שתף קטע נבחר

ציר כיסופים: למרות הסכנה, החיילים נוסעים בטרמפים

בדיקת ynet מעלה כי יממה בלבד לאחר הפיגוע הקשה בציר, עשרות חיילים נוסעים במכוניות של מתנחלים ואורחיהם ממחסום כיסופים לבסיסים שונים ברצועה, תוך סיכון חייהם. התירוץ: "כדי להיכנס פנימה ברכב ממוגן צריך לחכות שעות. אבל אנחנו לא מספרים לאמא". צה"ל: "התופעה חמורה, אנו מבצעים חטיפות דמה"

הפיגוע הקשה בציר כיסופים והתיאורים של מפקדי צה"ל על הרגישות הרבה של קטע הכביש לא מרתיעים כנראה את חיילי צה"ל: חיילים רבים המשרתים ברצועת עזה מעדיפים להיכנס לבסיסים באמצעות טרמפים מזדמנים של מתנחלים או אורחיהם. "כדי להיכנס פנימה ברכב ממוגן צריך לחכות שעות", הסביר אחד החיילים.

 

שני המחבלים שהגיעו שלשום בצהריים לציר כיסופים, המוביל ליישובי גוש קטיף, חיפשו מטרה אחת: כלי רכב ישראלי. הבחירה בין מכונית של משפחה המתגוררת במקום לבין רכב עם חיילים הייתה עבורם שולית.

 

מסע הרצח המזעזע, שהסתיים במותה של טלי חטואל וארבע בנותיה, החל למעשה בירי לעבר שלוש מכוניות אחרות: מכונית של צוות CNN, רכב אזרחי ורכב צבאי לא ממוגן. הקליעים פגעו בשני הרכבים האחרונים, אזרח ושני חיילים נפצעו באורח קל עד בינוני.

 

גם בלי הפיגוע אתמול יודעים היטב בצה"ל, מהמפקד הבכיר ביותר בגזרה ועד אחרון החיילים עד כמה ציר כיסופים מסוכן. אין כמעט נקודה בציר שאש לא נורתה לעברה בשנים האחרונות. אזרחים וחיילים קיפדו את חייהם, אבל גם מאות פיגועים סוכלו.

 

אבל למרות הכל, בדיקת ynet מגלה כי עשרות חיילים המשרתים בבסיסים שונים בגזרה המרכזית ברצועה, מגיעים ממחסום כיסופים באמצעות מכוניות אזרחיות של מתנחלים ואורחיהם, תוך סיכון חיים.

 

שלשום, מיד עם פתיחת הציר לאחר הפיגוע נראו עשרות חיילים "שנתקעו" במחסום, מושיטים יד לכל רכב שעובר במקום. כך היה גם אתמול בצהריים. בדיקת ynet מעלה כי מדובר בתופעה, שאולי נוכח הפיגוע אתמול, צה"ל חייב לשים עליה את הדעת.

 

"לאמא אני לא מספר"

 

"אפשר לחכות לרכב צבאי", מסביר אחד החיילים שמשרת כבר למעלה משנה ברצועה, "אבל זה לוקח זמן, בטח רכב ממוגן. בגלל זה עולים על הרכב הראשון שמגיע. ברור שזה לא הדבר הכי בטוח בעולם, לאמא שלי אני לא מספר את זה, אבל זה מה שיש".

 

יש לציין כי נתקלנו אתמול גם בחיילים שהתעקשו להמתין אך ורק לרכב צבאי ממוגן, אבל חלקם הודו כי זה נובע רק בעקבות החשש מהפיגוע שאירע.

 

במקרים בהם יוצאת או נכנסת קבוצת חיילים, הללו מוסעים באמצעות משאית "ספארי" ממוגנת. הבעיה, אם כן, נעוצה בחיילים בודדים שמגיעים למחסום וכאלה יש מאות. "אין כאן בדיוק חוקים ברורים, עולים על מה שיש", מסבירה חיילת, "המפקדים לא כל כך מתעכבים על הנושא הזה".

 

מחסום כיסופים אינו מחסום במלוא המובן. כל אדם החפץ להיכנס לגוש קטיף דרך המחסום, מנפנף לשלום לשוטרת המוצבת בדרך כלל במקום ונכנס פנימה. לעיתים נרשם מספר הרכב ונהגו מתבקש להציג תעודת זהות. רק באירוע חירום הופך המחסום לעמדה שמונעת מכלי רכב להיכנס לציר באמצעות שער ברזל גדול.

 

ככלל, הפקודות בצה"ל אוסורות נסיעת חיילים בטרמפים מחשש כי ארגוני הטרור ינסו לחטוף חיילים. הפקודות חלות באופן עקרוני גם במחסום כיסופים, אלא שעל פי עדויות החיילים אינן מיושמות.

 

סמוך למחסום ניצבת מפקדת חטיבת שיריון, וקצינים בכירים חולפים באזור, אך נראה שאינם ערים לעניין. שלשום בצהריים למשל, בעת שבמחסום עלו חיילים על כלי רכב פרטיים, העדיפו שלושה שוטרים צבאיים לעמוד במרחק 200 מטר מזרחה משם ולתפוס נהגים צבאיים שעוברים על חוקי התנועה.

 

אחד החיילים שעמד אתמול במחסום, והמתין להסעה, אמר: "רק כשחס וחלילה יקרה משהו, מיד יסיעו אותנו עם רכבים ממוגנים, אבל בינתיים - כלום".

 

צה"ל: אנו מבצעים "חטיפות דמה"

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "לחיילים יש אפשרות להגיע למוצבים או לבסיסים באמצעות אוטובוסים במעבר כיסופים או באמצעות רכבים צבאיים אשר עוברים במעבר. חל איסור מוחלט בכל מקרה שהוא על נסיעה בטרמפים.

 

"צה"ל עושה כל שביכולתו כדי לצמצם ולמנוע את תופעת הנסיעה בטרמפים של חיילי צה"ל. כחלק מפעולת המנע מספק צה"ל לחיילים דרכי הגעה חלופיות כדוגמת אוטובוסים ורכבות, בנוסף מתבצעות 'חטיפות דמה' כשהחיילים העולים לאותו טרמפ נתפסים ונשפטים.

 

"רק בחודש האחרון נתפסו ונשפטו במרחב פיקוד הדרום 115 חיילים וחיילות אשר עלו לטרמפים בניגוד להוראות וההנחיות".


פורסם לראשונה 03/05/2004 23:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חנן גרינברג
"לא מספרים לאמא"
צילום: חנן גרינברג
צילום: חנן גרינברג
"זה מה שיש"
צילום: חנן גרינברג
צילום: חנן גרינברג
"מבצעים חטיפות דמה"
צילום: חנן גרינברג
צילום: מוטי סנדר
מכוניתה של טלי חטואל
צילום: מוטי סנדר
מומלצים