שתף קטע נבחר

איך לבחור מחשב נייד?

על הסוגים העיקריים של המחשבים הניידים הזמינים בשוק ומהן התכונות שחשוב לשים אליהן לב בעת בחירת מחשב נייד מתאים? כתבה ראשונה בסדרה

למרות שפער הביצועים בין מחשבים ניידים לשולחניים כנראה לא ייסגר, והניידים תמיד יעלו יותר מהנייחים, כבר לא מדובר במוצר מותרות שמתאים לעשירים בלבד. היום אפשר להשיג מחשבים ניידים מכובדים בפחות מאלף דולר, ועבור מי שצריך מחשב לאופיס, דואר אלקטרוני, גלישה באינטרנט או אפילו DVD, אלף דולר יספיקו.

 

על מה מוותרים בעת רכישת מחשב נייד? יש ויתורים הנובעים מטכנולוגיה שאינה זמינה ויש כאלה שפשוט עולים יותר מדי ולא צריך לוותר עליהם אם כסף אינו מהווה שיקול. גם ללא תלות במחיר, יש דברים שפשוט עומדים בסתירה לרעיון הניידות, כמו: הוספת כוננים פנימיים וכרטיסי הרחבה, החלפת מעבד ומאיץ גרפי, דיסקים מעל 80 גיגה בייט, צגים מעל 16 אינץ' ורמקולים איכותיים.

 

כיצד לבחור נכון?

 

אין מחשב אחד שמתאים לכולם, אבל יש תהליך שיסייע לבחור בין מספר קטן של מועמדים סופיים. הסינון ייעשה באמצעות בחירה בין התכונות העיקריות של המוצר המתאים. הנה הפרמטר הראשון לסינון, סוג השימוש:

 

ניידים שמחליפים מחשבים שולחנים (Desktop Replacment) - מחשבים שנועדו לבצע עבודה של מחשב שולחני. מאחר ורוב הזמן הם נמצאים על השולחן, הם יכולים להיות מסיביים יותר - בין 3.5 ל-4.5 ק"ג, כך שהיצרן יכול להשתמש ברכיבים זולים יחסית שמקורם בארגז החלקים של מחשבים שולחניים.

 

מקובל לפצל את הקטגוריה לשניים: תחליפי תחנת עבודה משרדית ותחליפי תחנות עבודה מקצועיות. מהראשונים לא נדרש יותר ממה שנדרש ממחשב רגיל. מחירם כ-1,500 דולר, והם מספקים תמורה נאה למחיר נמוך יחסית. מאפיין אותם מפרט כמו: מעבד פנטיום-4 או סלרון, צג 15-14 אינץ' ורזולוציית XGA.

 

תחליפי תחנות עבודה מקצועיות (High-End Desktop Replacement) מיועדים למשל למעצבים, עורכי וידאו, מהנדסים, מדענים, מפתחי תוכנות ומנתחי מניות. עבורם, זמן זה כסף ולכן ביצועים גבוהים מצדיקים מחירים גבוהים.

 

מחשבי הזרם המרכזי (Mainstream) - אלה המחשבים המאוזנים ביותר בתמהיל תכונותיהם: בעיצובם נעשו פשרות הגיוניות במאזן העוצמה מול הניידות, המחיר מול התכונות, משך העבודה מול המשקל. גם קטגוריה זו מתחלקת לשניים: Value ו-High End, שמבדיל ביניהן המחיר. 1,500 דולר הוא הקו המפריד השרירותי שקבענו.

 

בהשוואה לתחליפי תחנת עבודה, מחשבי ה-Mainstream קלים יותר - בין 2 ל-3.5 ק"ג - ודקים יותר, במקום עובי של 5-4 ס"מ, עוביים בין 2.5 ל-3.5 ס"מ. גם להם צג 14-15 אינץ', אבל הרזולוציה גבוהה, לפחות 1024*1280 ולפעמים עד 1200-1920. יש להם סוללות ל-4-7 שעות עבודה, בזכות השימוש במעבדי פנטיום-M או פנטיום-M4. הם מגיעים עם ממשק Wi-Fi אלחוטי, כונן Combo, חצי גיגהבייט זיכרון ומבחר חיבורים חיצוניים.

 

הקלים והאולטרה קלים - Ultraportables - בקטגוריה זו נמצאים מחשבים שמשקלם פחות מ-2 ק"ג והם מציעים ביצועים נמוכים כדי לשפר את הניידות. חלוקת משנה של קטגוריה זו לשתי תת קטגוריות לא תלויה במחיר, אלא במשקל. הגבול נמצא ב-1.4 ק"ג. מעליו נמצאים מחשבים דומים ל-Mainstream, עם מעבד נמוך מתח (Low Voltage) ומהירות שעון של 1.2- 1.4 גיגהרץ. אפשר למצוא ביניהם כאלה עם צגי 14 אינץ' אבל לרובם צג 12.1 אינץ' בלבד.

 

מתחת ל-1.4 ק"ג אי אפשר למצוא צג גדול מ-12.1 אינץ' או כונן פנימי. הם נועדו לנשיאה קלה. הגוף המוקטן מאלץ שימוש במקלדת צפופה מהרגיל והסוללה המוקטנת מקצרת את משך העבודה ל-2-3 שעות בלבד. קהל היעד הוא משתמשים שלא דורשים ביצועים, ורוצים מחשב קטן שלא יפריע בתיק. כל המחשבים מגיעים עם ממשק Wi-Fi, מעבדי פנטיום-M מהסדרות LV ו-ULV, ומחירם נע בין 1,500-2,500 דולר.

 

משמעות התכונות

 

כעת הגיע הזמן להתעמק ברכיבים ובביצועים. הסיכום יסייע לקבוע סדר עדיפויות של תכונות המתחרות על חלקן בתקציב הרכישה.

 

גודל ומשקל: במחשבים ניידים הקטנת המשקל והגודל כרוכה בהגדלת המחיר, אם לא רוצים לרדת בפונקציונליות. לכן צריך להתמקד בצורת השימוש: כמה זמן המחשב יבלה בדרכים ואיפה תעבדו בזמן הנסיעה? מי שרוצה מחשב מתאים לדרכים, צריך להעדיף את הקלים והרזים, כמובן. כדי לקחת עבודה הביתה אפשר להסתדר עם מחשב Mainstream, שתמורת אותו מחיר יתן יותר. בשורה התחתונה, המאזן הוא בין התשוקה למשקל מינימלי לבין המחיר המקסימלי.

 

גודל הצג: צג גדול הוא צג שביר יותר, שצורך יותר אנרגיה ומחסל את הסוללות במהירות. במחשבי Mainstream, למשל, עדיף 14.1 אינץ' על 15 אינץ', אם הדבר מוסיף יותר מחצי שעה למשך העבודה או מוריד יותר מ-200 גרם ממשקל המחשב.

 

רזולוציה: בנוסף לגודל יש גם חשיבות לרזולוציה. לא כדאי לרדת לפחות מ-XGA (עם 768*1024) גם בצגי 12.1 אינץ' או פחות מ-1024*1280 (ב-SXGA) בצגי 15 אינץ'. לצגים הרחבים, שיש להם פרופורציה של מסך קולנוע או HDTV, יש רזולוציות של עד 1200*1920 (שנקראת WUXGA) אבל אין צורך בכך כדי לצפות בסרט DVD. צג WXGA (עם 900*1440) מספיק בהחלט.

 

מהירות המעבד: בחירת המעבד היא נושא למאמר נפרד ואי אפשר להתייחס אליה בקצרה. צריך לזכור, שמהירות השעון אינה קנה מידה לעוצמת המעבד. למעשה, אין מכנה משותף למעבדים שונים, כי לכל ארכיטקטורה יש נקודות חוזק וחולשה. התייחסנו לפנטיום 4 שולחני כסטנדרט:

 

  • פנטיום-4 נייד: פנטיום 4 נייד יספק עוצמה זהה לשולחני כאשר קנה המידה להשווה הוא גיגה הרץ מול גיגה הרץ. עם זאת, משמעות ה"ניידות" של המחשב היא צריכת הספק נמוכה, כתוצאה מהורדת מתח ומהירות השעון.

  • סלרון וסלרון נייד: יש הבדל קל (כ-5%) ברמת הביצועים עבור קצב שעון נתון בין הפנטיום לסלרון. ההבדל נובע ממטמון מוקטן ואפיק FSB איטי. חוץ מזה, הסלרון הוא פנטיום לכל דבר.

  • אתלון נייד או 64 ביט: כדי לקבל את הערכת העוצמה לצורך השוואה עם פנטיום-4 אפשר להכפיל את מהירות השעון של אתלון XP-M ב-1.25 ומהירות השעון של אתלון-64 ב-1.35.

  • פנטיום-M, Centrino: הדור הראשון של פנטיום-M, "בניאס", משיג רמת ביצועים גבוהה ב-50% מפנטיום-4 במהירות שעון נתונה. הדור הבא, "דותן" יגדיל את היתרון ל-80% לפחות. מחשב Mainstream עם מעבד פנטיום-M במהירות 1.6-1.7 גיגהרץ מספק רמת ביצועים דומה למחשב זהה עם מעבד פנטיום-4 במהירות 2.4-2.6 גיגהרץ.

 

  • דיסק קשיח: כדאי לעלות מעל 30 גיגה בייט אבל לא בטוח שכדאי לשלם הרבה יותר עבור 80 גיגהבייט. בהחלט כדאי לקבל את החסינות מנפילות ש-IBM מציעה בכמה דגמים יקרים. במחשבים אלה הותקן רגש תאוצות, שמרגיש מתי המחשב נמצא בנפילה חופשית ונועל את ראש הדיסק לפני הנפילה.

 

  • כונן אופטי: כונן Combo המשלב בין צורב ו-DVD הוא פשרה טובה ומספקת לרוב המשתמשים. כונן שיכול גם לצרוב DVD - בכל הפורמטים- עולה הרבה יותר ואינו שימושי אצל מרבית המשתמשים.

 

  • תקשורת: ממשק אתרנט (בדרך כלל גיגהבייט אתרנט) מגיע עם כל מחשב, אבל ממשק אלחוטי עדיין לא הפך לסטנדרט. אנו מעדיפים את תקן 802.11g על 802.11b, משום שהוא פותח אפשרות להגדלת מהירות פי חמש. עם זאת, מחשבי סנטרינו מספקים רק את השני.

 

  • Bluetooth: תכונה המוגדרת כ"נחמד שיש" ולא "חובה". השימוש העיקרי הוא לחיבור עם טלפון סלולרי. גישה סלולרית אינה מהירה כמו Wi-Fi, אבל היא זמינה כמעט בכל מקום.

 

  • אביזרים חיצוניים: המבחר גדול והדרישות של כל משתמש שונות. מכפיל שערים (Port Replicator) הוא השימושי ביותר למי שנודד עם המחשב הנייד. תחנת עגינה (Docking Station) מיועדת למי שצריך תוספת לנפח האחסון או לאפשרויות ההרחבה הפנימיות. תחנת עגינה טובה מספקת מקום לדיסק קשיח, כונן אופטי או כונן דיסקטים, 2 או 3 חריצי PCI ומטען חשמל פנימי.

 

בכתבה הבאה: מחשבים ניידים: טיפים לקניה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כבר לא מוצר מותרות
צילום: פי סי מגזין
מוותרים על צג מעל 16 אינץ'
צילום: פי סי מגזין
אין מחשב אחד שמתאים לכולם
צילום: פי סי מגזין
סלרון, פנטיום-M או אתלון?
צילום: פי סי מגזין
צורב DVD אינו שימושי אצל מרבית המשתמשים
צילום: פי סי מגזין
מומלצים