מועצת התלמידים הארצית מציגה: "המורדים"
נציגים במועצת התלמידים הארצית טוענים כי הפכו למריונטות של משרד החינוך, המטרפד את החלטותיהם ואת פעילויותיהם. חלק מהם מתכוונים להקים גוף עצמאי שלא יוכר על ידי משרד החינוך, ומאיימים להחרים את הבחירות למועצה בשבוע הבא. יו"ר המועצה מכחישה את הדברים: "אנחנו לא השופר של אף אחד". משרד החינוך דוחה את כל הטענות המועלות כלפיו
מרד במועצת התלמידים הארצית: שבוע לאחר שחבריהם ממועצת התלמידים ברשת אורט השביתו את הלימודים לשעתיים, בשל מה שכינו "סתימת פיות" מצד ההנהלה, החליטו נציגים ממועצת התלמידים הארצית, להקים גוף עצמאי שלא יוכר על ידי משרד החינוך ואף להחרים את הבחירות למועצה שיתקיימו בשבוע הבא.
התלמידים במועצה טוענים כי הפכו לצינור הממלא אחר הוראות משרד החינוך, שמטרפד את פעילויותיהם ואת החלטותיהם שאמורות להתקבל באופן דמוקרטי.
התלמידים "המורדים" הודיעו כי בכוונתם להפריד מהמועצה את שני המחוזות הגדולים ביותר, מחוז תל אביב - שכולל את נציגי תל אביב, רמת גן, גבעתיים, חולון, בת ים, רמת השרון, הרצליה, אבן יהודה ובני ברק) ואת מחוז ירושלים - שכולל את ירושלים, מבשרת ציון, גבעת זאב, מעלה אדומים, מודיעין, גוש עציון ואפרת, ולהקים גוף עצמאי שלא יוכר על ידי משרד החינוך.
"אנחנו לא רוצים להיות מריונטות בידי משרד החינוך", אמר עמוס מרון, נציג התלמידים במועצת מחוז תל אביב. "בכל פעם שאנחנו מחליטים החלטה משמעותית, מגיעה אזהרה ממשרד החינוך שאם לא נשנה אותה, יסגרו את המועצה".
משנים את החלטותינו
התלמידים טוענים, כי הנציגה מטעם משרד החינוך האמורה לפקח על פעילותם ושמלווה את המועצה בעשר שנים האחרונות, הדרה רוזנבלום, אינה מאפשרת להם יד חופשית ומשנה את החלטותיהם בהתאם להוראות המשרד.
למשל, בשנה שעברה, בעת שנערכו קיצוצים בתקציב משרד החינוך, החליטו התלמידים ברוב גורף (13 מול 2) להשבית את הלימודים בכל הארץ ב-1 באפריל במחאה על הקיצוץ. אולם בלילה שלפני הם קיבלו הוראה "מלמעלה", שהוחלט שלא לשבות.
לעומת זאת, השנה כשהתפוצץ את המו"מ של משרד החינוך מול ארגון המורים העל יסודיים לגבי הקיצוץ במספר המורים ובזכויות הפנסיה שלהם, לפתע קיבלו התלמידים "אור ירוק" לשבות שביתת מחאה בת שעתיים.
"התפקיד שלנו הוא יותר מפרויקטים ורודים וצבעוניים של משרד החינוך", אמר יו"ר מועצת התלמידים בתל אביב, יוראי להב-הרצנו. "תפקיד המלווה שלנו הוא לתת כלים בלבד ותפקידנו כבני נוער הוא להגשים את החזון".
אי סדרים בבחירות
התלמידים אף טוענים כי בבחירות לראשות המועצה המתקיימות בימים אלה, ישנם אי סדרים ונעשות עבירות רבות על תקנון המועצה, בהתאם לרצון משרד החינוך ובמטרה לבחור את הנציגים "השקטים".
לדברי התלמידים, נעשה ניסיון לפסול את הנציגים הידועים כמתנגדים לדרכה של המועצה, תוך שימו בטענות ובקריטריונים פיקטיביים.
ביום א' הוצג להם ספר הבוחרים שבו מופיעים בעלי זכות ההצבעה. התלמידים גילו במפתיע, כי במחוז תל אביב ומחוז ירושלים, שאמורים על פי התקנון להכיל 8 נציגים לכל מחוז, מופיעים 6 בלבד. לעומתם, מחוז הדרום גדל מ-5 נציגים, ל-7 ומחוז הצפון קיבל 6 נציגים, במקום חמישה.
