שתף קטע נבחר

רהט: הנשים יוצאות למאבק נגד סגירת טיפת חלב

שניים מתוך ארבעת הסניפים בעיר הבדואית נסגרו, בעקבות החלטת העירייה להפסיק ולתקצב אותן. הסניפים שמחוץ לרהט פשוט רחוקים מדי. רבים מהילדים עדיין לא קיבלו חיסונים חשובים

קבוצת אמהות בדואיות לתינוקות ופעוטות החליטה לצאת למאבק ציבורי, במטרה לגרום לעיריית רהט ולמשרד הבריאות לחזור ולפתוח מחדש את סניפי טיפות החלב שנסגרו במקום לפני כחודש ימים.

 

מחר (יום ב') ייצאו האמהות יחד עם מתנדבי עמותת "ידיד" להפגנת מחאה מול משרד הבריאות בירושלים, ולמפגש עם חברי כנסת מהשדולה למען הבדואים בירושלים.

 

על פי ההסכם בין משרד הבריאות לבין הרשויות המקומיות בעניין טיפות החלב, הרשויות מעמידות לרשות המשרד את המבנים, ואחראיות לתחזוקה השוטפת של הסניפים, שכוללת אספקת מים, חשמל ונקיון. המשרד, מצידו, מספק את הצוות המקצועי ואת הציוד הדרוש להפעלתם.

 

לפני כחודש, בעקבות מצבה הכלכלי הקשה, החליטה עיריית רהט להפסיק לשלם את משכורותיהם של עובדי הניקיון של טיפות החלב ולהפסיק את שירותי אחזקת המבנים שבהם פעלו. לפיכך, נסגרו שלוש מתוך ארבע טיפות החלב שביישוב, לאחר שבמשרד הבריאות הודיעו כי אי אפשר להמשיך ולתת שירותים לאם ולילד במקומות שאין בהם תנאים מינימליים הדרושים.

 

מאבקן של האמהות הצליח עד כה לגרום לפתיחת סניף אחד בלבד של טיפת חלב, בנוסף לסניף הבודד שנשאר פתוח – עובדה המעמידה את מספר הסניפים הפועלים באופן סדיר ברהט על 2 מתוך 4.

 

"מדובר בעיר בת 40 אלף תושבים, שאינם מקבלים את השרות הרפואי המינימלי שהם זקוקים לו", אמרה מנהלת מרכז הזכויות של עמותת "ידיד" ברהט, ראויה אבו רביע.

 

"אמהות רבות אינן מסוגלות להביא את ילדיהן לטיפול בשני הסניפים הפתוחים, עקב המרחק הרב שעליהן לעבור מביתן לטיפת חלב, ובשל העובדה כי אין ברהט תחבורה ציבורית שתאפשר הגעתן בצורה קלה ויעילה. עקב כך לא קיבלו תינוקות רבים את החיסונים המתאימים להם הם זקוקים".

 

8,000 תינוקות ב-4 סניפים

 

מנתונים שנאספו בעמותת "ידיד" עולה כי ארבעה סניפי טיפות החלב ברהט מטפלים ב-4668 משפחות ביישוב, בהן 779 נשים בהריון, 1,659 תינוקות מתחת לגיל שנתיים ו-6,207 פעוטות בגילאי 2-6.

 

מאז הסגירה פנו האמהות הבדואיות לשר הבריאות, דני נוה, לראש עיריית רהט, טלאל אל קרינאווי, לחברי כנסת ולאנשי מקצוע העוסקים בבריאות הציבור והילד, בתביעה לפתוח מחדש את הסניפים שנותרו סגורים.

 

במכתב ששלחה בסוף השבוע עמותת "ידיד" לשר הבריאות דני נווה נכתב: "כל שנה נולדים ברהט 1,500 ילדים, והם חשופים למחלות יותר מכלל האוכלוסייה בישראל. זאת עקב תנאי המחייה הקשים אליהם נחשפים רבים מתושבי העיר. תמותת הילדים הבדואים גבוהה לעין שיעור משאר הילדים בארץ. אין ספק כי סגירה או צמצום של תחנות טיפת חלב יגבירו את הסיכון לכך בטווח הקצר והארוך כאחד.

 

"איננו רוצים להעלות על הדעת מצב בו יחלה, או חס וחלילה ימות, תינוק שלא קיבל חיסון, אשר לאחר מאבק עיקש שלך, נמצא המימון לרכישתו, רק בגלל שתחנת טיפת חלב בשכונתו היתה סגורה ואמו לא יכלה להגיע לתחנה אחרת המרוחקת מביתה. אנו תובעים ממשרד הבריאות ומעיריית רהט להשיג את התקציב הזעום, 450 אלף שקל לשנה, לצורך אחזקת טיפות החלב ברהט, ולאפשר את מתן השרות הרפואי הבסיסי לכל אם וילד ביישוב", נכתב.

 

העירייה: קיצצו את התקציבים

 

ראש עיריית רהט, טלאל אל קרינאווי, מסר בתגובה: "אנחנו פועלים שמשרד הבריאות ייתן את השירות הממלכתי שהוא מחוייב לו. המשרד רוצה שעיריית רהט תממן את כל מה שיש – אבל העירייה לא יכולה לעמוד בכך. אין לי את היכולת להמשיך ולממן את אחזקת טיפול החלב, עם כל הקיצוצים שחלו עלינו. פשוט אין מאיפה. קל מאוד להאשים את העירייה , אבל זה לא שירות מוניציפלי – אלא שירות ממלכתי. אנחנו במשא ומתן עם משרד הבריאות, אבל לצערי הרב משרד הבריאות עדיין לא חזר בו מהחלטתו לסגור את הטיפות. אני לא מנהל את המאבק הזה על הגב של אף אחד, אבל אם לא תהיה ברירה יפעילו את טיפות החלב גורמים פרטיים".

 

ממשרד הבריאות נמסר, "האחריות לתחזוקה של המקום היא של הרשויות המקומיות, ואי אפשר להפעיל טיפות חלב בלי תנאים מינימליים. מתוך חשיבות ודאגה לילדי המקום ובריאות הציבור קיים מנכ"ל המשרד, אבי ישראלי, ישיבה עם מזכיר עיריית רהט בשבוע שעבר. אנחנו מקווים שבקרוב יימצא פתרון לנושא". 


פורסם לראשונה 29/05/2004 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רהט. מחצית מהסניפים סגורים
צילום: משה מילנר, לע"מ
צילום: איי פי
טיפת חלב. לעירייה אין אמצעים לאחזקה (אילוסטרציה)
צילום: איי פי
מומלצים