שתף קטע נבחר

בג"ץ: לאפשר מכירת בשר חזיר בשכונות בהן הרוב תומך

הרכב מורחב של 9 שופטים, בראשות הנשיא ברק, קרא לעיריות שאוסרות מכירת בשר לא כשר "לשקול מחדש" את הסוגייה, והחליט על אמות מידה למכירה: דעת רוב תושבי השכונה. בטבריה צפוי משאל עם. יו"ר ש"ס מיהר להגיש הצעת חוק נגדית ואמר: "זהו מסמר בארון המתים של הזהות היהודית במדינה, אפילו גדולי השמאל הסתייגו מכך". שר הפנים פורז בירך, פרוש הישווה אותו לאנטיוכוס

אחת הסוגיות הטעונות ביחסי דת ומדינה נידונה הבוקר (יום ב') בבג"ץ - מכירת בשר חזיר. השופטים קבעו כי על הרשויות המקומיות שחוקקו חוקי עזר עירוניים, האוסרים על מכירת הבשר, לבחון מחדש את החוק - והישעה את אותם חוקי עזר.  

 

 

באמות המידה שקבע בג"ץ למכירת הבשר הלא כשר, נאמר כי בשכונות שבהן קיים רוב המבקש לצרוך בשר חזיר, או שאינו מתנגד לכך - אין לאסור את המכירה. מנגד, בשכונה שבה כל התושבים, למעט מיעוט זניח, מבקשים לאסור מכירת חזיר בשל פגיעה ברגשות הדתיים והלאומיים - ניתן לאסור את המכירה. בשכונה מעורבת זכאית המועצה המקומית להחליט על איסור מכירה, כל עוד קיים בקרבת מקום אתר נגיש בו ניתן לרכוש את הבשר.  

 

את ההחלטה קיבל הרכב מורחב של תשעה שופטים בבית-המשפט העליון בראשות הנשיא, אהרון ברק. השופטים דנו בעתירות הדורשות לבטל את חוקי העזר העירוניים האוסרים מכירת בשר חזיר במרכזי הערים בישראל.

 

שר הפנים לשעבר ויו"ר ש"ס, ח"כ אלי ישי, הגיב בזעם על הפסיקה, וכינה אותה "מסמר מרכזי בארון המתים של הזהות היהודית במדינה". הוא מיהר להניח הצעת חוק, לפיה תיאסר מכירת חזיר ומוצריו בתחומי מדינת ישראל. לדבריו, "המדינה ענדה לעצמה נזם באף חזיר. החזיר הוא סדין אדום שהשתמשו בו שונאי ישראל וכאן המדינה נותנת לו לגיטימציה".

 

"אפילו גדולי מנהיגי השמאל מקום המדינה הסתייגו מכך", טוען ישי. "פסיקה כזו מתקבלת כתוצאה מביסוס האווירה האנטי יהודית. מכירת החזיר באישור המדינה היא כתב אישום חמור שהמדינה הגישה נגד עצמה. האם בג"ץ היה פוסק שבשכונות החרדיות יש לסגור את העסקים המחללים שבת ופוגעים ברגשות החרדים?"

 

תכלית משולשת

 

בפסק הדין, שהתקבל פה אחד, מדברים השופטים על תכלית משולשת: הרצון להגן על רגשותיהם של יהודים הרואים בחזיר את סמל הטומאה, הרצון להגשים את חירויות הפרט ומתן שיקול דעת לרשויות המקומיות ליצור הסדר מקומי, תוך התחשבות באוכלוסיית המקום ובנתוניה השונים.

 

את העתירות הגישו לפני כשנתיים ח"כ מרינה סולודקין (ליכוד-ישראל בעלייה), סיעת שינוי וחברה המשווקת מוצרי חזיר לחנויות בטבריה. העותרים דרשו לבטל חוקי עזר עירוניים בכרמיאל, טבריה ובית-שמש, האוסרים על מכירת בשר חזיר בריכוזי הערים, בטענה לפגיעה בחופש העיסוק ובפרנסה. 

 

לטענת העותרים, איסור מכירת בשר לא כשר אינו בסמכות מועצה מקומית. צו ביניים שהוצא בבג"ץ איפשר עד עתה לחנויות להוסיף ולפעול.  

 

שר הפנים הקודם סבר שיש לאסור כליל מכירת בשר חזיר. אולם השר הנוכחי, אברהם פורז (שינוי), הציג בבג"ץ עמדה הפוכה. פרקליטות המדינה טענה מצידה כי בערים שבהן מתגוררת אוכלוסייה גדולה של עולים מחבר-המדינות יש לאפשר מכירת בשר חזיר, כל עוד הדבר נעשה מחוץ למרכז העיר.  

 

בטבריה צפוי משאל עם

 

כעת שלחו השופטים את העיריות לעשות שיעורי בית, ולבחן היטב את ההרכב הדמוגרפי של אוכלוסייתן - בטרם ינסחו חוקי עזר חדשים, אותם עליהם להציג בפני העותרים 30 יום קודם לכניסתם לתוקף. ח"כ סולודקין ועו"ד זאב פרבר, שייצג חלק מן העותרים, העריכו כי אפשר שהדיון ישוב בעתיד לבג"ץ, אם חוקי העזר ינוסחו שוב במתכונתם הנוכחית.   

 

ראש עיריית טבריה, זוהר עובד, הבהיר: "זו החלטת בג"ץ ואנו נפעל על פי משנתו. נמלא אחר ההחלטה כהווייתה בצורה מוחלטת. אמנם, טבריה היא עיר קודש ורוח, אבי עקיבא קבור כאן ולדעתי ולדעת חברי המועצה, אין כאן מקום למכירת חזיר. יש לנו תחושות לא מבוטלות שגם הציבור החילוני המתגורר בעיר חש כך, אך בקרוב נקיים בעניין זה ובעניינים נוספים משאל עם, זאת על פי החזון שלנו שציבור התושבים שותף בניהול העיר. על סמך תוצאות המשאל, וכמובן על פי החלטת בג"ץ, נפעל".

 

מעיריית כרמיאל נמסר כי היועץ המשפטי של העירייה וראשיה לומדים עדיין את החלטת בג"ץ. "בכל מקרה, ניישם כל החלטה של בית-המשפט כדין", מסרה דוברת העירייה. ממרכז השלטון המקומי נמסר כי אנשיו ינחו את ראשי העיריות למלא את הפסיקה.

  

התגובות

 

ח"כ מאיר פרוש מיהדות התורה, שכינה בעבר את השופט מישאל חשין "חזיר" ועורר סערה בכנסת, הגיב: "חז"ל קבעו - ארור אדם המגדל חזירים בארץ ישראל, ובימינו יש להוסיף: בוז לשופטים שמעודדים מכירת חזיר. בתקופת החשמונאים, אנטיוכוס גזר על היהודים לאכול חזיר. היום השר פורז רוצה לחייב אותנו לקנות ולמכור חזיר. הראשון נרשם לדיראון בתולדות עמנו והשני יירשם לביזיון בתולדות המדינה".

 

שר הפנים פורז בירך כצפוי על הפסיקה: "פסק הדין מהווה ציון דרך חשוב במאבק נגד כפייה דתית ולמען חירויות הפרט. אני סבור שאין זה ראוי שרשות מקומית תאסור מכירת בשר חזיר באופן גורף, ולכן התערבות בית המשפט מוצדקת".  

 

גם ח"כ רומן ברונפמן ממרצ בירך: "זהו צעד חשוב שמקדם הבג"ץ בהפרדת הדת מהמדינה ובחיזוק חופש המצפון של האזרחים. אני מקווה שיושגו הישגים דומים גם בתחום התחבורה הציבורית בשבת ובנושא הנישואים האזרחיים".

 

ח"כ רוני בריזון משינוי: "בפעם הראשונה הכיר בג"ץ בזכותם של תושבים בקהילה או בשכונה להגדיר בעצמם את אופי השכונה. להחלטה תהיינה השלכות מרחיקות לכת לגבי הניסיונות החוזרים ונשנים של חרדים להתנהל ולהשתלט על שכונות חילוניות".

 

גם ח"כ שאול יהלום מהמפד"ל הביע שביעות רצון: "העובדה שבג"ץ לא ביטל את חוקי העזר ראויה לציון ולחיוב. למרות שהיינו מעדיפים לאסור מכירת חזיר לגמרי, ובהתחשב בדעותיהם ובהשקפת עולמם של שופטי בג"ץ, הידועה לכל, אני חושב שהחלטתם סבירה".


פורסם לראשונה 14/06/2004 09:36

 

בהכנת הידיעה השתתפו אילן מרסיאנו, שרון רופא-אופיר ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סלע המחלוקת
צילום: איי פי
צילום: איי פי
דיון בבג"ץ (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: גלי תיבון
מסמר בארון המתים. ישי
צילום: גלי תיבון
צילום: מיכאל קרמר
עתרה. סולודקין
צילום: מיכאל קרמר
צילום: אלכס קולומויסקי
תומך. פורז
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים