שתף קטע נבחר

למה גברים מרזים מהר יותר מנשים?

איזה תסכול! היא מכרסמת פריכיות, הוא בולע סנדוויץ' – ובכל זאת הכרס שלו 'נמסה' מהר יותר. למה זה קורה? למה גברים מרזים מהר יותר מנשים? בגלל התורשה, בגלל השרירים, בגלל המחזור החודשי, ופשוט בגלל שהם לא מסתובבים הרבה במטבח. על דיאטה בין המינים

ההבדלים בין נשים לגברים הם רבים ומגוונים, וגם כשמגיעים לדיאטה אין אחידות בין המינים. במקרה הזה דווקא לגברים יש יתרון מעורר קנאה: הם ישילו מעליהם את הקילוגרמים המיותרים במהירות גדולה יותר. למה זה כך?

 

לגברים יש יותר שרירים

 

השרירים בנויים מתאים ששורפים אנרגיה בכמות רבה מאוד: הם מבזבזים קלוריות ודורשים חמצן ללא הרף. אם נשווה את השרירים לרקמות אחרות בגוף – כמו שיער, שלצורך צמיחתו דורש מעט מאוד אנרגיה, עצמות, שצריכות מעט קלוריות לבנייתן האיטית, או שומן, ש'יושב' לו בנחת ולא צריך הרבה כדי להמשיך להתקיים – נגלה שתאי השריר הם התאים הפעילים ביותר בגוף.

 

ולכן, ככל שיש יותר שרירים בגוף – כך גם שורפים יותר אנרגיה במשך היום. וזה אפילו אם באותו יום ישבנו במנוחה ולא ביצענו שום פעילות גופנית!

 

חילוף החומרים המהיר שיש לגברים נובע בחלקו מהעובדה שאחוז השרירים בגוף הגבר גבוה יותר. מדובר בתכונה תורשתית – גם גברים שמנים הם בעלי אחוז גבוה יותר של שרירים מאשר נשים.

 

אצל נשים, למרבה הצער, אחוז השומן גבוה יותר. זאת מכיוון שהשומן נחוץ למטרת כניסה להריון וקיום מהלך תקין שלהריון) נשים אנורקטיות או רקדניות שדופות, למשל, שהן בעלות אחוז שומן נמוך מדי, סובלות מבעיות פוריות).

 

לגברים יש שומן בבטן

 

הבדל נוסף בין נשים לגברים, שתורם לקצב שונה של הפחתה במשקל, הוא מיקום תאי השומן, שמעיד בעקיפין על מבנה וגודל תאי השומן האלה.

 

אצל הגברים, תאי השומן ממוקמים באזור הבטן. תאי השומן באזור זה הם גדולים יותר, מעטים יחסית וקל יותר 'לרוקן' אותם מהשומן שבהם.

 

לעומת זאת, נשים רבות מאופיינות בשומן שמתרכז באזור הירכיים. תאי השומן האלה קטנים ורבים מאוד, קשה 'להוציא' מהם את השומן, והדיאטה קשה ואיטית יותר.

 

לכן, למי ששמן באזור הבטן – גם גברים וגם נשים – יש יתרון יחסי במרוץ אחרי הדיאטה.

 

גברים נמצאים פחות במטבח

 

מניסיוני, נראה לי שברוב המקרים גברים מצליחים יותר בתהליך ההרזיה בגלל שיש להם יותר כוח רצון ופחות 'שעות מטבח'.

 

ברוב המקרים שראיתי, כאשר גברים החליטו שאכן ברצונם להפחית ממשקלם, לא עמדו בדרכם מכשולים פסיכולוגיים רבים. הם ייחסו פחות משמעות לפיתויים, והיה להם קל יותר להתמיד באדיקות בתפריט הדיאטה בלי לסטות לצדדים.

 

ייתכן שאחת הסיבות לכך היא שהגברים אינם צריכים לעמוד במטבח שעות במשך היום ולהכין אוכל לכל בני המשפחה. כשסך זמן ההתעסקות באוכל קטן יותר, גם החשיפה לפיתויים קטנה.

 

לגברים אין מחזור חודשי

 

המחזור החודשי הוא אחד המכשולים הרציניים ביותר לדיאטה העומדים בפני הנשים. האם זה מיתוס?האם זה תרוץ? או שמא מדובר במכשול גופני שמפריע מדי חודש למהלך התקין של שמירה על תפריט דיאטה מאוזן?

 

ובכן, נראה שהתשובה לכך שונה מאישה לאישה: יש כאלה שהמחזור החודשי משפיע גם על משקלן, ויש כאלה שלא יחושו בשינוי כלשהו.

 

תסמונת העלייה במשקל בימים שלפני המחזור החודשי (ולא חשוב מאיזו סיבה) מאפיינת נשים רבות, ויש כאלה שסובלות מהתופעה במידה כה רבה, עד שהיא מונעת מהן להפחית ממשקלן.

 

כדוגמה אספר על אישה ששקלה 92 ק"ג ורצתה להפחית במשקלה. בשבועיים הראשונים לדיאטה היא הפחיתה 2 ק"ג. במהלך השבועיים שאחריהם היא התלוננה על חוסר יכולת לשלוט בהתפרצויות בולמוסי האכילה, והעלתה את 2 הק"ג שהפחיתה בחזרה. לאחר מכן שוב ירדה 2 ק"ג, ואחרי שבועיים – שוב עלתה במשקלה. כעבור כמה חודשים של ניסיונות כאלה, שכללו תפריטים מיוחדים שאמורים לעזור בהפחתת בולמוסי האכילה, היא התייאשה וויתרה.

 

ישנן כמה סיבות אפשריות לתופעת העלייה במשקל בימים שלפני המחזור:

 

רעב לפחמימות: אחד מהחומרים שמשפיעים על מרכז הרעב והשובע במוח נקרא סרוטונין. כאשר יש רמות גבוהות של החומר הזה במוח, הוא גורם לתחושת רגיעה, וגם להפחתת התיאבון לדברים מתוקים ולפחמימות אחרות (כמו לחם). התגלה קשר בין רמות הסרוטונין במוח לבין רמות ההורמון אסטרוגן בגוף. לכן ייתכן שהתגברות החשק לדברים מתוקים לפני המחזור החודשי נובעת בעצם מהשינויים ברמות האסטרוגן והסרוטונין. כלומר, עקב הפחתה בכמות הסרוטונין במוח, חלה אצל חלק מהנשים עלייה משמעותית בתיאבון, ובייחוד לדברים מתוקים או לפחמימות.

 

יש נשים שמעידות שהרעב הזה כל כך חזק, עד שהוא לא ניתן לשליטה – ובימים אלה עולה תדירות בולמוסי האכילה, שגורמים כמובן לעלייה אמיתית במשקל.

 

האם יש לכך פתרון תזונתי? עד כה תלו תקוות רבות ב'דיאטת פחמימות', המבוססת על תפריט עם כמות חלבונים נמוכה מאוד, ולעומת זאת הרבה פסטה, לחם וגם דברים מתוקים. על פי התיאוריה, דיאטה כזאת עשויה להוביל לעלייה ברמות הסרוטונין במוח, ולכן גם להפחית את התאווה לדברים מתוקים ולפחמימות, תוך כדי הפחתת בולמוסי האכילה ויצירת תחושת רוגע.

 

צבירת נוזלים: השינויים ההורמונליים שלפני המחזור החודשי עלולים לגרום לצבירת נוזלים ברקמות הגוף עד כדי בצקתיות. יש נשים שחשות בנפיחות באזורים שונים בגוף כמו האצבעות, החזה ואפילו הבטן. חשוב להדגיש שזו אינה עלייה אמיתית במשקל, שנובעת מצבירת עודפי שומן, אלא רק הצטברות של מים, שמופרשים החוצה בסופו של דבר,כשהנפיחות פוחתת אחרי המחזור.

 

במקרים הקיצוניים צבירת נוזלים זו עלולה לגרום לעלייה של עד 2 ק"ג במשקל. אבל חשוב להדגיש שלא כדאי להתייאש ולהפסיק את הדיאטה בימים האלה. אם באמת היתה הפחתה במשקל כתוצאה מדיאטה מאוזנת – היא תתבטא במלואה אחרי שהנוזלים שהצטברו יופרשו מהגוף – וזה קורה ימים ספורים אחרי המחזור.

 

עצבנות: נשים רבות חשות עלייה במתח הנפשי ובתחושת העצבנות לפני המחזור. ישנן מי שימצאו פורקן לתחושות אלה באכילת יתר מכל הבא ליד, ואז העלייה במשקל היא בלתי נמנעת. הפתרון הוא הגברת הפעילות הגופנית בימים שלפני המחזור החודשי. לא רק שהפעילות מונעת עצבנות, היא גם תורמת לבזבוז רב יותר של קלוריות ולהחשת ההפחתה במשקל.

 

כמה קלוריות לו, כמה קלוריות לה

 

מכל מה שראינו עד כה מתברר שהגברים יכולים להרשות לעצמם לאכול יותר קלוריות מאשר נשים – גם במהלך דיאטת רזון, וגם כדי לשמור על משקל קבוע. ישנם המאמינים שגבר זקוק ל-3,000 קלוריות מדי יום, ואישה ל-2,000 קלוריות. ישנם הטוענים שניתן לחשב זאת על פי הגובה, ואחרים מוצאים טבלאות שונות ומשונות. למען האמת, חישוב מספר הקלוריות היומיות להן זקוק כל אחד הוא מורכב וכולל גורמים רבים, פרט למין.

