שתף קטע נבחר

מאכילים את השכנים: מאפה קישואים וחצילים מאודים

וגם בטטות ברוטב צ'ילי מתוק וקרמבל אפרסקים. איילת בן יוסף מציעה ארוחה ב-46 שקלים ומספרת על השכנה הבשלנית (שלא מפסיקה להאכיל את מוטי) ועל תורנות הנקיון בבניין

ביום ראשון בבוקר תפסה אותי השכנה מלמעלה: "את יודעת שהשבוע תורכם?" היא ספק שאלה ספק הודעה בקול מאיים. "כן, הנמכתי מבט, השבוע תורנו, אבל היום רק יום ראשון ואת חדר המדרגות אנחנו שוטפים ביום שישי", "בסדר", היא אמרה, אבל נתנה לי להבין שכדאי מאוד שחדר המדרגות יהיה שטוף לפני שבת המלכה אחרת יהיה לנו שמייח.

 

לפני שלוש שנים, כשהגענו לבניין סיפרו לנו על הסידור: בכל שבוע אחת המשפחות אחראית על ניקיון חדר המדרגות. בשלוש השנים האחרונות הצלחנו, אני לא יודעת איך, לפספס יותר מחצי מהתורנויות שלנו. תמיד היה לנו תירוץ מוצדק - פעם לא היינו כל השבוע בבית, פעם היינו נורא לחוצים וברוב הפעמים פשוט שכחנו. השכנה האחראית על סידור העבודה נוהגת להדפיס את לוח התורנויות ולהכניס לנו לתיבה, השכנה הזועפת, בדירה לידה, נוהגת להודיע לנו בתחילת כל שבוע שעכשיו תורנו - ובכל זאת גם הפעם ביום שבת בערב מוטי הוציא את הדלי והמגב ויצא לשוטף את המרחב הציבורי.

 

היציאה הזאת אל המרחב הציבורי גובה בדרך כלל קורבנות נוספים - צריך להיות נחמד לשכנים האחרים, ויש לפחות שניים כאלה שעומדים באופן קבוע ליד הדלת וממתינים שמישהו יעבור. וצריך לטעום מהבישולים של ציונה. ציונה ליבוביץ תמיד מבשלת, בכל פעם שאני נאלצת להגיע לדירה שלה הכיריים עמוסי סירים לעייפה וציונה, בחלוק פרחוני מוכנה בפתח עם כף גדושה מתכולת אחד הסירים.

 

מוטי שונא כל אינטראקציה עם השכנים בכלל ועם גיברת ליבוביץ בפרט. הוא לא סובל את הבישולים שלה והוא לא סובל איך שהיא מכריחה אותו לטעום מהם. השבוע מוטי החליט להתחכם. הוא העמיס בבית צלחת מלאה בארוחה שמופיעה ממש כאן ודפק על הדלת של ציונה (עם צלחת ביד אחת ומגב ביד השניה). איך שהיא פתחה את הדלת הוא דחף לידיה את הצלחת, אמר "איילת מוסרת" והסתלק במהירות. שעתיים מאוחר יותר מצאנו על פתח הדלת את הצלחת שלנו עמוסה בגולש ריחני, כאות תודה, ככל הנראה.

 

כאן אמור היה להסתיים הסיפור (בלי פואטנה, אני מודה) אל ממש רגע לפני שהרמתי את הצלחת מוטי הצליח לבעוט בה בטעות ולמרוח בגולש סמיך את כל חדר המדרגות וקצת גם את הקומה שמתחת. ומה בישלנו השבוע?

 

מאפה קישואים אישי

 

לבצק:

100 גרם חמאה מומסת (2.60 ₪)

1 גביע יוגורט (1.60 ₪)

1 חבילה קטנה (350 גרם) קמח תופח (3.30 ₪)

1/2 כפית מלח

 

למלית:

2 כפות (כ-30 גרם) חמאה

4 קישואים גדולים חתוכים לקוביות (4 ₪)

1 שן שום פרוסה דק

100 גרם גבינת מוצרלה מגוררת (6 ₪)

1 כפית טימין יבש

1/2 כפית מלח ופלפל שחור טחון, לפי הטעם

 

וכך עושים:

1. מכינים את הבצק: לשים ביחד את כל החומרים לבצק איחד (בידיים, בטח שבידיים). מכניסים למקרר לחצי שעה לפחות.

 

2. בנתיים מכינים את המלית: במחבת גדולה (או ווק) מחממים את החמאה ומוסיפים את הקישואים והשום. מטגנים-מאדים את הקישואים עד שכל הנוזלים מתאדים והם מתחילים להזהיב. זה עלול לקחת קצת זמן, בערך חצי שעה. מוסיפים מלח, פלפל וטימין, מערבבים ומורידים מהאש. מניחים לתערובת להתקרר.

 

3. מחממים תנור לחום של 200 מעלות צלזיוס.

 

4. משמנים תבנית שקעים (מאפינס) ומכינים את הבצק: מחלקים את הבצק ל-12 כדורים, פותחים כל כדור ל"פיתה" קטנה ומסדרים בתוך השקע וצמוד לדפנות.

 

5. למלית הקישואים שהתקררה מוסיפים מוצרלה מגוררת. מערבבים היטב וטועמים. אם צריך מתקנים תיבול.

 

6. ממלאים כל שקע בכף נדיבה ממלית הקישואים ומכניסים את התבנית לתנור ל-20 דקות, עד שהבצק מזהיב. סה"כ: 17.50 ₪

 

חציל מאודה ברוטב צ'ילי מתוק

 

בחציל המאודה נתקלתי לראשונה במתכון של אהרוני. המתכון שלי דומה, אבל לא ממש.

 

נזדקק ל:

2 חצילים שמנמנים (3 ₪)

3 כפות רוטב צ'ילי מתוק (בקבוק שלם עולה 10 ₪, אנחנו נשתמש בפחות משקל אחד)

1/3 כוס שמן זית

3 כפות רוטב סויה

1 כף שומשום קלוי (אופציונלי)

 

וכך עושים:

1. קולפים את החצילים וחותכים לחצי (לאורך). מאדים את החצילים בתוף פרח או סלסלת אידוי, במשך כחצי שעה - עד שהם רכים.

 

2. מכינים את הרוטב: מערבבים את כל החומרים, טועמים ואם צריך מוסיפים עוד סויה (להמלחה).

 

3. חותכים את החצילים לפרוסות דקות ומעבירים לצלחת הגשה. יוצקים את הרוטב מעל החצילים ומעבירים למקרר לחצי שעה לפחות לפני ההגשה. סה"כ: 3 ₪ + עוד 3 ₪ על חומרי הרוטב = 6 ₪.

 

בטטות ברוטב צ'ילי מתוק

 

זה לא ממש מתכון, אני תופסת טרמפ: אם כבר עשיתם את המשרה של החציל הקלוי, למה שלא תכינו כמות כפולה גם לבטטות.

 

וכך עושים:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.

 

2. נוטלים קילו בטטה (6 ₪) , קולפים וחותכים לקוביות. מעבירים לקערה.

 

3. מערבבים את כל חומרי המשרה ויוצקים מעל הבטטות, מערבבים עם הידיים ועם כל הלב ומעבירים לתבנית תנור. אופים כחצי שעה, עד שהבטטות רכות ומתחילות להשחים.

 

ועוד שיטה: צולים את הבטטות נטורל - בלי כלום. כשהן יוצאות מהתנור ועודן רותחות - אז יוצקים את הרוטב ומניחים להן להתקרר ולספוג את הטעמים.  ואם לא אוהבים בטטות - אפשר להחליף בתפוחי אדמה. סה"כ: 6 ₪.

 

קראמבל אפרסקים

 

נזדקק ל:

6 אפרסקים בשלים (אפילו בשלים מאוד), חתוכים לקוביות קטנות (6 ₪)

100 גרם חמאה קרה (2.60 ₪)

1 כוס קמח לבן

100 גרם אגוז פקאן גרוס (8.60 ₪)

1/3 כוס סוכר חום

1/2 כפית קינמון

כף ברנדי

קמצוץ מלח

 

וכך עושים:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות צלזיוס.

 

2. בקערה מערבבים אפרסקים וברנדי.

 

3. מערבבים את כל החומרים היבשים ביחד בקערה (קמח, סוכר, מלח, פקאן וקינמון).

 

3. חותכים את החמאה לקוביות קטנות ומוסיפים לקערת היבשים. בעזרת האצבעות מפוררים את החמאה יחד עם היבשים - כך שנוצרים פירורים די גדולים של חמאה-מלח-סוכר.

 

4. משמנים תבנית חרסינה (או פיירקס), מפזרים על הקרקעית את האפרסקים ומעליהם את כל הפירורים. אופים 15-20 דקות - עד שהפירורים מזהיבים. סה"כ: 17.20 ₪

 

סך כל הארוחה: 46.70 ₪.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאפה קישואים אישי. 17.50 ₪
צילום: איילת בן יוסף
חציל מאודה ברוטב צ'ילי מתוק. 6 ₪
צילום: איילת בן יוסף
מומלצים