שתף קטע נבחר

שום טיפול אחר לא עבד? נסו היפנוזה

סובלים מכאבי ראש? לא מסוגלים לסבול את זריקת ההרדמה אצל רופא השיניים? רוצים להיפטר מפוביה מסוימת או סתם מעונינים להגביר את היצירתיות שבכם? אולי כדאי שתנסו היפנוזה. למי זה מתאים, איך זה עובד, מי מטפל בשיטה זו ומה הסיכונים

ההיפנוזה אינה טיפול בפני עצמו – אלא כלי עזר טיפולי, שמשמש בידי פסיכולוגים, פסיכיאטרים ורופאי שיניים, לטיפול בשורה ארוכה של בעיות. היפנוזה יכולה לשמש לטיפול במחלות גופניות ובהפרעות נפשיות. ההיפנוזה משמשת לטיפול בכאבים שונים: כאבי ראש, כיווצי שרירים, טיפולים רפואיים שכרוכים בכאב (כמו החלפת תחבושות לחולים או בדיקת קולונסקופיה), כאבי גב, מחלות פרקים וסרטן. טיפול בחרדה ובפוביות באמצעות היפנוזה הוא תחום קלאסי נוסף שבו אפשר להיעזר בה.

 

ההיפנוזה משמשת גם לטיפול בשינוי הרגלים (כמו מציצת אצבע, כסיסת ציפורניים או תלישת שיער), טיפולי שיניים ללא הרדמה, שיפור התפקוד לאחר חוויה טראומטית, יתר לחץ דם, אסטמה, תסמונת המעי הרגיז, מחלות עור, הכנה ללידה ללא כאבים, ושיפור יכולות אישיות (כמו הגברת היצירתיות או חידוד הזיכרון).

 

מה זה?

 

היפנוזה היא מצב שבו אדם מנצל את יכולת הריכוז שלו, כדי להפנות את הקשב שלו כלפי פנים. ההיפנוזה היא למעשה מצב מודעות אחר, שבו יש ריכוז מאוד גבוה של מערכת העצבים לכך שהאדם יותר נתון לקבל השאה (סוגסטיה) לדברים ולרעיונות שבטיפול מכוונים אותו אליהם. במצב היפנוטי אדם מאפשר לעצמו להפנות את מרב הקשב והמשאבים שלו, כדי להביא לשינוי גופני או נפשי אצלו, כדי להיות בקשר טוב יותר עם התת מודע שלו, או כדי לשפר את מערכת התקשורת בין מוחו לגופו.

 

כל מצב של ריכוז גבוה, שבו אנחנו ממוקדים בדבר אחד, וכאילו "מתעלמים" משאר ההסחות שמסביב הוא מצב שיש לו מאפיינים היפנוטיים. רובנו חשים חוויה דומה כשאנחנו מרשים לעצמנו לשקוע בסרט או בספר מרתקים, וכך מנתקים את עצמנו מהסביבה. היפנוזה אינה מצב של שינה או של איבוד הכרה, אלא להיפך: מדובר במצב של ריכוז רב, אם כי ריכוז בדבר אחד. ניתן להימצא במצב היפנוטי גם בזמן פעילות גופנית אינטנסיבית, כמו ריצת מרתון.

 

בבדיקת גלי מוח (EEG) נמצא כי אין הבדל מהותי בין פעילות מוחית של אדם מהופנט לבין זו של אדם עירני. תמונת גלי המוח שונה לחלוטין בזמן שינה וחלימה, ולכן ניתן להגדיר את ההיפנוזה כסוג של "חלימה בהקיץ". המאפיין העיקרי של התופעה ההיפנוטית הוא הסוגסטיה (שכנוע) – אולם לא מדובר בשכנוע במובן הרגיל של המילה, אלא בתהליך המאפשר להעביר לאדם רעיון כלשהו על-ידי תקשורת מילולית, תנועתית או קולית, תוך כדי עקיפת תהליכי הבקרה האינטלקטואליים שלו.

 

איך זה עובד?

 

ההיפנוזה משמשת כדרך מאוד יעילה ומאוד מהירה לדלג על המחסומים הטבעיים של אנשים, ש"מגנים עליהם" ודווקא מסבכים אותם ומשאירים אותם תקועים. ברגע שאפשר לדלג על ההגנות שהמטופלים משתמשים בהן כדי להגן על עצמם, אפשר להשתיל אצלם רעיונות מאוד חיוביים ובריאים. השימוש הטיפולי הנפוץ בהיפנוזה הוא לא לקבלת אינפורמציה מהמטופל ול"חשיפת" סודות – אלא ככלי שכנועי.

