שתף קטע נבחר

שרון החליט לבטל את נאומו המדיני; זעם באופוזיציה

ראש הממשלה החליט לבטל את הודעתו המדינית כדי להרוויח זמן, והסתייע לצורך כך ביו"ר ריבלין, שהודיע כי הדיון יידחה ליום שלישי הבא. באופוזיציה זעמו: זה בניגוד לתקנון. חברת הכנסת איציק, שהביאה לכינוס הדיון, מאיימת לעתור לבג"ץ. ח"כ פרוש: "על זה נאמר - הם מפחדים". ח"כ פינס: "הוא מתקפל". באופוזיציה איימו להחרים את הדיון, וחזרו בהם. לשכת שרון: הוא היה שמח לנאום. ריבלין: לא דיברתי עם ראש הממשלה

שרון החליט שלא לשאת נאום מדיני בכנסת, בעזרת "סיוע טכני" מהיו"ר ריבלין: ראש הממשלה, אריאל שרון, מחליט שלא להתייצב מול חברי הכנסת ולשאת נאום מדיני אודות תוכנית ההתנתקות, שתוכנן לאחר הצהריים (יום ב') בכנסת. ההחלטה עוררה סערה רבתי וגררה האשמות חריפות כלפי שרון וריבלין.

 

ראש הממשלה קיבל "סיוע טכני" מיו"ר הכנסת וחבר הליכוד, ראובן ריבלין. מלשכת דובר הכנסת נמסר כי אחרי הצעות האי אמון, "לא ישאר זמן לדיון ממצה. ראש הממשלה חייב לעזוב את הבניין בשעה 20:30, הדיון המדיני יתקיים ביום שלישי הבא ומעתה דיונים מסוג זה יתקיימו רק בימי שלישי, על מנת שלא יתנגשו בהצעות האי אמון".

 

דובר הכנסת הוסיף כי האופוזיציה התבקשה אתמול להוריד את הצעות האי אמון - אך סירבה. יו"ר הכנסת ריבלין אישר את הוצאת הדיון המדיני מסדר היום, איפשר לשרון "זמן נשימה" נוסף של שבוע ויום - והסערה החלה.

 

יו"ר סיעת העבודה, חברת הכנסת דליה איציק, שהביאה לזימונו של הדיון המדיני ואספה 40 חתימות של ח"כים, הביעה זעם בעקבות ההחלטה, שלמעשה מעקרת את הישיבה אחר הצהריים מתוכן.

 

במכתב ששיגרה ליו"ר הכנסת (בשם כל סיעות האופוזיציה), כתבה איציק כי הבקשה לדיון המדיני הוגשה ב-10 במאי, ולפיכך חלפו 22 יום ממועד זה, ואילו ליו"ר אפשרות להוריד סעיף מהתקנון רק עד 21 יום. "למיטב ידיעתנו, זו גם העמדה של היעוץ המשפטי של הכנסת", כותבת איציק, המאיימת לעתור לבג"ץ בנושא.

 

ריבלין עצמו אמר בפגישה עם ראשי סיעות האופוזיציה: "יש לי את הסמכות לקבוע את סדר היום של מליאת הכנסת. לאחר שדרשתי לבטל את הצעת האי אמון, ולאחר שיו"ר סיעת העבודה סירבה, החלטתי לפצל את הדיון המדיני ולקבוע לו מועד אחר על מנת שימוצה. לא דיברתי עם ראש הממשלה בעניין ולא התבקשתי על ידו לדחות את הדיון".

  

בתום דיון שנמשך שעות ארוכות, החליט יו"ר הכנסת לדחות את בקשתם של ראשי האופוזיציה לקצר את הדיון בהצעות האי אמון על מנת לאפשר את הדיון המדיני. 

 

 

"על זה נאמר - הם מפחדים"

 

ח"כ מאיר פרוש מיהדות התורה אמר בתגובה לביטול נאום שרון: "על זה נאמר - הם מפחדים". לדבריו, "יו"ר הכנסת מפחד מהתבזות הליכוד כלפי הציבור - ולכן סייע לראש הממשלה".

 

ח"כ אופיר פינס אמר בתגובה: "שרון שוב מתקפל, נמלט ובורח מהכנסת, וחושף את פרצופו האמיתי. במקום לקדם את האינטרסים הלאומיים של מדינת ישראל הוא עסוק בעסקנות מפלגתית".

 

ב"שלום עכשיו" אומרים כי "הציבור בישראל רושם לפניו את התחמקותו המבזה של ראש הממשלה מלדבר בכנסת. שרון מעביר עוד שבוע מיותר בלא לעשות דבר וממשיך לסכן בכך את ביטחונם ושלומם של חיילי צה"ל המוצבים ברצועה".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לביקורת: "ראש הממשלה היה שמח לנאום היום. בסך הכל ביקשנו להוריד את הצעות האי אמון. מבחינתנו, שיסירו את האי אמון וראש הממשלה ינאם".

 

 

קודם לכן הבוקר טענו מקורביו של שרון כי "ראש הממשלה רואה עצמו באמצע ההסתערות. אין חזרה. הוא נחוש להעביר את התוכנית".

 

סיעות האופוזיציה איימו להחרים בעקבות ההחלטה את ההצבעות על האי אמון, אולם חזרו בהן. במקביל, התכנסו נציגיהן כדי לבדוק משפטית האם בסמכותו של יו"ר הכנסת לבטל את הדיון המדיני.

 

אחר הצהריים תצביע המליאה על שתי הצעות אי-אמון שהגישו סיעות השמאל, על-רקע "הקיפאון בנושאים החברתיים, המדיניים והכלכליים", ועל הצעה דומה של ש"ס בגלל המשבר ברשויות המקומיות. 


פורסם לראשונה 30/05/2004 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. בריחה?
צילום: איי פי
צילום: עמית שאבי
עם קצת עזרה מידידי? ריבלין
צילום: עמית שאבי
צילום: ערוץ 33
איציק. אין דיון
צילום: ערוץ 33
צילום: מיכאל קרמר
הם מפחדים? פרוש
צילום: מיכאל קרמר
צילום: אתר הכנסת
התקפל וברח. פינס
צילום: אתר הכנסת
מומלצים