שתף קטע נבחר

התגובות בעולם: ארה"ב מודאגת, אירופה מגנה

דובר הבית הלבן אמר כי ישראל צריכה לשקול בזהירות את השלכות מעשיה וקרא לצדדים להגיב באיפוק מקסימלי. שר החוץ הבריטי גינה, כמוהו עמיתו הצרפתי וכן, רוסיה, האיחוד האירופי, האו"ם ויפן. ירדן גינתה את "הפשע המתועב" ומצרים האשימה את ישראל כי היא דוחפת את האזור אל פי תהום

"ארצות הברית מודאגת מאוד מההתפתחויות האחרונות ומהשפעתן האפשרית על השלום והיציבות באזור". כך אמר הלילה (ראשון) דובר הבית הלבן, סקוט מקללן, בתגובה להתנקשות ישראל במנהיג החמאס עבד אל-עזיז רנטיסי.

 

הבית הלבן נמנע, בדומה לתגובתו להתנקשות בשייח' אחמד יאסין, מלגנות את הפעולה. "ארה"ב קוראת לישראל לשקול בזהירות את השלכות מעשיה, וקוראת לכל הצדדים להגיב באיפוק מקסימלי בשעה זו", אמר מקללן.

 

הדובר הדגיש כי ארה"ב רואה בחמאס ארגון טרור והזכיר את פיגוע ההתאבדות אתמול במחסום ארז, בו נהרג חייל צה"ל. "כפי שהבהרנו פעמים רבות, לישראל יש את הזכות להגן על עצמה מפני התקפות טרור", אמר. 

 

קודם לכן אמר גורם בבית הלבן כי וושינגטון לא שינתה את עמדתה המתנגדת למדיניות ההתנקשויות, ואף לא נתנה "אור ירוק" לביצוע הפעולה. הגורם ציין: "במקביל אנו סבורים שעל הפלסטינים להשתלט על הטרור".

 

מנגד, מזכ"ל האו"ם, קופי אנאן, גינה את ההתנקשות ואמר: "הריגות ללא משפט הן הפרה של החוק הבינלאומי. על ממשלת ישראל לשים קץ באופן מיידי למדיניות זו. פעולה כזו תוביל להדרדרות נוספת של המצב העדין ממילא".

 

מתאם מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, חוויאר סולנה, אמר כי "לישראל יש זכות להגן על אזרחיה מפני התקפות טרור, אולם פעולות מסוג זה לא רק שאינן חוקיות, אלא אף אינן תורמות להפחתת המתח באזור". סולנה ציין כי "האיחוד האירופי מגנה בעקביות הריגות ללא משפט". 

 

שר החוץ הבריטי, ג'ק סטרו, גינה את ההתנקשות ואמר כי היא פעולה בלתי חוקית ופרובוקטיבית. לדבריו, "הממשלה הבריטית הבהירה פעם אחר פעם כי חיסולים ממוקדים מסוג זה אינם חוקיים ובלתי מוצדקים".

 

גם עמיתו הצרפתי גינה את הפעולה בטענה שהיא אינה חוקית: "צרפת מצהירה שוב שההוצאות להורג ללא משפט מנוגדות לחוק הבינלאומי ואינן מקובלות". לדבריו, "לכל מדינה באזור יש זכות להגן על אזרחיה, אך לא באמצעות הפרה של החוק. שלום ניתן להשיג על ידי דיאלוג ולא באלימות".

 

דובר משרד החוץ הרוסי  אמר כי "מוסקבה מודאגת מאוד מהתוצאות האפשריות של החרפת המתיחות במזרח התיכון". לדבריו, "שימוש כזה בכוח לא יכול להוביל להסדר ישראלי-פלסטיני ובוודאי שלא לסייע לתהליך השלום". הוא הוסיף כי "רוסיה מכירה בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני הטרור, אך רק במסגרת החוק".

  

שר החוץ של אוסטרליה, אלכסנדר דאונר, אמר: "בסופו של היום אין זה חכם להתנקש בהצלחה במנהיגי החמאס. סביר שפעולה כזו תלבה את התגובה הפלסטינית. אולם על אזרחי אוסטרליה להבין שארגון החמאס הוא ארגון טרור. הם הורגים ישראלים חפים מפשע ולא רק אנשי צבא ישראלים".

 

גם יפן גינתה הפעולה: שר החוץ היפני, יוריקו קוואגוצ'י, אמר כי "ההתנקשות היתה פעולה פזיזה ובלתי מוצדקת, מבלי להתחשב בתוצאות". לדבריו, "פעולה זו רק תביא להגברת השנאה והאלימות".

 

מדינות ערב מגנות בחריפות

 

ממשלת ירדן כינסה מיד לאחר ההתנקשות ישיבה דחופה והודיעה לאחריה כי היא מגנה בחריפות את ה"פשע המתועב": "הממשלה הירדנית מגנה את ההתנקשות ברנטיסי, התנקשות שתוביל להרס תהליך השלום באזור", אמר דובר הממשלה, אוסמה חודר.

  

שר החוץ המצרי, אחמד מאהר, אמר: "מצרים מגנה בחריפות את הפשע החדש שביצעה ישראל. פעולה זו מעלה שאלות לגבי כנות כוונותיה ומאשרת כי ישראל מנצלת הזדמנויות כדי לנסות להונות את העולם, לחסל את הסיכויים לשלום ולדחוף את האזור לסף תהום".

 

מאהר ציין שנשיא מצרים, חוסני מובארק, אמר בביקורו בארצות הברית השבוע כי "ההתנקשויות יובילו אך ורק להרחבה נוספת של מעגל האלימות ולא ישיגו ביטחון ושלום".

 

במעונות הסטודנטים באוניברסיטת אל-אזהר בקהיר הפגינו אמש אלפי סטודנטים במחאה על הפעולה וגינו את "שתיקת העולם הערבי נוכח מדיניות ההתנקשויות של ישראל".

 

דובר הליגה הערבית, חוסם זקי, אמר בקהיר כי החיסול הוא פשע ששם קץ לכל מאמצי השלום באזור. לדבריו, העיתוי בו בחרה ישראל לביצוע הפעולה מצביע על כך שארצות הברית עודדה אותה. "הפעולה מוכיחה את אמונתה של ישראל כי הקונפליקט ייושב על ידי שימוש בכוח אותו היא מיישמת בכל עת שהיא רק יכולה", אמר.

 

שר התרבות של לבנון, רזי אל-ארידי, אמר בריאיון לרשת אל ג'זירה כי ארה"ב שותפה לאחריות על ההתנקשות. "זוהי פעולת טרור שהאחריות עליה מוטלת על הממשל האמריקני וממשלת ישראל יחד".

 

האייטולה השיעי מוחמד חוסיין פדלאללה בלבנון אמר לאל ג'זירה כי הפעולה היא "פשע בגודלו של הנשיא בוש, שהוא הרוצח בכל הפשעים האלה, שכן הוא נתן את האור הירוק לשרון ולממשלתו לחסל את כל המנהיגים הפלסטינים, ובמיוחד את מנהיגי החמאס". לדבריו, "יש צוות אחד הפועל יחד, וזהו הצוות הישראלי-אמריקני".

 

בסעודיה האשים טורקי אל-חמד, פרשן מדיני בכיר, את ארה"ב לבדה באחריות להתנקשות. "איני מאשים את ישראל או שרון. אני מאשים את ארה"ב שנתנה אור ירוק לישראל לעשות כרצונה. איני מסכים עם החמאס ועם התנועות האיסלאמיות, אולם לאן ההתנקשויות האלה מובילות אותנו? הן רק מוציאות את השד במזרח התיכון מהבקבוק", אמר. 


פורסם לראשונה 18/04/2004 02:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סטרו. לא חוקי ופרובוקטיבי
צילום: איי פי
צילום: איי פי
מאהר. חיסול הסיכויים לשלום
צילום: איי פי
צילום רויטרס
סולאנה. "לא חוקי"
צילום רויטרס
מומלצים