שתף קטע נבחר
צילום: אורן אגמון

שגרירי הקהילה

בעקבות הדיווחים הרבים על אלימות שוטרים כלפי הומואים, החלו מתנדבי ארגון חוש"ן לערוך סדנאות ומפגשים עם שוטרים ועובדי מערכת הביטחון. סנ"צ ד"ר סוזי בן-ברוך, אומרת כי "פעילות חוש"ן והעניין שעוררה בקרב קציני הנוער במשטרת ישראל, תרמו תרומה חשובה להבנת העניין ההומולסבי", וגם בארגון מדווחים על שיפור ביחס השוטרים לקהילה

"פעילות חוש"ן והעניין שעוררה בקרב קציני הנוער במשטרת ישראל, תרמו תרומה חשובה להבנת העניין ההומולסבי". כך סיכמה סנ"צ ד"ר סוזי בן-ברוך, ראש מדור נוער במחלקת חקירות ותביעות של משטרת ישראל, את מיפגש ההכשרה שערך מרכז "חוש"ן – חינוך ושינוי", עם חניכי ההשתלמות לקצינים ועובדי מחלק הנוער.

 

'חוש"ן' הוא ארגון מתנדבים שהוקם ע"י חברי קהילת הלהט"ב - לסביות, הומואים, ביסקסואלים וטרנסג'נדרס, ומטרתו להילחם בסטריאוטיפים ובסטיגמות הקיימים כלפי הומוסקסואליות, להגביר את הפתיחות כלפי קהילת הלהט"ב ולהעמיק את הידע בנושאי זהות מינית ומגדרית.

 

"היום אני רואה את מצעד הגאווה באופן חיובי יותר", סיכם לוחם משמר הגבול שהשתתף בסדנה אחרת ויהיה בין כוחות המשטרה שיאבטחו את המצעד שייערך השבוע בתל-אביב. הכשרות אלה הן חלק מסדרת מפגשים עם מגזרים שונים במשטרת ישראל אותם מקיים המרכז בשגרה.

 

לאחרונה, הרחיבה חוש"ן את פעילותה ומלבד הרצאות וסדנאות בבתי ספר ומוסדות חינוך, החלו המתנדבים להעביר סדנאות לשוטרים ועובדי מערכת הביטחון. זאת, בעקבות הדיווחים והטענות הקשות של חברי הקהילה נגד שוטרים אלימים התוקפים, לטענתם, את חברי הקהילה. במסגרת הסדר שהושג בין נציגי הקהילה למשטרה, הוחלט כי שוטרים יעברו הכשרה מתאימה שיעבירו להם אנשי ארגון חוש"ן.

 

תחושת המבוכה וההסתייגות מתחלפות בהזדהות

 

בשנה האחרונה נפגשו 70 מתנדבי 'חוש"ן' עם למעלה מ-10,000 אנשי מקצועות טיפוליים, שוטרים, בני נוער, חיילים, סטודנטים ועוד במסגרת פעילויות שערך 'חוש"ן' בבתי ספר, באוניברסיטאות, בצה"ל, במשטרה ובמגזרים שונים בחברה הישראלית.

 

"אחרי כל פעילות של נציגינו, בכל מקום", אומר ארי מלניק, מנכ"ל חוש"ן, "אנחנו שמחים לגלות איך תחושות המבוכה, החשש וההסתייגות מהומואים ולסביות מתחלפות בהזדהות, פתיחות ובנכונות לשנות עמדות כלפי הקהילה. מאופן הטיפול באירועים חריגים", מוסיף מלניק, "אנו למדים שבמשטרה חלות תמורות מעודדות. כך למשל, בעבר, רבים מהמפגשים בין שוטרים לקהל באי גן-העצמאות בת"א התאפיינו בהתנהגות אלימה וגסה של השוטרים כלפי הומואים".

