותך, הביטוח הלאומי יבחן את המעמד של חמותך על פי הפסיקה בעת שחמותך תתבע גמלה כלשהי מביטוח לאומי. לכל היותר תקבלו את כספכם בחזרה.

 

המסקנה: העסקת קרוב משפחה מחייבת בחינה מראש של המעמד במוסד לביטוח לאומי והתשלום אינו ערובה לזכאות לגמלה.

 

אני נשואה, בת 50, יצאתי לפנסיה מוקדמת ממשרד החינוך. פנו אלי תלמידים בבקשה ללמד אותם בבית שיעורים פרטיים. הכנסתי הצפויה תהיה 2,000 שקל בחודש ואלמד במשך שבוע כ-4 תלמידים, כל שיעור במשך שעה. אמרו לי שאינני צריכה לדווח למוסדות על עבודתי. האם זה נכון?

 

חס וחלילה. עלייך להתייחס לכל רשות בנפרד.

 

מס הכנסה - בהנחה שאין לכם תיק במס הכנסה, אתם חייבים לפתוח תיק במס הכנסה מיד עם תחילת עיסוקך. עלייך להוציא קבלה מיד עם קבלת התקבול מהתלמיד (או לרשום את ההתקבול מייד בספר פדיון יומי, וכמובן, לשמור על כל הקבלות, הקשורות לעסקך).

 

מס ערך מוסף - את נותנת שירות, עיקר הכנסתך היא מפנסיה והכנסתך ממתן השיעורים הפרטיים לא תעלה על 64 אלף שקל בשנה. לפיכך, את רשאית לפתוח תיק במע"מ כעוסקת פטורה, במקום עוסקת מורשה. המשמעות היא שעלייך לדווח למע"מ על הכנסותייך רק פעם בשנה ואת פטורה מגביית המע"מ מהתלמידים והעברתו לרשויות. מכאן, שאת פטורה מחובת הוצאת חשבונית (חשבונית היא מסמך עבור מע"מ וקבלה היא מסמך עבור מס הכנסה).

 

המוסד לביטוח לאומי - את עובדת בהוראה הפרטית פחות מ-12 שעות בשבוע בממוצע וההכנסה הצפויה שלך תהיה נמוכה מ-3,482 שקל בחודש.

 

לכן, אינך מוגדרת בביטוח לאומי כעובדת עצמאית" כל עוד תנאים אלה ממשיכים. אינך חייבת לשלם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות מכיוון שאת עקרת בית נשואה, שאינה שכירה ואינה עובדת עצמאית. ברור גם, שאינך מבוטחת בביטוח נפגעי עבודה בביטוח הלאומי. עליך לפתוח תיק בביטוח לאומי והמוסד יקבע את מעמדך בהתאם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
ביטוח לאומי. מתי מגיע לעקרת הבית?
צילום: שאול גולן
מומלצים