 

  • גיל: ככל שעולה הגיל, יורד מספר הקלוריות שצריך. תינוק עד גיל חצי שנה צריך בממוצע 110 קלוריות לכל ק"ג ממשקל גופו (כלומר, אם הוא שוקל 5 ק"ג, הוא צריך 550 קלוריות ליום). בחור בן 20 דורש בין 2,500 ל-3,300 קלוריות ליום (כ-40 קלוריות לכל ק"ג ממשקל הגוף). וגבר בן 60 דורש בממוצע 31 קלוריות לק"ג משקל (1,400 עד 2,200 קלוריות ליום).
  • מבנה גוף: ככל שהאדם גבוה יותר, או מבנה גופו רחב יותר, הוא זקוק ליותר קלוריות. גם כאן היתרון בדרך כלל לצד הגברים!
  • פעילות גופנית: כמובן שמי שמתעמל הרבה או עוסק בעבודה פיזית מאומצת שורף יותר קלוריות במשך היום, וכדי לספק לגופו את האנרגיה הדרושה – צריך לאכול יותר ולצרוך מספר קלוריות גבוה יותר כל יום. פעילות גופנית גם תורמת לעלייה במסת השרירים בגוף, שכאמור מורכבים מתאים פעילים ששורפים אנרגיה רבה, גם בזמן מנוחה.
  • קצב חילוף החומרים: קצב המטבוליזם מושפע מכל הגורמים הנ"ל, אך גם מהתזונה שהיתה נהוגה עד כה במשך החיים. אישה שהתנסתה בדיאטות לא מאוזנות רבות בחייה, כנראה גרמה לירידה בקצב שרפת הקלוריות בגופה ולהתייעלות בניצול האנרגיה. כלומר, גופה מבזבז פחות קלוריות על אותן פעילויות.

 

לכן, כאשר רוצים לחשב כמה קלוריות צריך אדם מסוים, יש לבדוק גם את מספר הדיאטות הרציניות שעשה בחייו, בנוסף למין, לגיל, לגובה, לכמות הפעילות בגופנית וכו'.

 

נוסחאות לחישוב כמות הקלוריות הדרושה, המבוססות על הנתונים הנ"ל, מצויות בתוכנות מחשב מיוחדות לתזונאים. יש גם מכשירים שבודקים את קצב חילוף החומרים, לדוגמה מכשירים שמבוססים על בדיקת צריכת החמצן בגוף, או מכשירים שבודקים את אחוז המים ואחוז השומן בגוף.

 

דרך פשוטה יותר היא של ניסוי וטעייה: אם אדם מסוים אוכל בדיוק 1,500 קלוריות ליום (אחרי בדיקה על ידי דיאטנית מוסמכת), ובכמות קלוריות זו אינו יורד או עולה במשקלו – זוהי כמות הקלוריות היומית לה הוא זקוק.

 

אין דיאטה אחת לכ-ו-ל-ם

 

שני בני זוג צעירים הגיעו לדיאטת רזון 'משותפת'. לכל אחד מהם הותאמה דיאטה אישית, לפי דרישות הגוף ולפי שעות העבודה השונות שלהם. בתחילת הדיאטה ירד הבחור בקצב מהיר הרבה יותר מאשר אשתו. הדבר תסכל אותה מאוד, מכיוון שלתחושתה, היא אכלה הרבה פחות ממנו.

 

לאחר מכן הגיע השלב שבו התחילה תחרות בין השניים 'מי יורד יותר'. במאמץ לנצח הם ויתרו על מזון רב, תוך כדי נזק אפשרי לבריאות. אחרי פעמיים שבהן דווקא האישה ניצחה בתחרות הזו, החליט הבעל לפרוש מהתחרות, ובלי משים פרש גם מהדיאטה. הוא התחיל לאכול יותר מהדרוש, והעלה שוב את כל הקילוגרמים שהוא כל כך התאמץ להוריד.

 

מה המסקנה? שדיאטה שמותאמת לגבר לא מותאמת לאישה ולהיפך – גם אם מדובר בבני זוג אוהבים.

 

ברוב המקרים דיאטה שמותאמת לאישה מכילה מעט מדי קלוריות עבור גבר – גם אם הוא לא עוסק בכלל בפעילות גופנית וגם אם עבודתו כרוכה בישיבה במשך שעות רבות ביום. גברים צריכים בדרך כלל דיאטה שמכילה מעט יותר קלוריות, יותר חלבון וגם מעט יותר ויטמינים ומינרלים מסוימים.

 

למרות שעדיף להתאים את התפריט בצורה אישית, ניתן לעשות הכללה ולומר שבמקרים מסוימים אפשר להוסיף לתפריט הדיאטה של האישה עוד מזונות, או להגדיל מעט את כמויות המזון שבו, כך שיתאימו לבעלה, וזאת כדי שיוכלו ליהנות יחד מתהליך הדיאטה.

 

תמיכה בין שני בני הזוג חשובה מאוד, כמו גם העובדה שרצוי שרוב האוכל בבית יהיה דל קלוריות ולא יהיו פיתויים רבים. מצד שני, כדאי מאוד לזכור שמכיוון שרוב הסיכויים שהגבר ירד במשקלו מהר יותר – הדבר עלול לגרום לאישה עגמת נפש או ייאוש מהדיאטה. לכן עדיף לעיתים שכל אחד יתחיל את הדיאטה בזמן הנוח לו, בתפריט המתאים לו, ובקצב הרצוי לו.

 

הכותבת היא דיאטנית קלינית, עמותת 'עתיד' לקידום התזונה והדיאטה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
שומן בבטן אצל הגברים קל יותר ל"ריקון"
צילום: סי די בנק
ד"ר רק שאלה
מומלצים