שתף קטע נבחר

האו"ם ואירופה תוקפים את "הסכמות וושינגטון"

מתקפה דיפלומטית חריפה על ישראל וארצות הברית בעקבות הפסגה בוושינגטון: מזכ"ל האו"ם אנאן מבהיר כי לא יקבל סטייה מעקרונות מועצת הביטחון, באיחוד האירופי אומרים שיכירו רק בגבול שיוסכם על שני הצדדים. ומי תומך? רק ראש ממשלת בריטניה בלייר, שיוועד מחר עם בוש. עיתוני בריטניה תקפו: "בוש קרע את מפת הדרכים"

אירופה והאו"ם תוקפים את "הסכמות וושינגטון" בין ישראל לבין ארצות הברית: בזירה הבינלאומית מתחילים לעכל את תוצאות "פסגת ההתנתקות", והתגובות צוננות, הן מצד האו"ם והן מצד האיחוד האירופי.

 

למעשה, המסמכים שהוחלפו בין ראש הממשלה, אריאל שרון, לבין הנשיא ג'ורג' בוש, סופגים ביקורת חריפה על היותם חד צדדיים - ולא הוגנים כלפי הצד הפלסטיני.

 

 

הביקורת מתחילה באו"ם: המזכ"ל, קופי אנאן, מתח ביקורת קשה על כך שהנשיא בוש "התעלם" לדבריו משאיפות הפלסטינים בכך שהכיר בהתנחלויות. אנאן אמר הבוקר (יום ה') כי "כל הסכם שלום צריך להיקבע במשא ומתן בין הצדדים, ולהיות מבוסס על החלטות מועצת הביטחון של האו"ם". בכך למעשה דחה לחלוטין את הצהרת הנשיא בוש, מבלי לומר זאת מפורשות.

 

דוברו של אנאן הוסיף: "המזכ"ל מאמין שהצדדים שהצדדים צריכים להימנע מנקיטת צעדים שיהיה בהם לקבוע את תוצאת המשא ומתן, שיהיה מבוסס על החלטות האו"ם".

 

גם באיחוד האירופי מגלים אי-נחת מהצהרתו של הנשיא האמריקני, וגם שם בוררים בקפידה את המילים, כדי לא להתנגח ישירות עם הממשל בוושינגטון. ביום שישי יוועדו שרי החוץ של האיחוד בטולאמור שבאירלנד, ושם ידונו בהשלכות פסגת בוש-שרון. באירופה מציינים שבכוונם לדון בהשלכות הפסגה עם החברות האחרות בפורום "הרביעיה הבינלאומית".

 

מחזיק תיק החוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, בירך על תוכנית ההתנתקות של אריאל שרון: "זו הזדמנות להניע מחדש את יישום מפת הדרכים, שזכתה לברכת מועצת הביטחון של האו"ם. האיחוד האירופי מחוייב לפתרון של שתי מדינות ריבוניות ועצמאיות, ישראל ופלסטין, שהוא הפתרון היחיד להגיע לשלום ולסיים את הכיבוש שהחל ב-1967".

 

בביקורת מרומזת על הודעתו של הנשיא בוש בפגישתו עם שרון, אמר סולאנה: "סוגיות פתרון הקבע צריכות להיקבע במשא ומתן בין הצדדים". גם סולאנה הדגיש שהאיחוד האירופי לא יכיר בגבולות, מלבד גבולות שיסוכמו בין הצדדים.  

 

בהודעה שפרסם שר החוץ של אירלנד, נשיאת האיחוד האירופי, נאמר שהאיחוד האירופי לא יכיר בשום שינוי בגבולות בין ישראל והפלסטינים, אלא בגבול שעליו יחליטו שני הצדדים. "אנחנו מקדמים בברכה את התחייבותה המחודשת של ארה"ב למפת הדרכים, לפתרון של שתי מדינות ולכינון מדינה פלסטינית עצמאית וריבונית", אמר השר האירי, בריאן קאוון.

 

קאוון ציין בהקשר זה את דברי הנשיא בוש, שאמר שרצוי שגבולות הקבע יוגדרו במסגרת משא ומתן בין הצדדים בהתאם להחלטות 242 ו-338 של מועצת הביטחון.

 

בעוד רמיזה עבה לאי-נוחות של האיחוד האירופי מהודעת הנשיא בוש בדבר מקומם של הפליטים הפלסטינים, אמר שר החוץ של אירלנד: "מפת הדרכים קובעת שהסדר הקבע לסיום הסכסוך הישראלי-פלסטיני צריך לכלול פתרון מוסכם, צודק ומציאותי לבעיית הפליטים".

 

נשיא צרפת, ז'אק שיראק, הבהיר כי ארצו מתנגדת לכל שינוי חד-צדדי של גבולות המזרח-התיכון, וכי יישום התוכנית הוא "תקדים מסוכן". לעומתו אמר שר החוץ הרוסי, סרגיי לבארוב, כי מדובר ב"צעד חשוב, שעשוי לתרום לתהליך המדיני וחייב להיות חלק ממנו". לדבריו, אין מדובר ב"דבר חדש".   

 

"בוש קרע את מפת הדרכים"

 

ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, שאמור להיוועד מחר עם הנשיא בוש בוושינגטון, הביע תמיכה בהודעות בוש ושרון: "אני מברך על כוונת ישראל לסגת מרצועת עזה". לדברי בלייר, הקהילה הבינלאומית צריכה כעת "לעבוד יחד ולנצל את ההזדמנות הזו כדי להפיח רוח חיים בתהליך השלום בהתאם למפת הדרכים".

  

שר החוץ של הרשות הפלסטינית, נביל שעת', המבקר בלונדון, קרא לממשלת בריטניה לנסות ולשכנע את הנשיא האמריקני לשקול שוב את תמיכתו בתוכנית ההתנתקות של אריאל שרון.

 

מאמרי פרשנות שפורסמו ביממה האחרונה בעיתונים ברחבי העולם הדגישו בעיקר את הרווח הישראלי מהצהרת בוש. העיתון הבריטי "גרדיאן", למשל, כתב בכותרתו הראשית: "בוש קרע את מפת הדרכים".

 

ומתחת לאותה כותרת המשיך הגרדיאן: "הנשיא בוש זנח עשורים של מסורת דיפלומטית במזרח התיכון, באומרו שאין זה מציאותי שישראל תיסוג מכל השטחים שכבשה ב-1967, וכך באשר לזכות השיבה של הפלסטינים".

 

העיתון "וושינגטון פוסט" העריך שבוש נקט בצעד זה, בין השאר כדי לזכות בתמיכת הקול היהודי בבחירות הממשמשות ובאות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון ובוש בבית הלבן. גינוי עולמי
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
מתקפה דיפלומטית. אנאן
צילום: רויטרס
שר החוץ האירי. ברכות והסתייגויות
צילום רויטרס
גבולות 67'. סולאנה
צילום רויטרס
צילום: איי פי
בלייר דווקא מברך - העיתונים לא
צילום: איי פי
מומלצים