 

"מדיווחים של 'המטה למאבק באלימות' של 'אגודת ההומואים, הלסביות, הבי והטרנס", אומר מלניק, "נודע לנו כי לאחרונה הפעילות המשטרתית התאפיינה בשינוי יסודי בהתנהגות השוטרים, מבלי לפגוע כמובן במאום בפעילות המשטרתית עצמה." לדבריו, "שינוי כזה בעמדות בקרב הדרגים המקצועיים בגוף שלטוני חשוב כמו משטרת ישראל, שינוי שמחלחל גם אל דרגי השטח, הוא בדיוק המטרה למענה הוקם חוש"ן".

 

פעילויות בבתי ספר תיכוניים ומוסדות חינוך

 

לא רק במסגרת משטרת ישראל זוכה חוש"ן בהכנסת אורחים ובפתיחות. בשנים האחרונות, מרבים מתנדבי חוש"ן להופיע בפני תלמידי בתי ספר תיכוניים ובפני אנשי חינוך. פעילות זאת מתקיימת בעידוד השירות הפסיכולוגי הייעוצי (שפ"י) במשרד החינוך. "בכל כתה בישראל יושב הומו או לסבית שמרגישים מאוד בודדים עם נטייתם ולבטיהם", קובעת נלי שטיין, האחראית הארצית לחינוך למיניות בשפ"י. "לכן אני רואה בברכה את פעילות חוש"ן בקרב בני הנוער. פעילות זאת מאפשרת להגיע לאותה אוכלוסיה 'מושתקת' ומעוררת מודעות להטרוגניות שבהתנהגות האנושית. היא גם מעודדת גמישות, הבנה וקבלה כלפי מיעוטים באשר הם."

 

"פתאום הבנתי שאני לא מפלצת", אומר איתי, נער מקיבוץ בדרום הארץ שהשתתף בפעילות חוש"ן לפני כשנה. "עד שהגעתם", אמר לנציגי המרכז, "לא יכולתי לחבר את עצמי עם המושג הומו. חייתי במצוקה קשה כי נאלצתי להסתיר חלקים מרכזיים באישיותי. המפגש עם נציגי חוש"ן והאווירה שנוצרה בעקבותיו, אפשרו לי, בפעם הראשונה בחיי, לקבל את עצמי כהומו ולשתף גם את משפחתי וחברי הקרובים".

 

הצורך בהעשרת הידע והרחבת המודעות בכל הקשור לקהילת הלהט"ב בולט גם במוסדות להשכלה גבוהה בכלל, ובמסגרות המכשירות מטפלים בפרט. בתיה פנחסי, מרצה בכירה בבית הספר לעבודה סוציאלית של אוניברסיטת תל-אביב, מקפידה לשלב במסגרת תכנית הלימודים סידרת הרצאות מטעם חוש"ן.

 

"ההרצאות האלה", אומרת פנחסי, "מבהירות מושגים, מספקות ידע ומעבירות מסר ערכי ביחס למודלים ולרצפים של זהות מינית. מאז התחילה פעילות חוש"ן אצלנו, יותר ויותר סטודנטים מבקשים לעשות עבודות גמר שקשורות בקהילה. אני משוכנעת שגם סטודנטים אחרים, שנחשפו לתכני ההרצאות, יידעו להתמודד טוב יותר עם צרכי הקהילה במסגרת עבודתם כעובדים סוציאליים".

 

בסיכום ישיבת ועדת החינוך והתרבות של הכנסת שהתקיימה לפני שבוע, בה הוצגו היקפי הפעילות של חוש"ן בשנה החולפת, קרא יו"ר הוועדה ח"כ אילן שלגי (שינוי) למשרד החינוך להרחיב את הפעילות לכלל מערכת החינוך. "השנה השתלבנו בפעילות בכ-30 בתי ספר תיכוניים," אומרת מיכל הרפז, חברת הנהלת חוש"ן, "מטרתנו היא להרחיב את פעילותינו בשנים הקרובות ליתר 400 התיכוניים הממלכתיים בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דרור פינטו
מתנדבי חוש"ן במפגש
צילום: דרור פינטו
צילום: ישראל סמיונסקי
מחנכים את השוטרים. אילוסטרציה
צילום: ישראל סמיונסקי
לאתר ההטבות
מומלצים