ברוכים הבאים לפורום שורשים - חקר הדורות
סקרנים לחקור את תולדות המשפחה? בואו להתייעץ בדרך למסע עם חברי "החברה הגניאלוגית הישראלית" בפורום.
- אדם – עפר מן-האדמה ( בראשית פרק ב' פסוק ז' )
- חוה - כי היא הייתה אם כל חי ( שם פרק ג' פסוק כ' )
- אברהם ולא אברם - כי אב המון גויים נתתיך ( בראשית פרק יז' ה' )
- שרה ולא שרי - כי שרה שמה ( שם פרק יז' טו' ) הכתוב לא מנמק השינוי.
- יצחק – כל השומע יצחק לי ( שם פרק כא' ו' )
- ישראל ולא יעקב – כי שרית עם אלהים ועם אנשים ותוכל ( בראשית לב' כט')
וכל זה למה ? הואיל ומאז בריאת העולם מייחסים חשיבות מרובה לשמו של אדם. בתחילה, ניתנו השמות לחלק מן "המייסדים" ע"י אלהים : הוא קבע את שמו של – אדם, של אברהם ושל ישראל ( וגם לכמה אחרים). שאר השמות ניתנו ע"י ההורים לצאצאם – ממש בשרשרת מאב לבן, ומכאן "שרשרת הדורות".
מספרים, שאנשים שסיפרו ספורים ותיארו אירועים, לא ידעו שהם מדברים ב- פרוזה. למשפחות שרצף השמות שלהם נקטע מסיבות שונות, והחלו לחקור את מוצא השם להשלמת הרצף, לא ידעו שהם עוסקים ב- גניאלוגיה. Genealogy - מלשון – Generation , דהיינו – "חקר הדורות".
היום, אלו המעונינים לחקור את מוצאם ותולדות משפחתם, פונים יותר ויותר ל- גניאלוגיה. לעזרתם, הוקמה ב- 1983 בארץ " החברה הגניאלוגית הישראלית". היא שמה לה למטרה לסייע לאלו המעונינים בכך, לחקור את תולדות משפחתם, בהתאם ליעדים מוגדרים. לעיון במטרותיה של החב' הגניאלוגית הישראלית – הכנס לאתר "ישראגן".
מחקרי החברים בחברה הנ"ל מתפרסמים ברבעון המכונה – "שרשרת הדורות". הוא כולל לא רק מחקרי החברים אלא מביא גם מידע המסייע לחיפוש מהארץ והעולם, מובאים בעברית ובאנגלית. ע"מ להגיע למירב המתעניינים בארץ, אף יש לחברה זו 5 סניפים בארץ ( גם לדוברי אנגלית ), המקיימים מפגשים אחת לחודש. לפרטים אודות הרבעון, מיקום הסניפים ותאריכי מפגשים פנה לדוא"ל: info@isragen.org.il או בטלפון 6880844 - 08.
אולם לא רק בארץ עוסקות משפחות בחקר עברן. גם משפחות יהודיות בחו"ל עוסקות בכך. נדודיהן של משפחות רבות לאורך ההיסטוריה בין אם מרצון או בעקבות אירועים הביא לכך, שאת המידע ניתן לעתים למצוא דווקא בחו"ל. כך עלה הרעיון לכלול תחת קורת-גג אחת, את רוב החברות הגניאלוגיות היהודיות לארגון ששמו המקוצר הוא – I.A.J.G.S ושמו המלא הוא : International Asociation Jewish Genealogical Society . ושמה הלועזי של החב' הגניאלוגית הישראלית הוא, בקיצור – I.G.S , או –Israel Genealogical Society .
כיום, ישנן כמה מאות חברות יהודיות בעולם העוסקות במחקר גניאלוגי, ובאופן טבעי הן מתפרסות על פני ארצות רבות. כך התעורר הצורך להחליף ולאתר מקורות מידע חדשות לבקרים. לעתים, מרוב "עצים לא רואים את היער", והדרישה להיות יותר ספציפי בחיפוש אחר מידע נעשתה דומיננטית יותר.
לשם כך, מתקיימים מפגשים בינלאומיים, אחת לשנה, בכל פעם בארץ אחרת, גם בארץ. האחרון התקיים ב- 1994 בארץ, והמפגש הבא מתקיים גם כן....בארץ ביולי – 2004 בירושלים. ( יוצא אחת ל- 10 שנים ). פרטים על מפגש זה – באתר ortra.
הואיל ומפגשים אלו פתוחים לכל דיכפין, זו הזדמנות נדירה לכל מי ששאל שאלות ולא מצא תשובות, או לאלו שרצו כל הזמן להתחיל ולא ידעו היכן – לקחת יוזמה וליטול חלק באירוע חשוב זה המתקיים בירושלים – ממש עוד פחות מחודשיים. פרטים על ההרשמה לאירוע – ראה באתר ortra, לעיל.
בפורום זה, של החברה הגניאלוגית הישראלית, אנו נארח מעת לעת, את מיטב המומחים מהאקדמיה ובעלי ידע אחרים, במתן מענה לשאלות ובעיות שיועלו ע"י משתתפי הפורום. זו הזדמנות להיכנס לנושא לא בגישושים, כי אם בעוצמה ולאורך כל החזית.
העיסוק בגניאלוגיה עשוי להפוך מהתעניינות אישית לחוויה משפחתית, רבת עוצמה ומרתקת. בייחוד אם רותמים לנושא את הדור הצעיר ש"אצבעותיו קלילות יותר" על קלידי המחשב. מידע רב ניתן להפיק ממאות ( כן מאות ) אתרים, והידע בגלישה באתרים, פנייה לאיתוריות ו"גילוי" אתרים מעניינים – הופכת לחוויה. לשם כך אנו נמצאים כאן, לעזור לכם בכך, ולהשתדל לענות לשאלות פרטניות מגוונות.
מנהל הפורום יניע את המערכת, ואילו אתם, הגולשים, תתנו את דחיפתכם בשאלות, הערות ואף במתן תשובות לקולגות שתמצאו בפורום זה. לרקע אישי של מנהל הפורום – לחץ כאן.
ישנן משפחות בארץ שהגיעו במחקרם הגניאלוגי, ברציפות, עד למאה ה...12, ומשפחה אחת הגיעה אף (וישנו מחקר מקיף ומסובך בנדון) ל... דוד המלך. אולי לא כל חוקר יוכל להגיע כל כך רחוק, אך להכפיל ולשלש את מספר הדורות לאחור, איננו יעד בלתי אפשרי. הכל, כמובן, עניין של יעד והמאמצים שיושקעו להשגתו. מחקר כזה הוא בבחינת "מרוץ שליחים", ולעתים יש צורך להעביר אותו לדור הבא. העיקר, זה להתחיל.
מדורים שיהיו בפורום:
- עצי משפחה וביוגרפיות
- מאגרי מידע
- מה נשמע בסניפים...הרצאות שניתנו
- מה חדש בספריה
- סיכומי מאמרים מכתבי עת זרים
- מפקדי אוכלוסין
- אשנב לדוברי אנגלית
- אתרי אינטרנט לגניאלוגיה
- מי מכיר מי יודע
- פרויקט "סנונית"
- הצגת הפרויקטים העיקריים של החב' הגניאלוגית שהוכנו לקראת כנס – 2004.