שתף קטע נבחר

רבני צהר בשירות חדש: סיוע למשפחות נפטרים

פרוייקט האבלות "לב שומע", שפועל במתכונת נסיונית כבר תשעה חודשים בבית החולים איכילוב, מופעל על ידי ארגון רבני צהר מהציונות הדתית. המטרה: לסייע למשפחות להתמודד עם המטלות הטכניות של ההלוויה, וכן ליידע אותן במנהגי האבלות ובאפשרויות שהיהדות מציעה להתמודדות עם המוות

"בעלי לקה בארוע מוחי קשה ושכב שבוע, מונשם, עד שנפטר ב-6 בינואר השנה", סיפרה תמי לוי, אחות אחראית במחלקה פנימית ד' בבית החולים איכילוב בתל אביב, "למרות שאני אחות בבית חולים, ולמרות שהיינו מוכנים נפשית, היינו בהלם בשעות הראשונות, לא ידענו מה לעשות ולמי לפנות, והעובדת הסוציאלית שעובדת אתי במחלקה הציעה לי לקרוא לאנשים של 'לב שומע'".

 

פרוייקט האבלות "לב שומע", שפועל במתכונת נסיונית כבר תשעה חודשים בבית החולים איכילוב, מופעל על ידי ארגון רבני צהר מהציונות הדתית, המוכר לציבור החילוני בעיקר מטכסי החתונה שהם עורכים, הידידותיים בהרבה לחילוני הממוצע מהחלופה שמציעה הרבנות הראשית. פרוייקט "לב שומע" נועד ללוות משפחות בשעתן הקשה, לאחר הפטירה, בהערכות ללוויה ובתקופת האבל.

 

"הם באו בזמן השבעה, תמכו בשיחות עם הילד שלי בן ה-16", סיפרה לוי. "היום, כאחות, אני ממליצה על השירות הזה למשפחות. יש לנו בעיה גדולה עם אנשים בודדים בבית החולים שלפעמים מוצאים עצמם אבודים".

 

"שואלים את השכנים איך להסתדר"

 

מרכזת הפרויקט מטעם צהר, רחל בן-הראש, פנסיונרית של מחלקת החירום בעיריית תל אביב, הסבירה: "במצבי חירום יש מענה רב למשפחות האבלות, ישנם מתנדבים וארגונים שרוצים להעניק עוד ועוד למשפחה, עד שהמשפחה לא יודעת מה לעשות. כשמדובר במוות שבשגרה, משפחות לא מעטות מוצאות עצמן חסרות אונים, הן שואלות את השכנים איך להסתדר".

 

חוסר האונים מתבטא לעיתים אפילו ברמות טכניות. מתנדבי "לב שומע" סייעו להתגבר על בעיות בקשר שבין מחלקות בית החולים, כשבחורף האחרון קשישה סיעודית, הנזקקת להנשמת חמצן רצופה, שוחררה מבית החולים בדיוק ביום שבעלה הקשיש, שאושפז באותו בית חולים, נפטר.

 

לזוג הקשישים היה רק בן אוטיסט המאושפז במוסד שלא יכול היה לסייע לאמו בשעתה הקשה. מתנדבי "לב שומע" סייעו לקשישה בזיהוי גופת בן זוגה, במגעים מול חברה קדישא, שהתעקשה לקבל תצהיר מאותה קשישה אם היא רוצה לשמור עבורה חלקת קבר לידו, דבר הכרוך בתשלום, והזמינו עבורה אמבולנס לבית הקברות כדי שתוכל להיות נוכחת בעת הלוויה.

 

העזרה הטכנית בשעות הקריטיות שלאחר המוות - הוצאת תעודת פטירה, זיהוי הנפטר, המגעים מול חברה קדישא, הוצאת רשיון קבורה וניסוח מודעת האבל, חוסכת התרוצצות מעיקה ומתישה מהמשפחות ומונעת את ניצולן בשעתן הקשה בידי גורמי אינטרסנטים, למשל חברות אמבולנסים פרטיות.

 

אך בצהר רואים בעזרה זו גם דרך המאפשרת למשפחות להתקרב ליהדות בצורה מבינה וידידותית. "מתוך ראייה פלורליסטית, אנחנו לא באים לכפות דת, מידע או דעות", אמרה בן-הראש.

 

רחל, מתנדבת בפרויקט, אמרה ש"גם אלו שרחוקים מאוד מהדת נפגשים אתה בכמה צמתים חשובים בחיים: ברית מילה, בר מצווה, והשלב הבא, לא עלינו, במוות. במקרי מוות מחפשים קרבה לדת. זהו רגע של חשבון נפש והתבוננות".

 

להיפגש עם היהדות הידידותית

 

"לכל זוג שמתחתן דרכנו אנחנו נותנים דף משוב", הסביר מנכ"ל רבני צהר, חגי גרוס. "אנחנו שואלים מתי רוצים לפגוש אותנו שוב, וכולם מציינים שבזמן האבלות. אנחנו מחפשים איפה אפשר לעשות את המפגש עם היהדות טוב יותר, כמו בחתונות".

 

לטובת אלו, הכינו בצהר חוברת הסבר, תחת הכותרת "כבוד אחרון", המפרטת אלו סידורים רשמיים נדרשים לקראת הלוויה, וכן מהם מנהגי האבלות משעת הפטירה ועד לקבורה, וכן במהלך השבעה, בתקופת השלושים ובשנה הראשונה לאבל בקרב העדות השונות, מבלי לנסות לכפות קוד התנהגות מסוים בתקופת האבל.

 

מיכאל חכמיגרי, שעלה לארץ לפני 12 שנה מגרוזיה, סיפר שמות אביו היה הפעם הראשונה בה נפטר אדם קרוב במשפחתו בארץ.

 

"אנחנו משפחה לא דתית, ולא ידענו איך ומה לעשות לפי המסורת. הרב מצהר עזר לנו מאד, ישב אתנו כל יום בשבעה והסביר לנו על התפילות ועל איך לארגן מניין, ואני הרגשתי שקברתי את אבא כמו שצריך".

 

מתכוונים להתרחב לכל הארץ

 

בן-הראש אמרה, שבינתיים מספר הפונים למתנדבי הפרוייקט מסתכם ב"אחוזים מעטים" מכלל משפחות הנפטרים בבית החולים איכילוב, בערך כמאה מאז תחילת הפעלתו.

 

היא מסבירה זאת בכך שחלק מהאחיות הראשיות במחלקות השונות עדיין לא מוכנות לשתף פעולה עם הפרויקט, למרות שחוץ מהמחלקה האונקולוגית בבית החולים, שם עובדת סוציאלית מסייעת למשפחות חולי סרטן שנפטרו, שאר המחלקות לא מציעות שירות דומה.

 

בקרוב יתרחב הפרויקט, כך שמתנדביו יקבלו מידע על משפחות הנפטרים באזור תל אביב מחברה קדישא תל אביב, ולאחר מכן יפנו למשפחות בשאלה אם הן זקוקות לעזרה.

 

גרוס אמר, שבצהר מתכננים להרחיב את הפרויקט ולהפעילו בכל בתי החולים בגוש דן, ואם יצליח, יתרחב הפרוייקט לכל הארץ. "אנו רואים בזה את פרויקט החתונות מספר 2, בצורך ובהיקפים".

 

ניתן ליצור קשר עם מתנדבי הפרויקט בבית החולים איכילוב בטל' 03-6973510, וכן דרך המוקד הטלפוני הארצי של צהר 03-6966784 או בדוא"ל: zoharz1@zahav.net.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מנהגי אבלות. להכיר את האופציה היהודית (ארכיון)
צילום: רויטרס
ברית מילה. מפגש עם היהדות
צילום: לע"מ
חתונה. החילונים מתוודעים ל"צוהר"
צילום: גילי סופר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים