שתף קטע נבחר

אחרי הכל: אלומיניום בחיסון לילדים אינו מזיק

החיסון המשולש, שניתן לילדים באופן שגרתי, מכיל בין השאר אלומיניום. הדעה הרווחת היא שהחומר גורם לתופעות לוואי חמורות, אבל בדיקת עשרות מחקרים בנושא מעלה שהוא גורם רק לגירוי קל בעור ולכאב באזור הזריקה. מומחים טוענים שהאלומיניום מגביר את התגובה החיסונית

אין סכנה בחיסונים לילדים שמכילים מלחי אלומיניום. לכל היותר הם גורמים לכאב רגעי ולגירוי קל בעור. כך עולה מניתוח מחקרים קודמים שערך ד"ר טום ג'פרסון מה-'Vaccines Field Cochrane', שבאיטליה.

 

ד"ר ג'פרסון ועמיתיו בדקו את כל הנתונים הרפואיים הנגישים על אלומיניום – אחד המרכיבים בחיסון המשולש דיפתריה, שעלת וצפדת 'טטנוס', שידוע גם כ-DTP, חיסון שניתן לילדים באופן שגרתי. לטענת החוקרים, אין הוכחה לכך שהאלומיניום גורם לתופעות לוואי חמורות או ארוכות טווח. "סיפורים מפחידים על חיסונים שמכילים אלומיניום אינם נתמכים בראיות", כותב ד"ר ג'פרסון ב-'Lancet Infectious Diseases'. הכאב והאדמומיות שמתלווים לחיסונים מצביעים על כך שהזריקה עושה את פעולתה, אומר מומחה לחיסונים, שלא השתתף במחקר.

 

"מלחי אלומיניום הוספו לחיסונים כבר בשנת 1920, מפני שהם מגבירים את התגובה החיסונית של הגוף", מסביר ד"ר פול אופיט, מנהל המחלקה למחלות זיהומיות ומנהל המרכז ללימוד חיסונים שבבית החולים לילדים בפילדלפיה, שערך אף הוא מחקר בנושא. "עדיין לא ברור כיצד הם מעוררים את התגובה החיסונית, וכך הופכים את החיסון ליעיל יותר. כנראה שיש מספר גורמים לכך".

 

וד"ר ג'פרסון אומר: "אילו הוצאנו את האלומיניום מהחיסונים, היו מתפשטות מגפות של מחלות זיהומיות מסוכנות". מלחים אלה מוספים באופן שגרתי לחיסונים של ילדים, כמו גם לחיסונים נגד דלקת כבד, שפעת ודלקת ריאות.

 

ד"ר ג'פרסון וד"ר אופיט הגיעו למסקנה זהה: החיסונים שמכילים מלחי אלומיניום נוטים יותר לגרום לאדמומיות בעור, לגירוי ולכאב מתמשך באזור הזריקה, לעומת חיסונים שאינם מכילים אלומיניום. זו הסיבה שהורים רבים דואגים לבטחון ילדיהם.

 

ד"ר ג'פרסון ועמיתיו התעמקו בעשרות מחקרים שבהם השתתפו תינוקות עד גיל שנה וחצי ובני נוער בגילאי 10-16. לאחר מכן הם השוו בין תופעות הלוואי שיש לחיסונים שמכילים אלומיניום ולחיסונים האחרים. כצפוי, נמצא שהחיסונים מסוג DTP שמכילים אלומיניום נטו יותר לגרום לאדמומיות בעור או להתקשותו אצל הפעוטות. אצל הילדים הגדולים יותר היה כאב שנמשך עד שבועיים. עם זאת לא נמצאו הוכחות לגבי בעיות חמורות אחרות.

 

"תוצאות המחקר המקיף אינן מפתיעות אותי", אומר ד"ר אופיט. "חיסונים שמכילים אלומיניום נמצאים בשימוש בטוח זה עשרות שנים". המחקר של ד"ר ג'פרסון פורסם כחודשיים אחרי הופעת מחקרו של ד"ר אופיט עצמו בכתב העת PEDIATRICS. במחקר הוא בחן את בטיחותם של החיסונים שניתנים לילדים שמכילים מוצרי לוואי שונים, ובהם מלחי אלומיניום, פורמלדהיד, ג'לטין, חלבוני ביצים ושמרים ותימרוסל (חומר משמר שמופק מכספית).

 

למעט תגובות אלרגיות נדירות לג'לטין ולרכיבי ביצים שנמצאים בחיסונים מסוימים, ד"ר אופיט מצא שאף אחד מהחומרים האלה, שעוזרים למנוע זיהום והתפשטות חיידקים בבקבוקוני החיסונים הרב מנתיים, אינו מהווה סכנה. לחיסונים?

 

ומה לעשות עם הכאב והגירוי שמתלווים לחיסונים? כלום, אומר ד"ר אופיט. הדלקת מעידה על כך שהחיסון עושה את פעולתו, וכך נשלח נחיל של תאים לוחמים לאזור הזריקה כדי להיאבק בפתוגנים הזעירים שבחיסון. "נתינת תרופה אנטי דלקתית עלולה למעשה להפחית את התגובה החיסונית הזאת", הוא מוסיף.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חיסון משולש. האלומיניום מגביר את התגובה החיסונית של הגוף
צילום: איי פי
מומלצים