שתף קטע נבחר

עושים כושר כמו שצריך: לפני שמתחילים

קיבלתם החלטה להתחיל להתאמן? ברכותינו. אבל לפני הכל כדאי שתבררו עם עצמכם מה אתם רוצים בדיוק להשיג. רק אז תוכלו להתחיל תוכנית אימונים שתענה על המטרות שלכם. עושים כושר כמו שצריך - כתבה ראשונה בסדרה

אחד האתגרים הגדולים ביותר באימון גופני, הוא להתחיל אותו. כמעט כל אדם מעוניין להיות בריא, להיראות חטוב ולהיות בכושר. אך כשזה מגיע לידי החלטה מעשית, מתחילים התירוצים.

 

עצם זה שאתם קוראים את המאמר, מראה שעשיתם את הצעד הראשון בדרך אל הכושר, וזאת על ידי התעניינות בתחום וחיפוש מידע. הצעד הבא שעליכם לעשות הוא להחליט להיכנס לכושר. הדרך, מסתבר, פשוטה בהרבה ממה שאולי חשבתם.

 

 

מה זה בעצם כושר גופני? ההגדרה היבשה של המינוח היא: מערכת של מרכיבים, המשקפים את היכולת הגופנית הכללית של האדם. מרכיבי הכושר הגופני העיקריים הם: סיבולת, כוח, מהירות, גמישות, הרכב רקמות הגוף, קואורדינציה, שיווי משקל, זריזות, מהירות תגובה וקינסתזיה.

 

למעשה, מדובר במונח בעייתי משום שאפשר להגדירו בדרכים רבות. ריבוי מרכיבי הכושר, יוצרים מצב בו אדם המעונין לשפר מרכיב כושר מסוים, עשוי להגדיר את המונח כושר בדרך אחרת מאדם אחר המעונין לשפר מרכיב כושר אחר. לכן, יש להתייחס למונח כושר גופני כמונח תלוי מטרה (כאשר המטרה היא לשפר מרכיב כושר מסוים, או כמה מרכיבים).

 

אז למה אנשים מתאמנים?

 

אנשים שונים בוחרים להתאמן ממניעים שונים ומגוונים. כל אחד והסיבה שלו:

 

  • הרזיה ואיבוד שומן: אחת הסיבות השכיחות ביותר לאימון. אימון גופני (אירובי ו/או אנאירובי) המשולב עם דיאטת הרזייה (שפויה!), שומר מצד אחד על המסה השרירית, ומצד שני עוזר לתהליך הירידה במשקל. שמירה על המסה השרירית תוך כדי הרזייה, מגבירה את הסיכוי שתוצאות ההרזיה ישמרו לטווח הארוך. בנוסף לאלו המנסים לרזות, מתאמנים רבים, במטרה להוריד את אחוז השומן בגופם, ולאו דווקא לרזות, כדי להגיע לחיטובים הנחשקים (קוביות בבטן, ישבן חטוב ומוצק וכד').

 

  • בשביל הבריאות: אנשים רבים מתחילים להתאמן לאחר המלצה של רופא המשפחה שלהם כפעילות מניעתית. כך לדוגמא, למרות שהסימפטומים של מחלת לב מתחילים להופיע, בדרך כלל, בגיל העמידה, התהליך הטרשתי הגורם למחלה מתחיל בשלבים מוקדמים בהרבה יותר של החיים. לאימון אירובי של כ-30 דקות, 3-5 פעמים בשבוע יש אפקט רוורסבילי על שנים של הזנחה (האימון מוריד את רמת הכולסטרול LDL והטריגליצרידים, ומעלה את רמת ה- כולסטרול HDL, שהוא הכולסטרול הטוב). למעשה, אימון אירובי סדיר מחזק את שריר הלב, ומשפר את זרימת הדם והחמצן לרקמות השונות. האימון הגופני עשוי לסייע בין השאר בשיפור בריאות הלב וכלי הדם, מניעת אוסטאופורוזיס, הקטנת הסיכוי לסוכרת, שיפור היציבה, הקטנת הסיכון לנפילות ולשברים, שיפור מדדי לחץ הדם, התמודדות עם חרדות ומצבי דיכאון, הקטנת הסיכוי לסרטן הערמונית ועוד.

 

  • סיבה חברתית: בשנים האחרונות, מסגרות אימוניות רבות הפכו למקום מפגש חברתי. אורח החיים המודרני, גרם להתמעטות המקומות בהם ניתן להכיר אנשים חדשים. מועדוני הכושר השונים במתכונתם החדשה, מאפשרים לכל מתאמן להיות במקום המכיל אנשים שונים בעלי רקע ותחומי עניין מגוונים. במועדוני כושר אלו, ניתן להכיר אנשים במסגרת קלילה, זמינה ומזמינה יותר להתחברות. כך לדוגמא, מועדוני כושר רבים הפכו למעין מועדון הכרויות מודרני, בו מתאמנים רבים באים כדי לראות ולהיראות, במטרה להכיר בן/בת זוג פוטנציאלי. מועדוני הכושר, מהווים גם מסגרת בה אנשים העובדים יחד, יכולים להיפגש ולהכיר אחד את השני טוב יותר ובאופן פחות פורמלי.

 

  • הנאה: הרבה מתאמנים פשוט בגלל שהם נהנים מכך. כל אדם, מתחיל להתאמן במטרה לשפר מרכיב כושר מסוים. אך, ההתמדה בפעילות לאורך זמן, מתרחשת רק כאשר נהנים מהפעילות. בזמן הפעילות, המוח מפריש חומרים כימיים (אנדורפינים) הגורמים לתחושה טובה ונינוחה במהלך האימון ואחריו.

 

  • שיפור הדימוי העצמי: למרות שאצל רוב המתאמנים לא מדובר במניע העיקרי לאימון, אין לזלזל בחשיבותו. תוכנית אימון טובה, עשויה להציע מספר יתרונות בפאן הפסיכולוגי, כאשר היתרון הגדול ביותר הוא שיפור הדימוי העצמי. השגת מטרות האימון, משפרת את הביטחון העצמי, הדימוי הגופני, המודעות וההערכה האישית.

 

  • אתגר: מתאמנים רבים מגלים סיפוק רב כאשר הם עומדים במטרות המאתגרות, שהציבו לעצמם. בין אם מדובר במתאמנת מתחילה ששמה לעצמה מטרה לרדת מספר קילוגרמים במשקל, או בספורטאי מקצועי המנסה לשבור שיא כלשהו. עצם האתגר מניע אותם להמשיך ולהתאמן.

 

  • פעילות שיקומית: בשנים האחרונות, גברה ההכרה בפעילות הגופנית כחלק בלתי נפרד מהתוכנית השיקומית. רופאים רבים, ממליצים למטופליהם להתחיל תוכנית אימונים במטרה לשפר את מצב בריאותו ומצב רוחו של המטופל. אימון גופני, המותאם ספציפית למטופל עשוי לסייע בין השאר במצבים ולאנשים הבאים: פציעות ספורט, חולי לב, חולי יתר לחץ דם, חולי סכרת, חולי ארתריטיס ועוד.

 

  • שיפור הביצועים הספורטיביים: אימון גופני סדיר ומבוקר, משפר בין השאר את הסיבולת, הכוח, הקואורדינציה, הגמישות ותחושת החיוניות. שיפור מרכיבים אלו, מסייע לשפר את הביצועים הספורטיביים ומקטין את הסיכון לפציעה. מסיבה זאת, ספורטאים מקצועיים וחובבניים כאחד, מתאמנים באופן סדיר.
כותב המאמר הוא מנהל פורום כושר ואימון גופני בערוץ הבריאות של ynet. ניתן להפנות לו שאלות בפורום ולקבל תשובות און-ליין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
רוצים לרזות או לאבד אחוזי שומן? אימוני כושר
צילום: סי די בנק
צילום: גבי מנשה
צריך להבין את הסיבה לאימון. עמי עיני
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים