שתף קטע נבחר

"מדינת ישראל קמה בדם 21,781 בנים ובנות"

נשיא המדינה בעצרת המרכזית ברחבת הכותל: "איננו ששים אלי קרב". הרמטכ"ל: "מלחמת הקיום לא תמה". ראש הממשלה בטקס בירושלים: "לא נניח לאחרים לקבוע את גורלנו. ניטול יוזמה ונצעד בנחישות קדימה, נעצב במו ידינו מציאות שתעלה בקנה אחד עם האינטרסים הביטחוניים והמדיניים, ועם שאיפתנו העזה לשלום". יו"ר הכנסת קרא ל"יום של חשבון נפש". מחר: טקסי זיכרון ב-43 בתי-עלמין

21,781 - זהו מניין הנופלים במערכות ישראל מאז שנת 1860, שנקבעה כתחילת ההתיישבות הציונית מחוץ לחומות. מאז כ"ט בנובמבר 1947, פרוץ מלחמת השחרור, נפלו 20,196 חללים. מיום הזיכרון האחרון נוספו למניין הנופלים 184 חללים.  

 

  • החלל שבחיינו: גולשי ynet מספרים על יקיריהם
 
  • לאתר "יזכור" של משרד הביטחון
  •  
  • לאתר משרד הרווחה על חללי פעולות איבה 
  •  

    אמש בשעה 20:00 (יום א') נפתחו אירועי יום הזיכרון בצפירה בת דקה אחת. מיד אחריה החלה העצרת המרכזית ברחבת הכותל המערבי, במעמד נשיא המדינה והרמטכ"ל. הדגלים הורדו לחצי התורן. יוסף עוזיאל, אביו של סמ"ר גבריאל עוזיאל, שנפל בקרב בג'נין לפני 8 חודשים, הקריא קדיש.    

     

    "מדינת ישראל קמה בדמם של 21,781 בנים ובנות, אשר נפלו במלחמות ובמערכות שבין המלחמות", אמר הנשיא, משה קצב, בנאומו בעצרת. "איננו ששים אלי קרב, תמיד ניצחנו, רק ביקשנו לחיות בביטחון ושלום. רוחנו מעולם לא נפלה ולעולם לא תיפול, אנו נמשיך להילחם על קיומנו נגד המבקשים את נפשנו ובה בעת נמשיך להושיט יד לשלום ולהאמין בו.

     

    "אנו בניו של עם אשר סבל ייסורים ותלאות, שלא היה כדוגמתם בתולדות העמים. האוד המוצל מאש בנה בית חדש וקלט את פזורי העם היהודי. מן האפר והעפר שמסביב יצאנו להגן על עצמאותנו, רק כדי להיות עם חופשי בארצי. אבות אבותינו, אשר במשך דורות התפללו למען תקומת ישראל, גם הם מזילים הלילה דמעה ומרכינים ראש לזכר גיבורי ישראל על העוז והגבורה, על האמונה והחזון, על שהביאו בקרבנם להגשמת החלום ההיסטורי של העם היהודי.

     

    "נזכור היום כי צה"ל הוא צבא העם", הצהיר הנשיא. "נקפיד לשמור את בנינו מחוץ לכל ויכוח, נסיר סימני שאלה מעל ראשיהם של החיילים ונשמור את צה"ל מוכן וערוך למשימות הביטחון וההנהגה".

     


    טקס יום הזיכרון

     

    גם הרמטכ"ל, רב-אלוף משה (בוגי) יעלון, נשא דברים בעצרת: "הקמנו כאן בישראל במאמץ איתנים משותף לבנות מדינה יהודית, דמוקרטית וציונית. מדינת העם היהודי ובני עדות אחרות, שקשרו גורלם בגורלנו. מדינתו של עם חולם ויוצר, מדינה מפותחת, קולטת עלייה, מדינה העוסקת בתעשייה, חקלאות חינוך וביטחון".

     

    "גם השנה ידענו אובדן ומשפחת השכול המשיכה להתרחב ולגדול. אנו מחבקים אתכם חיבוק אמיץ. נשמור עליכם עד כמה שנוכל. ננחם ונאהב. הקשר איתכם, ההורים, האחים והאחיות, חשוב לנו לחיילי ומפקדי צה"ל לא פחות מאשר לכם, לא רק בימי זיכרון אלא בכל יום ולתמיד נמצא צה"ל עמכם, וישמש לכם כתף אוהבת להישען עליה.

     

    "השנה נדרשנו שוב, שעה שעה, להילחם על הזכות להיות עם חופשי בארצנו. מלחמת הקיום לא תמה. הטרור הרצחני הפוגע בנשים, ילדים וטף לא תם. כמפקדו של צה"ל מבטיח אני, לא נשקוט ולא ננוח, לא ניחת ולא נירא, נמשיך להילחם עד שהשקט והשלווה ישובו לרחובותיה של מדינת ישראל. נמשיך נחושים, בוטחים ובטוחים בצדקת דרכנו".

     

    בפקודת יום שפירסם הרמטכ"ל, כותב האלוף יעלון: "צה"ל מרכין את ראשו לזכר הנופלים במערכות ישראל במאבק על עצמאותנו שנמשך כבר 56 שנה. גם בשנה האחרונה צה"ל איבד חיילים ולוחמים במלחמה נגד הטרור, באימונים ולצערי גם בתאונות. אנחנו משתתפים בכאבן ויגונן של המשפחות השכולות, מחבקים אותן, מחזקים את רוחן, מחזקים גם את פצועי צה"ל ומשפחותיהם, שנושאים את צלקות המלחמה לאורך שנים, וזוכרים ביום הזה גם את חיילנו הנעדרים שאנחנו מחוייבים להשיבם הביתה".

     

    עוד כותב יעלון: "המאבק על עצמאות מדינת ישראל, הוא מאבק שהחל עוד טרם קום המדינה, מתנהל כבר כ-120 שנה מאז שחר הציונות, ומאז שמדינתינו עצמאית, צה"ל נדרש להגן על עצמאות זו, להיאבק עליה, כך עשינו וכך נעשה גם בשנת העצמאות הבאה".

     

    "שלא יתארכו טורי המצבות" 

     

    ראש הממשלה נשא אתמול אחר הצהריים דברים בטקס זיכרון בבית יד לבנים בירושלים. את עיקר נאומו הקדיש שרון למשפחת השכול: "לכן, המשפחות השכולות, יום הזיכרון איננו ככל הימים, אף על-פי שכל ימיכן ולילותיכן רצופים זיכרון וצער. אך דומה כי ביום הזה, יום הזיכרון לנופלים במערכות ישראל, יותר מכל ימות השנה, תחושת ההתאחדות הפנימית וההשתתפות באבלה של משפחת השכול היא אמיתית ועמוקה.

     
    אריאל שרון טקס יום הזכרון בבית יד לבנים, ירושלים

     

     

    "שערי הלב נפתחים ביום האחד הזה, בענווה, בכאב ובהכרת תודה, שאין גדולה ממנה. ביום האחד הזה, יותר מכל יום אחר, אתם עטופים מסביב ברגשי אחווה ושותפות גורל. אינכם לבד בתוגתכם. יקיריכם שנפלו הם עמוד התווך בבניינה של מדינת ישראל. עליו הושתתה תקומתה.

     

    "מסירות הנפש, עוז הרוח, ההקרבה העילית, אינם סיסמה ומליצה. מי שהוביל לוחמים בקשים שבקרבות, מי שראה אותם מסתערים מול אש התופת, חוצים מכשולי מים, מי שחש את כאבם על חבר שנפל וראה אותם מוחים דמעה וממשיכים, חובשים את פצעיהם, יוקיר עד יומו האחרון את החיילים והמפקדים, את נפש הלוחם". שרון ציטט גם את "מגש הכסף" של נתן אלתרמן.  

     

    את דבריו חתם ראש הממשלה בהתייחסות לענייני השעה. הוא רמז על תוכנית ההתנתקות, שבוע לפני משאל המתפקדים: "לא נמתין ולא נשתהה, לא נניח לאחרים לקבוע את גורלנו. ניטול יוזמה ונצעד בנחישות קדימה, ונעצב במו ידינו מציאות שתעלה בקנה אחד עם האינטרסים הביטחוניים והמדיניים, ועם שאיפתנו העזה לשלום. אני רואה זו כחובתי הראשונה במעלה לעשות הכל כדי שלא יתארכו עוד טורי המצבות, כדי שהיפים בפרחי חיינו לא ייקטפו שוב באיבם".

     

    גם יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, נשא דברים בטקס, ואמר כי יום הזיכרון הוא "יום של חשבון נפש כמבוא ליום העצמאות, כתנאי לעצמאות, כמחיר החירות". בפנייה למשפחת השכול, אמר: "אנחנו מחבקים, מנחמים, מקיפים אתכם באהבה, מנסים להיות שותפים. מנסים לעזור. אבל אנחנו, האחרים, בעצם, לא ממש מבינים. אנחנו מביטים מבחוץ, אפילו היום.  

     

    ריבלין ציטט מדברי המשורר אהוד מנור, ששכל את אחיו יהודה: "אתה אף פעם לא יוצא מזה, הבור הפעור בתוך הגוף, המועקה הכבדה בחזה והעצב המתוח, החשוף. אך לפעמים, כשהייאוש מוחלט, אתה רואה עיניים, שומע אנחה ומבין שהקול והמבט שייכים לאותה משפחה, ויש לך פתאום סיכוי לרגע מנוחה, לצל שכחה, אפילו לשמחה".

     

    שר הביטחון, שאול מופז, השתתף בטקס יום הזיכרון המרכזי בבאר-שבע, שם הבטיח: "נשקיע כל מאמץ, נבחן כל דרך, נהפוך כל אבן, לא נחמיץ כל שביב של סיכוי, לא נירתע מוויתורים כואבים כדי לשים קץ לסכסוך הדמים".  

     

    טקסי זיכרון ב-43 בתי-עלמין

     

    הבוקר יתקיימו טקסי זיכרון ברחבי הארץ. בשעה 9:30 ייערך הטקס בהר-הרצל לזכר חללי משטרת ישראל. בשעה 11:00 תישמע ברחבי הארץ צפירה נוספת, בת 2 דקות, ואז ייפתח טקס הזיכרון המרכזי בהר-הרצל במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, השרים, חברי-הכנסת ומשפחות שכולות. במקביל, יתקיימו טקסים ממלכתיים ב-43 בתי-עלמין צבאיים, וליד האנדרטה לחלל הבדואי בצומת "המוביל".

     

    בשעה 13:00 ייערך בהר-הרצל טקס ממלכתי לזכר פעולות האיבה, כאשר בשנים האחרונות מצוין גם זכרם ביום זה. בשלוש וחצי שנות האינתיפאדה הנוכחית נהרגו 960 אזרחים וחיילים. בשעה 20:00 ייפתחו אירועי יום העצמאות ה-56 בטקס הדלקת המשואות המסורתי, ליד קברו של חוזה המדינה.      

     

    אמש, בדרך לטקסים, הורגשו עומסי תנועה כבדים בדרך לירושלים ובכניסות לערים הגדולות, בשל מחסומים שהציבה המשטרה בצמתים הגדולים, מחשש לפיגועי טרור.

    פורסם לראשונה 25.04.04, 17:10

     

      תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מרכינים ראש ברחבת הכותל
    מרכינים ראש ברחבת הכותל
    צילום: איי פי
    "השקט והשלווה ישובו לרחובות". יעלון
    "השקט והשלווה ישובו לרחובות". יעלון
    צילום: ערוץ 2
    משמר הכבוד בעצרת הממלכתית
    משמר הכבוד בעצרת הממלכתית
    צילום: איי פי
    "לא ששים אלי קרב". הנשיא קצב בעצרת
    "לא ששים אלי קרב". הנשיא קצב בעצרת
    צילום: ערוץ 2
    הדגל בחצי התורן
    הדגל בחצי התורן
    צילום: ערוץ 2
    "לא נירתע מוויתורים כואבים". מופז
    "לא נירתע מוויתורים כואבים". מופז
    צילום: איי פי
    זוכרים את כולם
    זוכרים את כולם
    צילום: דובר צה"ל
    מומלצים