שתף קטע נבחר

"הרכוש בארץ של הנספים נאמד במאות מיליונים"

ועדת החקירה הפרלמנטרית, שבדקה מה עלה בגורלם של חשבונות בנק ונכסי נדל"ן בישראל של נספים בשואה עומדת לפרסם את מסקנותיה בעוד כשבועיים. בשיחה עם ynet, מספרת יו"ר הוועדה, ח"כ קולט אביטל, על המידע שנאסף בוועדה. מדובר, לטענתה, בכסף גדול שהבנקים ופקידי האוצר עושים הכול כדי להימנע מלחלקו לצאצאי הנרצחים

מדינת ישראל וארגונים יהודיים בעולם מנהלים מלחמת חורמה נגד בנקים, חברות וממשלות זרות, המחזיקים חשבונות בנק, פוליסות ביטוח ונכסי נדל"ן של יהודים שנרצחו בשואה, ומנסים למנוע ממשפחות הנרצחים לרשת את הכסף. התרגילים האלה, גם כאשר הם חוקיים לחלוטין, מעוררים בארץ זעם ומתקבלים כאן כסוג מכוער של אנטישמיות, או לפחות כאטימות ורדיפת בצע.

 

אלא שהונם של נרצחי השואה אינו נמצא רק בחו"ל. בשנות ה-20 וה-30 ביקרו בארץ ישראל אלפי יהודים, שרכשו כאן נכסי נדל"ן ופתחו תוכניות חיסכון בבנקים המקומיים אך חזרו לאירופה ונלכדו שם עם פרוץ מלחמת העולם השנייה. חלקם שקלו לעלות לארץ וניסו להכין לעצמם קרקע פיננסית, חלקם ניסו להכין כאן עתיד לילדיהם, וחלקם עלו לארץ וחזרו לאירופה אך השאירו כאן נכסים, שעם הירצחם בשואה נעזבו בארץ.

 

בעוד כשבועיים יתפרסמו מסקנותיה של ועדת חקירה פרלמנטרית, שניסתה לחקור מה עלה בגורל הנכסים האלה. לקראת פרסום המסקנות, מספרת יו"ר הוועדה, ח"כ קולט אביטל (עבודה), בשיחה עם ynet, על המחקר המתיש ועל מסקנותיו הקשות.

 

לאלה מסקנות הגיעה הוועדה? מה עלה בגורל הכסף והנכסים?

 

אביטל: "קודם כל חשוב להדגיש, שהנכסים קיימים, ונמצא בארץ. וזאת, בניגוד מוחלט למה שטענו מרבית הגורמים המעורבים בעניין. עד שהקמנו את הוועדה, כולם הכחישו, וטענו שלא היה ולא נברא ואין נכסים כאלה, וצעקו עד לב השמים שאנחנו ממציאים עלילה".

 

מי טען כך?

 

"קודם כל הבנקים. הם בכלל לא רצו שנבדוק את העניין. הם אמרו: 'אנחנו בודקים את עצמנו', אבל אנחנו התעקשנו למנות גוף בודק חיצוני. היינו צריכים לשאת ולתת אתם במשך שנה וחצי עד שהם הואילו לקבל את דרישתנו".

 

הכסף נמצא כיום בבנקים שבהם הופקד, או בקופת המדינה?

 

"רוב הכסף והנכסים נמצאים היום אצל האפוטרופוס הכללי במשרד האוצר. רוב היהודים, שהגיעו לארץ עם כסף, עלו מגרמניה ומבעלות הברית של היטלר: הונגריה, אוסטריה ורומניה. הבריטים הפקיעו את הכסף הזה והפקידו אותו בחשבון בנק מיוחד, כי לפי החוק הבריטי הם נחשבו לנכסי אויב. את הבריטים לא עניין שהיהודים נרצחו בשואה: מבחינתם, גם תושב גרמניה שנרצח בשואה הוא אויב.

 

"כשקמה המדינה, הכסף עבר למשרד האוצר שלנו, שהחזיק בו 20 שנה, ומשם הוא עבר לאפוטרופוס הכללי. האפוטרופוס מטפל היום בכ-17 אלף תיקים של רכוש של יהודים שנפטרו בחו"ל לפני קום המדינה, ולא השאירו צוואה. זה לא אומר שהיו רק 17 אלף איש שהשאירו רכוש ונרצחו בשואה: יש תיקים שמייצגים משפחות שלמות, ומצד שני, יש תיקים של אנשים שנהרגו בתאונות דרכים, למשל.

 

"תיקים אחרים נשארו בבנקים, בגלל שהיו שייכים ליהודים מהמדינות שהנאצים כבשו. היה גם הרבה נדל"ן שנשאר אצל מי ששיווק אותו. נניח שסבא שלך קנה אדמה מקק"ל או מחברה פרטית, אבל נרצח בשואה. למי הנדל"ן הזה שייך היום? יש קיבוצים שלמים, כמו יגור, שיושבים על קרקע כזאת. יש חברות נדל"ן פרטיות שמחזיקות, להערכתנו, המון אדמות של נרצחים, אבל מסרבות לתת לנו לבדוק אותן".

 

מי שהוריו או סבותיו החזיקו נכסים ונרצחו, יכול לרשת אותם?

 

"תיאורטית, כמובן שכן, אבל רוב הכסף לא הגיע לאף יורש, משתי סיבות: קודם כל, גם הבנקים וגם המדינה עושים ליורשים את המוות עד שהם מוכנים להעניק את הכסף. אתה צריך למלא אינסוף טפסים, ולעבור ועדות ובתי משפט, עד שאתה מוכיח שאתה צאצא של הקרבן. אני מקבלת מאות מכתבים של אנשים שמספרים, שהם בטוחים שהם צאצאיו של מישהו, אבל אין להם דרך להוכיח זאת בגלל שחסר להם מסמך כזה או אחר.

 

"אבל הבעיה העיקרית של היורשים היא, שערך הכסף והנכסים נשחק לחלוטין. נתקלתי, לדוגמה, באדם שאביו רכש מגרש של כדונם וחצי ביישוב יוקרתי במרכז הארץ. האפוטרופוס הודיע ליורש, שהוא יקבל 1,500 שקל על חלקו בירושה האבודה. נתקלתי בחשבונות שהיו שווים לפני השואה סכום גבוה כמו 1,500 לירות שטרלינג והבנק מציע תמורתם היום 150 שקל".

 

איך זה קרה?

 

"במשרד האוצר ובבנקים טוענים, שזה בגלל שהיו פיחותים גדולים של הלירה הישראלית לעומת השטרלינג. אני שואלת, למה לא השאירו את החשבונות הרדומים בלירה שטרלינג או הצמידו אותם למטבע אחר? ואני טוענת, שהמדינה והבנקים, בעיקר בנק לאומי שהחזיק חלק גדול מהחשבונות, פשוט הרוויחו הון עצום מהכסף הזה.

 

"מהרגע שהתברר שבעלי החשבונות נעלמו, הם לא הצמידו את החשבונות לשום דבר. הם הפחיתו את הריביות שהחשבונות הניבו עד למינימום, וגבו עליהם עמלות גבוהות מאוד".

 

האם בעלי הבנקים ופקידי האוצר לא הבינו שבעלי החשבון "נעלמו" בגלל שהם נרצחו בשואה?

 

"אני לא יודעת מה הם הבינו וחשבו. אני יודעת רק כיצד הם טיפלו בחשבונות בפועל".

 

בכמה כסף מדובר, בסך הכול?

 

"אנחנו מעריכים שהכסף היה שווה לפני השואה כמיליון ליש"ט, שזה הרבה מאוד".

 

כמה זה היום?

 

"זה בדיוק מוקד הוויכוח שלנו עם האוצר והבנקים. אנחנו דורשים שהכסף והנכסים יוערכו מחדש, בערכים ריאליים שתואמים את מה שהיה שווה כשהניצולים הפקידו אותו".

 

האם זאת, בעצם, מסקנת הוועדה?

 

"זאת אחת המסקנות החשובות, ואנחנו כבר נלחמים לממש אותה. אלא שיש גורמים במערכת הפוליטית שמערימים קשיים בדרכינו, ויש כאלה שלא אכפת להם. ביקשנו מהמפקח על הבנקים להתערב בעניין, והוא טוען שזה לא מעניינו.

 

"נפגשנו עם החשב הכללי לשעבר, ניר גלעד. גלעד מעריך שהכסף מסתכם בכמיליון שקל. אחרי ויכוח ארוך אתנו, הוא הסכים לשערך את הכסף לפי ריבית גבוהה יותר של כ-2% לשנה, והגיע לסך של 28 מיליון שקל. אנחנו טוענים שזה לעג לרש, ושמדובר במאות מיליונים. את הסכום המדויק נפרסם עם פרסום מסקנות הוועדה".

 

כיצד השגתם את המידע?

 

"חיפוש החומר היה משימה קשה ביותר. אף אחד לא הציג בפנינו ארכיונים מסודרים. בכל מקום אמרו לנו, אין לנו כאן תיקים ישנים, וזה היה מזמן. המון תיקים וארכיונים אבדו או הושמדו. מצאנו ארכיונים זרוקים במחסן בקיבוץ, וארכיונים שהיו נעולים בארון במרתף עזוב של בנק.

 

"מדובר בכסף שעבר הרבה גלגולים. הברדק בגנזך המדינה ובארכיונים הוא אדיר. מלבד זאת, היה כאן אינטרס של פקידי האוצר והבנקים לעכב אותנו בכל צורה חוקית אפשרית כדי לא לתת את הכסף.

 

"מבחינתם, אין הבדל בין הכספים האלה לכספים של כל לקוח או נישום אחר: הם תמיד ירצו לתת כמה שפחות. הטיב לומר זאת עו"ד רם כספי, שייצג את בנק לאומי מול הוועדה: כספי אמר לנו בפירוש: מבחינת הבנק, אין הבדל בין נרצחי השואה לגברת כהן מחדרה".

 

"שאביטל תחוקק חוקים חדשים בכנסת"

 

עו"ד כספי אינו מכחיש שאמר את הדברים שאביטל מייחסת לו. "אני עומד מאחורי כל מילה, למרות שדברי קצת הוצאו מהקשרם", אומר כספי. "קודם כל, חשוב להדגיש שרק חלק קטן מהכסף נמצא בבנק לאומי. אני מעריך שכל הבנקים יחד מחזיקים רק אחוזים בודדים מהכסף. אבל ברור שמה שאמרתי הוא נכון: הבנק טיפל בכסף באותה מהימנות שהוא מטפל בכל החשבונות".

 

בוועדת החקירה טוענים, שמשהו השתבש בדרך, ושכל הנכסים של הנרצחים מוערכים בפחות ממה שהם צריכים להיות. אחרת, כיצד ניתן להסביר שנכסי הנדל"ן של הנרצחים משוערכים במחיר נמוך בהרבה ממחירם הריאלי?

 

"הבנק לא מחזיק נדל"ן. לגופו של עניין, מה שקרה לחשבונות שלהם זה מה שקרה גם לחשבונות של אחרים. הריבית הייתה נמוכה מאוד. בתקופת מלחמת העולם השנייה היו חוקים שהגבילו את הריבית ל-1%.

 

"הכסף גם עבר פיחותים גדולים, שמנעו ממנו להניב תשואה הולמת. זה מה שהיה קורה לכסף שלהם גם אם הם לא היו נרצחים בשואה. לכן אני אומר, שהעובדה שהאנשים נרצחו, אינה אומרת שצריך להתייחס לחשבונות שלהם אחרת".

 

מי שלא נרצח היה יכול להעביר את הכסף להשקעות משתלמות יותר. המציאות מראה, שרוב הנכסים והירושות לא הצטמקו כל-כך, אביטל טוענת, שהנרצחים הפסידו כסף בגלל שלא היה מי שיטפל בחשבונותיהם. האם אין מקום לפצות אותם על כך?

 

"הבנקים הציעו לבעלי החשבונות פשרה, לפיה החשבונות יוערכו מחדש לפי ריבית של 2%, שתעלה את ערכם".

 

למה, בעצם, להגיע לפשרה, ולא להציע ליורשי הנרצחים הכי הרבה שאפשר? איזו זכות מוסרית יש לבנק לנסות להתמקח כדי למקסם את רווחיו מירושות של נרצחים בשואה?

 

"זאת שאלה שצריך להפנות קודם כל למדינה. המדינה היא המרוויחה העיקרית מהכסף הזה, והיא זאת שקובעת את החוקים. מה שאתה אומר, זה שצריך לחוקק חוקים פיננסיים שיפלו לטובה, רטרואקטיבית, את מי שנרצח בשואה. נראה את קולט אביטל מעבירה חוק כזה בכנסת".

 

לאומי: הסכונים שנותרו לא משמעותיים

 

בנק לאומי מוסר בתגובה: ועדת החקירה הפרלמנטרית מינתה, בהסכמת הבנק ובנקים נוספים, בודקים חיצוניים לאחר שנחתם בין הבנקים הרלוונטים לבין הכנסת מסמך עקרונות המסדיר את עקרונות הבדיקה. טיוטה ראשונית של דו"ח הבודקים נמסרה להערות הבנק. לבנק הערות רבות על המימצאים והן הועברו לבודקים.

 

לדעת הבנק, לאחר בדיקת הטיוטה והממצאים של הבודקים, לא מצויים כיום בידיו נכסים או כספים של נספי שואה, למעט סכומים נמוכים ולא משמעותיים. זאת כתוצאה מהוראות חוק שהיו בתוקף בתקופת מלחמת העולם השנייה ואשר חייבו את הבנקים שפעלו בארץ ישראל, וביניהם בנק אנגלו-פלסטינה, להעביר נכסים של לקוחות תושבי מדינות אויב וכאלה שנכבשו על ידי האויב, לממונה על רכוש האויב של ממשלת בריטניה.

 

רכוש שהועבר כאמור לא הוחזר אחר כך לידי הבנקים. נכסים, שמטעם כלשהוא לא הועברו לממונה על רכוש האויב הוחזרו לזכאים להם או שהועברו לאחר קום המדינה לאפוטרופוס הכללי.

 

בידי הבנק חוות דעת משפטית וחשבונאית התומכות בעמדת הבנק, מהן עולה כי מדובר בסכומים נמוכים באופן משמעותי מהסכומים שהוצגו בטיוטה הנ"ל. הסכומים הבלתי מהותיים הנ"ל נובעים בעיקר משערוך ולא מסכומים שנותרו בספרי הבנק.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הכנסת
אביטל. כמיליון ליש"ט
אתר הכנסת
צילום: ישראל הדרי
כספי. "עומד מאחורי כל מילה"
צילום: ישראל הדרי
מומלצים