בנוסף, טוענים התלמידים כי הוטעו במתכוון על ידי המלווה, ושלחו בשל כך את טפסי מועמדותם באיחור, לאחר שמועד הבחירות נדחה. כעת גילו כי חלקם נפסלו בתואנה ששלחו מאוחר מדי את הטפסים. כשרצו התלמידים לערער, "נעלם" תקנון ועדת הבחירות כלא היה. לטענת התלמידים, ידיה של יו"ר המועצה, שירין גבאי, כבולות והיא נאלצת לשתף פעולה עם המצב שנוצר בעל כורחה.
"הם משנים את הכללים בהתאם למה שנוח להם ולא בהתאם לתקנון עליו הצביעו התלמידים", הוסיף אייל בן-זאב, יו"ר מחוז ירושלים, שמועמדותו לתפקיד היו"ר אושרה. "דמוקרטיה זו זכות הרוב לטעות. תפקידנו הוא להוציא את החלטותינו ולא את החלטות משרד החינוך. נבחרנו לייצג את התלמידים, ולכולנו אכפת מהמועצה אבל אנחנו מאמינים שהנוער הוא זה שצריך להחליט. התקשורת זה המפלט האחרון שלנו".
"למעשה, הדרה היא זו שבוחרת מי יהיה לצידה בתפקיד יו"ר המועצה הארצית", ציין מרון. "היא בוחרת 'יסמנים' שעושים הכל בשבילה ומפחדים ממנה".
יו"ר המועצה: אנחנו לא השופר של אף אחד
יו"ר מועצת התלמידים הכחישה את כל הטענות. "אנחנו לא השופר של אף אחד", אמרה יו"ר המועצה, שירין גבאי. "אנחנו מקשיבים לכל הגורמים שמייעצים לנו אבל אנחנו מחליטים. חוץ מזה, אם מקשיבים למשרד החינוך זה מראה בסך הכל על שיתוף פעולה טוב ופורה. לחצנו ובעקבות מחאתנו התחיל משא ומתן בין המורים למשרד החינוך. בשנה שעברה נכון שרק שני אנשים הצביעו נגד השביתה ובסוף לא השבתנו, אבל השנה הופקו לקחים ועובדה שזה כן עבד ויצאנו לשביתה. אנחנו גוף שמשרת אך ורק את הנוער".
משרד החינוך: אין שחר לטענות
ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "אין שחר לטענות המועלות. פעילות מועצת התלמידים הארצית מוסדרת בכפוף לתקנון העל שאושר על-ידי המוסד העליון של המועצה (מדובר ב-720 צירים המגיעים מכל הארץ), ומתקיימת באופן עצמאי ובלתי תלוי".
עוד מציינים במשרד כי ב-27 בחודש אמורות להתקיים הבחירות בהתאם לקביעתן ולהחלטתן של מזכירות מועצת התלמידים הארצית וועדת הבחירות שלה. בהתאם לתקנות אמורים היו המתמודדים להגיש מועמדותם עד ל-16 בחודש. חלק מהמועמדים לא הגישו מועמדותם במועד שנקבע, ואי לכך נמנעה מהם האפשרות להשתתף בתהליך הבחירות.
אשר לעניין ההשבתות, משרד החינוך "מתנגד לכל ניסיון של השבתה, לרבות אלה הבאות מצדם של תלמידים. בשל ניסיונה של מועצת התלמידים להשבית את הלימודים כמחאה על הקיצוצים, נפגשה מנכ"לית משרד החינוך עם נציגיה וביקשה מהם למצוא חלופות להשבתה. נציגי המועצה אמרו באותו דיון כי בכוונתם לצאת לצמתים ולהפגין. המנכ"לית תירוש הביעה התנגדות לאפשרות זו, בשל סיבות ביטחוניות, ובמקום זאת ביקשה מהנציגים להביע מחאתם בתוך תחומי בית הספר".
מנהלת היחידה של מועצת התלמידים והנוער, הדרה רוזנבלום, אומרת אף היא כי אין שחר לטענות שמועלות ומציינת כי היא דווקא "דוגלת בפתיחות וסבלנות, ולא פעם סייעה לתלמידים להביע דעתם בנושאים שונים: תשלומי הורים, קיצוצים ועוד".
בעקבות הכתבה, מועצת התלמידים הארצית מכנסת היום ב-18:00 ישיבת חירום בבניין המועצה הארצית בפתח-תקווה.