 

פעמים רבות בזמן ההיפנוזה המטופל כלל אינו נשאל שאלות – אלא רק מקשיב לדברי המטפל. בזמן ההיפנוזה המטופל נכנס לתוך מצב תודעתי שבו הוא לא מתנגד ולא "מגייס חיילים" לשמור על עצמו. ברגע שיש למטפל את השטח הבריא, הפתוח והמאוזן הזה של המטופל, אפשר להתחיל לתת לו דמויות, תמונות ורעיונות, שהוא לא מתנגד להם, ושהם נחמדים לו ונראים לו. בניגוד למה שקורה פעמים רבות בפסיכותרפיה רגילה, בהיפנוזה המטופל לא יכניס רגל לטיפול כדי לעצור אותו ולסבך אותו, ויתחיל לומר, "הנה, זה לא עובד, רואים שאני דפוק. אני לעולם לא אוכל להשתנות" – אלא יקשיב בריכוז לדברי המטפל.

 

כמה טיפולים זה דורש?

 

השימוש בכלי ההיפנוטי תלוי בסוג הטיפולי שעליו מדברים. קיימים מטפלים שבמפגש היפנוטי חד פעמי (לאחר שיחת היכרות ובירור הבעיה) פותרים את הבעיה שבגינה פנה אליהם המטופל. כך, לדוגמה, אשה שתלשה את שערותיה מסוף גיל ההתבגרות ועד שנות ה-50 לחייה נפתרה מבעייתה באמצעות פגישת היפנוט חד פעמית, בתוספת פרחי באך לאחר הטיפול. המטפלת, שעקבה אחריה גם 12 חודשים לאחר הטיפול, ראתה כי הטיפול הצליח בצורה פנומנלית, וכי האשה לא שבה לסורה.

 

מטפלים אחרים סבורים כי בעיות מורכבות כמעט ולא יכולות להיפתר בפגישה היפנוט חד פעמית. כך, לדוגמה, טיפול היפנוטי באנשים עם חרדות ממבחני נהיגה ("טסטים") אורך בדרך כלל בין 4 ל-6 מפגשים. למרות שלא תמיד אפשר לפתור הכל בפגישה של "זבנג וגמרנו", ההיפנוזה נחשב לכלי טיפולי זריז ומהיר הרבה יותר מכלים ומשיטות אחרות, כמו שיחות פסיכותרפיות.

 

האם כל אחד יכול להתהפנט?

 

בדומה לשמיעה מוסיקלית, כל אחד יכול לפזם מנגינה מוכרת, אך מעטים יכולים להלחין סימפוניות. כך גם בהיפנוזה: רבים יכולים להכניס את עצמם למצב היפנוטי במידה כלשהי, אך בודדים בלבד מסוגלים להגיע בעצמם לריכוז עמוק במיוחד. 5% מהאוכלוסייה מתקשים להיכנס למצב היפנוטי ול-10% ממנה יש יכולות היפנוט גבוהות במיוחד. אנשים אינטליגנטים יותר מתהפנטים יותר בקלות, בעלי דמיון מפותח יותר מאשר הריאליסטים שבינינו, ומתחילת גיל ההתבגרות עד גיל 25 אנשים מתהפנטים הכי בקלות. לכל אחד יש כשרון היפנוטי ספציפי, והאמון במטפל הוא גורם חשוב. כ-80% מכלל האוכלוסייה בגילאים 8 עד 70 מסוגלים להיכנס למצבים היפנוטיים בינוניים באמצעות מטפל; היפנוזה בעומק בינוני מאפשרת טיפול ברוב הבעיות שבהן ההיפנוזה מטפלת.

 

האם אפשר לגרום למישהו לעשות משהו בניגוד לרצונו?

 

על פי המחקרים הקיימים, אי אפשר להפנט מישהו לעשות דברים שנוגדים את תפישת עולמו הערכית והמוסרית. על פי הידע המקובל, לעולם לא יוכל לקרות מצב שבו אדם הנמצא בהיפנוזה יעשה או יאמר משהו שלא התכוון לעשות או לומר, כאשר הוא במצב לא-היפנוטי. עקרונית, לא ייתכן שבתהליך היפנוטי יתרחש דבר שנוגד את רצונו של המטופל או את תפישת עולמו ולא יקרה מצב שבו הוא יגלה סודות שלא התכוון לגלות או יבצע פעולות שלא היה מבצע מחוץ לתהליך ההיפנוטי. כעקרון, הגבול שתמיד מזכירים אותו הוא שאדם לא יעשה דברים נגד הקוד המוסרי שלו.

 

מצד שני, אדם צריך להיות בעל מוטיבציה ורצון לקבל "השאה" ממי שעושה לו היפנוזה. בניגוד לתפיסה הסמכותית להיפנוזה שהיתה מקובלת בעבר, כיום חוקרים ומטפלים רבים סבורים שלמעשה, לא ניתן כלל "להפנט" אנשים – אלא שאנשים יכולים להתהפנט בכוחות עצמם ובשל רצונם בכך. על פי תפישה זו, במידה ובמהלך התהליך ההיפנוטי ייעשה ניסיון כלשהו לשכנע או לומר דבר מה המנוגד לעקרונות או לאינטרסי המטופל, הוא ייצא מייד מהמצב ההיפנוטי.

 

מה הסיכונים של התהליך?

 

הטיפול בהיפנוזה נחשב לטיפול רפואי/נפשי לכל דבר ועניין, וככזה נחשב לטיפול בטוח ביותר. למרות שאין לו כל תופעות לוואי, יש שלושה סיכונים מרכזיים שראוי לתת עליהם את הדעת.

 

הראשון, הסיכון שטיפול בהיפנוזה יינתן במצבים שבהם הוא הכלי הלא נכון לטיפול, ובכך יוחמץ הטיפול הנכון וההולם לאותה בעיה. למשל, במקרה שכאב בטן שמקורו בתוספתן (אפנדיציט) מודלק הדורש ניתוח להסרתו, יופחת בכלים היפנוטיים ולא יטופל על ידי כירורג.

 

הסיכון השני הוא שהמהופנט "ייתקע" במצב היפנוטי, אם כי הוא נחשב לסיכון שכמעט לא קיים אצל מטפל מקצועי, ובפרט מאז חקיקת חוק העיסוק בהיפנוזה. בשנות ה-60 נתקעה בחורה מדימונה במצב היפנוטי בעקבות היפנוזה בידורית. האשה לא אכלה ולא שתתה, והגיעה ממש לסכנת חיים, עד שמהפנט מקצועי הוציא אותה מהמצב.

 

הסיכון השלישי הוא שמטפל לא עירני או קשוב ייתן לאדם מסויים סוגסטיה שהוא לא ער למשמעויות הספציפיות שלה לגבי אותו אדם, וכך יחמיץ את האפקטיביות של הטיפול. לדוגמה: המטפל יכול להדריך את המטופל לדמיין את עצמו שט בנהר רגוע על סירה, בעוד שהאסוציאציה המיידית של המהופנט שקשורה למים ולסירות היא חווית טביעה קשה שעבר בילדותו.

 

מי רשאי לעסוק בהיפנוזה?

 

בעקבות מקרים של היפנוזה בידורית כושלת חוקק ב-1984 חוק השימוש בהיפנוזה. על פי החוק, מי שיכול להיות מהפנט מורשה הוא רק רופא, רופא שיניים או פסיכולוג. בישראל יש היום 500 בעלי מקצוע שמורשים להפנט, וכל מי שרוצה לעסוק בתחום נדרש לעבור בחינה ממשלתית להסמכה לעיסוק בהיפנוזה ועליו להירשם בפנקס הרישום מורשים להיפנוט שמנהל משרד הבריאות. החוק קובע כי אסור להתחיל בהיפנוזה, לפני שהמטופל קיבל הסבר מפורט על מהות התהליך ההיפנוטי וסכנותיו וכן חתם בכתב על הסכמה לביצוע התהליך. החוק אוסר על שימוש בהיפנוזה למטרות בידור או למטרות שאינן טיפוליות או מחקריות, וקובע מאסר בפועל של שנה למי שיפר אותו.

 

איך מוצאים מהפנט?

 

כאשר ניגשים לחפש מטפל חשוב לוודא שהוא איש המקצוע הנכון בתחום שאתם מחפשים (כמו רופא לבעיות דנטליות ופסיכיאטר לבעיות שקשורות בחרדה) ושיש לו רשיון להפנט ממשרד הבריאות. רוב קופות החולים מציעות היום שירותי היפנוזה. בבית החולים "וולפסון" בחולון קיימת יחידה להיפנוזה קלינית. באתר האגודה הישראלית להיפנוזה ניתן למצוא את רשימת כל המהפנטים המורשים בישראל, לפי איזור מגורים או לפי תחום עיסוק.

 

ייעוץ מקצועי וסיוע בהכנת הכתבה: ד"ר אלי כץ, פסיכותרפיסטית הוליסטית; ד"ר אלכס אביב, פסיכיאטר ומטפל בהיפנוזה; ד"ר דליה גלבוע, יו"ר ועדת ההיפנוזה של משרד הבריאות; המרכז להיפנוזה רפואית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשינוי הרגלים, טיפולי שיניים ללא הרדמה או אסטמה. היפנוזה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים