שתף קטע נבחר

מועצת הביטחון גינתה הפעולה ברפיח; ארה"ב נמנעה

המועצה קיבלה החלטה המגנה את ישראל, והביעה "דאגה עמוקה מהריסת הבתים שביצעה ישראל, הכוח הכובש, במחנה הפליטים ברפיח". ההחלטה התקבלה ללא מתנגדים. ארה"ב נמנעה, ולא הטילה וטו

ביקורת בינלאומית: מועצת הביטחון של האו"ם קיבלה הלילה (יום ה') החלטה המגנה את ישראל וקוראת להפסיק את הרס הבתים ברפיח. ההחלטה שהתקבלה ברוב של 14 חברות, ללא מתנגדים, גינתה גם את הריגת הפלסטינים ברפיח. ארה"ב נמנעה, ולא הטילה וטו.

 

בהחלטה, הביעה מועצת הביטחון "דאגה עמוקה מהריסת הבתים שביצעה ישראל, הכוח הכובש, במחנה הפליטים ברפיח". ישראל נקראה לכבד את כל מחוייבויותיה תחת החוק הבינלאומי, "ובפרט, ההתחייבות לא להרוס בתים על-פי החוק הזה".

 

חברות מועצת הביטחון קראו להפסקת האלימות, וכן גינו את "הרג האזרחים הפלסטינים במחנה הפליטים ברפיח". התיקון הזה נוסף להחלטה לאחר האירוע הקשה ברפיח, שבו נהרגו כ-10 אזרחים פלסטינים מירי של טנק.

 

האמריקנים ריככו את נוסח ההחלטה

 

עם זאת, מנוסח ההחלטה הסופי הוצאו ביטויים כמו גינוי חריף לישראל על "הרס שיטתי של בתים". במקומו הוכנס תיקון הקורא לישראל "לא להרוס בתים בניגוד לחוק". לכן החליטו האמריקנים לא להטיל וטו על ההחלטה, והסתפקו בהימנעות. צעד חריג זה מבטא את חוסר שביעות רצונו של הממשל האמריקני מהפעולה ברפיח.

 

הפלסטינים שניהלו מו"מ עם האמריקנים, לא קיבלו את כל הצעות התיקון האמריקניות, כולל משפטים מאזנים כמו קריאה לפלסטינים להפסיק את הטרור והאלימות. עם זאת, העובדה שארה"ב נמנעה בהצבעה מעידה על אי-שביעות רצונה מהפעילות המתמשכת ברפיח.

 

מאחורי הקלעים התקיימו מגעים בין דיפלומטים אמריקנים באו"ם לבין הנציגים הפלסטינים על נוסח מוסכם. האמריקנים העבירו לפלסטינים שורה של הסתייגויות מהצעת ההחלטה של הקבוצה הערבית.

 

ארה"ב הציעה שהחלטת מועצת הבטחון תקרא לישראל להעניק תשומת לב לנושא ההומניטרי, אך במקביל תקרא לפלסטינים לפעול נגד הטרור ונגד מבריחי הנשק בעזה.

 

הדיון בנושא הישראלי נדחה, כיון שבמשך שעות עסקה מועצת הבטחון בנושא העיראקי. הדיון החל בהתייעצות סגורה בין חברות מועצת הבטחון, ואחר כך החל דיון פתוח.

 

הנציג האמריקני, סגן השגריר באו"ם ג'יימס קנינגהאם, תקף בדיון את ישראל ואמר כי היא "החמירה את המצב ההומניטרי והביאה לעימותים כין כוחות ישאלים לפלסטינים. זאת, מבלי שהוטב ביטחון ישראל".

 

עם זאת הוסיף קנינגהאם כי "ברור שהטרוריסטים הפלסטינים הבריחו נשק לעזה דרך מנהרות ברפיח וברור שהרשות הפלסטינית לא ביצעה צעדים רציניים כדי להתמודד עם האיום הזה או כדי למנוע מעשי טרור".

 

שגריר ישראל באו"ם, דני גילרמן, הביע אכזבה כיוון שלדבריו, מועצת הביטחון לא נקטה כל צעד כשישראלים נהרגו. גילרמן ניסה גם להסביר כי שבעה מפגינים נהרגו מירי המסוקים ובהם ארבעה או חמישה חמושים.

 

"כל עזה למעשה, ורפיח במיוחד, עומדים להפוך לבסיס של תחמושת וטילים המכוונים לערים ישראליות וכלפי אזרחים", אמר גילרמן. "מה מצפה הקהיליה הבינלאומית מישראל לעשות? לשבת בצד ולהמתין שהזוועה הזו תתרחש?".

 

המשקיף הפלסטיני באו"ם, נאסר אל-קידווה, אמר לחברי מועצת הביטחון כי "ישראל התנהגה באופן אכזרי וברברי ופעלה ככוח כובש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מועצת הביטחון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
רפיח. אתמול
צילום: איי פי
מומלצים