שתף קטע נבחר

הנחיתה של ביבי, הייסורים של סילבן

נתניהו אמר "כן" לתוכנית, ושם קץ לחודשים ארוכים של חוסר ודאות. גם לימור לבנת נקטה מהלך חכם מבחינתה, והתרצתה. נשאר רק סילבן שלום, שניצב בפני דילמה אמיתית - ועתיד פוליטי לוט בערפל: פרס כבר נושף בעורפו

זה היה רק עניין של זמן. עניין של עוד שיחה, עוד פגישה, ועוד הבטחה אחת מראש הממשלה לשרים ה"מתלבטים" או ה"מתנגדים", שהכל יהיה בסדר. כבר בערב בו נשאו אריאל שרון והנשיא ג'ורג' בוש את נאומיהם בבית-הלבן, היה ברור שחומות ההתנגדות וההתלבטות נסדקו, והן בדרכן ליפול - כמו במשחק דומינו.

 

לנאומים ולאירוע הנוצץ בוושינגטון היה אפקט, לסקרי סוף השבוע היה אפקט משלהם, ולמעשה, לכל מהלך שהתבצע מאז שב שרון מארצות-הברית הייתה השפעה משלו. נוצרה דינמיקה שקשה לבלום, ואז הגיע הדובדבן שבקצפת, מבחינת ראש הממשלה: אפקט רנטיסי.

 

"אמרתי לכם שאני מתכוון להילחם בטרור", יוכל שרון לומר למי שינסה להציג את תוכניתו כבריחה מפני הטרור ולהשוות אותה לנסיגה מבלנון. "אמרתי לכם, ואני מקיים", הוא יוסיף, כשהוא מניח על השולחן את ראשי "רבי המרצחים הפלסטינים" המחוסלים, בזה אחר זה.

 

הצטרפות השרה לבנת אל מחנה התומכים היא הדבר ההגיוני ביותר שיכלה לעשות, במצב העניינים הקיים. התנגדותה, כאשר העולם המערבי כמעט כולו, כולל אירופה, הביעו שביעות רצון מהתוכנית - היתה עלולה להיראות כצעד מנותק לחלוטין. בשעה שאפילו האירופים תומכים - לימור לבנת מתנגדת?

 

אין פוליטיקה מקומית

 

הריאל-פוליטיק מחייב להבין, כי ישראל אינה פועלת בתוך בועה. היא חלק מהעולם, חלק מהכפר הגלובלי הפוליטי, שמבטל את הביטוי "פוליטיקה מקומית". אין עוד פוליטיקה מקומית, בשעה שכל מאבק, כל פיגוע וכל חיסול, הופכים לנחלת העולם כולו, בחסות רשתות הטלויזיה הבינלאומיות. וכאשר אתה חלק מהפוליטיקה הגלובלית, אתה לא יכול להרשות לעצמך לשחק במגרש של הקטנים ולהישאר מאחור. לימור לבנת הבינה את זה, והצטרפה לגל ההולך וגדל של תומכי תוכנית ההתנקות.

 

"ההחלטה שלי היא גם כדי לחזק את ראש הממשלה אישית", הבהירה שרת החינוך, כפי שעשתה בשבוע שעבר עמיתתה, השרה ציפי לבני, ובכך הציבה את עצמה קרוב-קרוב לשרון. לבנת, שהתלבטה ארוכות בסוף השבוע, עשתה בסופו של דבר את מה שכל אדם פוליטי מציאותי היה עושה, לנוכח ההתפתחויות הפוליטיות והמדיניות. כל החלטה אחרת, היתה משאירה אותה מחוץ למשחק הפוליטי-מדיני. ואת זה, פוליטיקאית משופשפת ובעלת חושים מחודדים כלבנת לא יכלה להרשות לעצמה.

 

הבא בתור להצטרף לראש הממשלה היה שר האוצר, בנימין נתניהו. כמעט אחרון, אחרי לבנת, אבל לפני סילבן שלום, הוא הודיע על תמיכתו בהתנתקות. במערכת הפוליטית כולם חיכו, כולם ציפו למוצא פיו – אבל למעשה, אם בוחנים את דבריו בשבועות האחרונים, קשה להתעלם מהנטיה הברורה שלו לתמוך.

 

נתניהו החליט לנחות

 

תחילה היתה זו ישיבת שרי הליכוד בה הציב את שלושת התנאים שלו, ובאותה נשימה הדגיש: "הרכבת יצאה לדרך". מוזר היה לשמוע את נתניהו אומר את המשפט הזה, שכן דווקא באותם ימים, כשהאמריקנים עוד לא נמנו על מעריצי ההתנתקות, הרכבת עוד היתה בתחתנה. "בגדול", העריכו אז בכירים בלשכת שרון, "האיש איתנו. זה רק עניין של זמן".

 

אחר כך באה ההודעה של נתניהו, לאחר פסגת וושינגטון. "שניים משלושת התנאים שלי מומשו", הודיע שר האוצר, אבל כדי שלא להצטייר כ"קל להשגה", הוסיף: "יש לי בעיה עם הגדר". בעיה או לא, הוא הוסיף משפט אחד, שהוציא את כל העוקץ מעניין הגדר: "זה כלל לא עניין אמריקני, זהו עניין ישראלי פנימי", אמר, והעביר למעשה את הכדור לידיים של ראש הממשלה. שרון במכתב מיוחד ריצה אותו גם בעניין זה, ואף הגדיל לעשות עם "צוות מיוחד לזירוז הגדר" - שניהם יחד עם מופז.   

 

ההבטחה שנתן שרון, כי הגדר תיבנה סביב אריאל, הכשירה סופית את הקרקע לנחיתתו של נתניהו, שחג מעל עמדתו זו כבר די הרבה זמן - אבל חשש לנחות, פן ייתפס כנגרר אחרי ראש הממשלה. עכשיו, כששלושת התנאים שלו התקבלו  – נתניהו יכול לצאת טוב. הוא גם זכה בסיקור התקשורתי, גם זכה בסקרנות של מערכת פוליטית שלמה וגם הצטייר כאיש החזק והאחראי, שיכול לשנות את התמונה כולה, אם רק ירצה בכך. בימים כאלה, בהם הכוכבים המרכזיים הם ראש הממשלה ותוכניתו – אין לזלזל בהישג כזה.

 

בחירתו של סילבן

 

כעת, הזרקורים מופנים אל אחרון המתלבטים החשובים, שר החוץ שלום. שלום נמצא במלכוד אמיתי. לא רק מפני שכסאו בסכנה, אם ממשלת הימין תיפול והעבודה תיכנס, אלא גם משום שהברירה שלו היא לבחור בין מחנה מנצח מפואר, לבין מחנה מתנגד, שנוי מעט במחלוקת.

 

שר החוץ יצטרך לבחור בין עמידה בראשות קבוצה הכוללת, בין היתר, את שרנסקי, אדלשטיין, אהוד יתום, ישראל כץ, הפייגלינים ויחיאל חזן, לבין מחנה שרון. האופציה השלישית, "לשבת על הגדר", אינה רלוונטית: היא עלולה להפנות כלפי שלום לעג, הן בתקשורת והן במערכת הפוליטית.

 

בלשכת שרון מאמינים כי בסופו של דבר, שר החוץ לא יוכל להתנגד לבדו לכוחות העומדים מולו, השואבים אפילו את החזקים ביותר. בלב כבד, קרוע לחתיכות, יודיע שלום כי גם הוא, שר החוץ של מדינת ישראל, תומך בהתנתקות. "הייתי מעדיף משא ומתן", יוסיף, "אבל המציאות חזקה ממני. אסור לנו לתת לעולם לנהל לנו את החיים, וצריך לחזק את ראש הממשלה".

 

בסביבת שר החוץ אומרים כי בין שתי הלשכות, של שלום ושל שרון, מתקיימים בימים האחרונים מגעים אינטנסיביים, שנועדו להכשיר את הקרקע לקראת הודעת התמיכה. "ההתלבטות אמיתית", אומר מקורב לשר החוץ, "משום שמדובר בהחלטה הסטורית".

 

כעת נותרו רק עוד כמה חידות, שאינן לגמרי פתורות: מתי בדיוק תתפרק קואליציית הימין, מי ירכיב את הקואליציה הבאה (בעבודה נשבעים להמתין להחלטת היועץ המשפטי לממשלה), האם אנשי העבודה יזכרו שהבטיחו לדאוג לנושאים החברתיים והכלכליים, איזה תיק יקבלו פרס וסילבן שלום ומה יקרה לאפי איתם במפד"ל, לאחר שיודיע על הפרישה. לוח הזמנים הפוליטי הולך ונהיה צפוף, והוא יהפוך לסיר לחץ אמיתי מיד לאחר משאל המתפקדים בליכוד, ב-2 במאי. יהיה חם.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סיפק את הסחורה. שרון ובוש בפסגת וושינגטון
צילום: איי פי
צילום: פייר תורג'מן  באו-באו
אל קרקע המציאות. נתניהו ואולמרט בישיבת הממשלה, הבוקר
צילום: פייר תורג'מן באו-באו
צילום: איי פי
דילמת המחנות. שלום
צילום: איי פי
צילום: שאול גולן
אין פוליטיקה מקומית. לבנת
צילום: שאול גולן
צילום: מאיר פרטוש
מתקרב לחוץ. פרס
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים